"19. Erciyes Zirve Tırmanışı ve Sütdonduran Kampı" Başladı

KAYSERİ - Kayseri'de Hacılar Arama-Kurtarma Havacılık Dağcılık ve Kış Sporları Kulübünce bu yıl 19'uncusu düzenlenen "Erciyes Zirve Tırmanışı ve Sütdonduran Kampı"nda yaklaşık 200 doğa tutkunu ve dağcı bir araya geldi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Erciyes Dağı'nın 2 bin 700 metre rakımlı Sütdonduran mevkisinde kurulan kampın açılışında yaptığı konuşmada, federasyon yönetiminde 14. yılı olduğunu belirtti.

Zaman zaman "yeter git" diyenlerin olduğunu ancak kendisini yeni tecrübe kazanmış biri olarak gördüğünü ifade eden Karaca, "Bazı şeyleri daha yeni öğrendik. Bir bekleyin bakalım, sonuç ne olacak?" dedi.

Türk dağcılığına çok şey kazandırdıklarını düşündüğünü belirten Karaca, şöyle konuştu:

"Göreve ilk geldiğimizde Türkiye'de 919 lisanslı dağcı, 25 kulüp vardı, bugün 31 bin 150 lisanslı dağcımız, 916 dağcılık kulübü var. Türkiye Dağcılık Federasyonu tek branşta faaliyet gösteriyordu, bugün spor tırmanma, dağ kayağı ve dağcılıkta faaliyet gösteriyor. Amacımız, ülkemize akıllı, şuurlu gençler yetiştirmek. Sadece tırmanmak değil, vatanına, milletine bağlı, mantıklı, özgür gençler yetiştirmek doğrultusunda gayret ettik."

Yurdun dört bir yanında faaliyetlerinin sürdüğünü dile getiren Karaca, Erzincan Kemaliye'de temel eğitim kampının devam ettiğini, Ankara'da Dikmen Vadisi'nde spor tırmanma müsabakaları yapıldığını, Kaçkar Dağcılık Rafting Kayak İhtisas Spor Kulübünce 1-4 Temmuz'da 15. Uluslararası Dağcılık Şenliği'nin düzenleneceğini kaydeti.

Karaca, bu faaliyetlerin hepsinin çok sevindirici olduğunu belirterek, "Ülkemizi dağcılık alanında uluslararası platforma taşımak için çalışıyoruz. Dağlarımızın hak ettiği ilgiyi görmesini istiyoruz" diye konuştu.

Hacılar Belediye Başkanı ve HADAK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Herdem ise amaçlarının Erciyes'i Kayseri'ye, Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi.

Herdem, önceki yıllarda yabancı dağcıları ağırladıklarını hatırlatarak, "Burası için 'dünyanın en güzel dağlarından birisi' dediler, zirvedeki karları bir gelinin duvağına benzettiler" dedi.

-Zirve yürüyüşü başladı

Açılışın ardından kamp ateşi yakıldı. Karaca, Herdem ve beraberindeki 21 lisanslı dağcı, zirve tırmanışı için sabaha karşı kamp alanından ayrıldı. Dağcıların buzulla kaplı zirveye yaklaşık 5 saatte ulaşması ve aynı sürede kamp alanına dönmesi bekleniyor.

Dağcıların, yarın sona erecek kampta bir zirve tırmanışı daha yapması, doğa tutkunlarının ise Sarıgöl ve buzullar bölgesine çevre yürüyüşü gerçekleştirmesi planlanıyor.

Kaynak: AA