Türkiye'nin Uluslararası Spor Karnesi Çok Parlak

ANKARA - ONUR USTA - ALİ ÖZTÜRK - Türkiye, uluslararası başarılarıyla göz dolduran sporcuları ve ev sahipliği yaptığı uluslararası spor organizasyonlarındaki başarısıyla takdir topladı.

AA muhabirinin, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nden aldığı bilgiye göre, Türk sporcular 1908 Londra Yaz Olimpiyatları'ndan bu yana katıldığı uluslararası müsabakalarda toplam 21 bin 759 madalya kazandı.

Spor etkinliklerinin düzenlenmesine de öncülük eden Türkiye, 2002-2012 yılları arasında 100'ün üzerinde uluslararası spor organizasyonuna imza attı. Etkinliklerin artmasında; gelişen altyapı olanakları, iklim çeşitliliği, gelişmiş hizmet ve konaklama sektörü ile nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan gençlerin spora yoğun ilgisinin etkili olduğu belirtiliyor.

Aralarında gençlik merkezi, spor salonu ve yüzme havuzlarının da bulunduğu toplam 184 yeni spor tesisinin yapımı, 2002-2011 yılları arasında tamamlandı. Sadece 2012 yılında 158 tesis sayısı hizmete açıldı. Türkiye son 10 yılda 342 yeni spor tesisine kavuştu. Bu yıl da 148 yeni spor tesisinin yapım çalışmaları devam ediyor.

-17. Akdeniz Oyunları'nı Türkiye üstlendi

Türkiye, İçel'de devam eden 17. Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapıyor. Daha önce 2013 Akdeniz Oyunları'nı düzenlemeye hak kazanan Yunanistan'ın ekonomik kriz nedeniyle yapamadığı organizasyonu, Türkiye üstlendi. Türkiye şu ana kadar 29'u altın, 28'i gümüş ve 26'sı bronz olmak üzere toplam 83 madalya elde etti.

İçel'de 20 Haziran'da başlayan ve mini olimpiyat olarak nitelendirilen ve 18 ayda hazırlıkları tamamlanan Akdeniz Oyunları için 12 yeni spor tesisi yapıldı.

Türkiye, Akdeniz Oyunları için 500 milyon liralık yatırımla İçel'de yeni bir spor tesisi inşa etti. Yirmi dört ülkeden 5 bin sporcunun katıldığı ve 32 branşta yapılan oyunların cari harcamaları için de yaklaşık 300 milyon liralık bir bütçe ayrıldı.

-FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası Türkiye'de

Türkiye, bu yaz FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na da ev sahipliği yapıyor.

13 Temmuz'da sona erecek organizasyona, dünyanın en iyi 24 genç milli futbol takımı katılıyor. FIFA'nın Dünya Kupası'ndan sonraki en önemli etkinliği olarak görülen turnuvanın maçları Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Rize ve Trabzon olmak üzere 7 kentte yapılıyor.

-Dünyanın başarılı kadın tenisçileri İstanbul'da

Kadın Tenisçiler Birliği tarafından 42'ncisi düzenlenen seçkin sezon sonu turnuvası TEB BNP Paribas WTA Championships geçen yıl İstanbul'da düzenlenmişti.

Büyük ilgi gören ve seyirci rekoru kıran turnuva için dünyanın en ünlü tenis yıldızları İstanbul'da bir araya gelmişti. 22-27 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek WTA 2013'te de dünyanın teklerde en iyi 8 oyuncusu ve çiftlerde en iyi 4 takımının şampiyonluk unvanını kazanmak ve toplamda 5 milyon dolar olan para ödülünden pay almak için mücadele edecek.

-2012 Avrupa Spor Başkenti İstanbul

Geçen yıl "Avrupa Spor Başkenti" unvanını taşıyan İstanbul başta olmak üzere, Türkiye'de birçok kent, uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yaptı.

WTA turnuvası dışında geçen yıla damgasını vuran diğer uluslararası spor etkinlikleri arasında, İstanbul'da yapılan Dünya Salon Atletizm Şampiyonası bulunuyor.

Son dönemde uluslararası arenada Türk sporcular atletizm alanında büyük başarılara imza attıkları için bu branş, Türkiye'de büyük ilgi görüyor. Organizasyonda, Türkiye adına yarışan İlham Tanui Özbilen erkekler 1500 metrede gümüş madalya kazanırken, 2012 Londra Olimpiyatları'nın altın madalyalı ismi milli atlet Aslı Çakır Alptekin, salonda bu dalda dünya üçüncüsü oldu.

-Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'na 5 bin kişi geldi

Ataköy Atletizm Salonu'nda düzenlenen Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'na 172 ülkeden 683 sporcunun yanı sıra, 700 idareci ve antrenör, 900 medya çalışanı, 400 uluslararası spor kuruluşu temsilcisi, 200 yabancı teknik personel, 2 bin yabancı izleyici ile İstanbul toplam 5 bin kişilik bir kafileyi ağırladı.

Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'na 400 yerel organizasyon ekibi ile 800 gönüllü destek verdi.

-Yüzme şampiyonasına rekor katılım

Atletizm dışında kısa kulvar yüzmede de dünyanın en iyileri geçen yıl İstanbul'da buluştu.

12-16 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 11. Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'na 157 ülke ve 917 sporcu ile yarışma tarihinin rekor katılım sağlandı. Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılan etkinliğe Türk Milli Takımı 12 erkek ve 14 bayan sporcuyla katıldı.

Öte yandan, geçen yıl düzenlenen önemli spor etkinleri arasında Dünya Yol Bisikleti Şampiyonası ile Antalya'da yapılan Okçuluk Dünya Kupası 2. ayak yarışmaları da dikkati çekiyor.

-Türkiye, takım sporlarında başarıdan başarıya koşuyor

Türk sporcular son yıllarda bireysel spor müsabakalarındaki başarılarının yanı sıra takım sporlarında elde ettikleri derecelerle de tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı geridi kalan sezonda CEV Şampiyonlar Ligi şampiyonu olurken, bir önceki sezon ise Fenerbahçe Universal, kadınlarda aynı başarıyı yakaladı.

Türk voleybol tarihinde bir ilke imza atarak, 2012 Londra Olimpiyatları'nın vizesini alan A Milli Kadın Voleybol Takımı, Türkiye'nin 52 yıllık olimpiyat tarihinde, takım sporlarında temsil edilememe şanssızlığına da son verdi.

Türkiye, Paralimpik Oyunları tarihinde ilk kez takım sporlarında temsil edildiği Londra 2012'de, Kadın Masa Tenisi Milli Takımı'nın kazandığı gümüş madalyayla tarihe geçti. Londra'da, takım sporlarındaki ilk bronz madalyası ise Golbol Milli Takımı kazandı.

2011'de A Milli Kadın Basketbol Takımı, Avrupa Şampiyonası'nda ikinci oldu. 2011'de İstanbul'da düzenlenen CEV Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finalleri'nde Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom Voleybol Takımı şampiyon oldu.

2011'de Yıldız Kızlar Voleybol Takımı da takım sporlarında bir ilke imza atarak hem Avrupa hem de dünya şampiyonluğunu elde etti.

Fenerbahçe Kadın Voleybol Takımı, 2011'de Avrupa üçüncüsü, 2010'da ise Kıtalararası Dünya Şampiyonu unvanını kazandı.

Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı 2007- 2013 sezonlarının çoğunda Avrupa şampiyonu oldu. 2008-2012 sezonlarında ise Kıtalararası Dünya Şampiyonu unvanını elde etti.

Basketbol Erkek Milli Takımı ise 2010 Dünya Şampiyonası'nda ikinci oldu. Galatasaray Kadın Basketbol Takımı 2009 FIBA Avrupa Kupası'nı kaldırdı. Galatasaray Futbol Takımı 2000 yılında UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupası'nı müzesine götürdü. Efes Pilsen Erkek Basketbol Takımı 1996'da Avrupa Koraç Kupası'nı kazandı. Beşiktaş Milangaz Erkek Basketbol Takımı, 2011-2012 sezonnuda FIBA EuroChallenge Kupası'nı kazanma başarısını gösterdi.

-"Universiade 2011" Erzurum'da yapıldı

Türkiye'nin 2011 yılı da uluslararası spor etkinlikleri bakımından verimli geçti. Erzurum'da düzenlenen Universiade 2011'e 58 ülkeden 3 bine yakın üniversiteli sporcu katıldı.

Avrupa Olimpik Gençlik Yaz Festivali ise aynı yılın yaz aylarında Trabzon'da düzenlendi.

Aynı yıl İstanbul'da Avrupa Atletizm Takımlar Şampiyonası ile Okçuluk Dünya Kupası finalleri de yapıldı. Ankara'da ise Dünya Yıldız Kızlar Voleybol Şampiyonası düzenlendi.

Turnuvada, Türkiye altın madalya kazandı.

Toplam 19 uluslararası spor etkinliğinin yapıldığı 2010'da ise 4 ilde yapılan ve A Milli Erkek Takımı'nın ABD ile finalde karşı karşıya geldiği FIBA Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası hafızalarda yer etti.

Türkiye 2010'da Antalya'da Dünya Halter Şampiyonası ile Kulüpler Dünya Karate Şampiyonası'na da ev sahipliği yaptı.

Kaynak: AA