Çözüm Süreci, Dağcılığa İlgiyi Artırdı

ERZURUM - AYŞE YILDIZ - Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, "Çözüm sürecinin başlamasıyla son birkaç aydır dağcılık sporunda önemli bir artış oldu" dedi.

Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dağcılığın önemli bir spor faaliyeti olduğunu belirterek, insanların dağcılık sayesinde Türkiye'deki bütün dağların giriş çıkışlarını öğrendiğini söyledi.

Çözüm süreci sayesinde insanların bu faaliyeti daha çok yaptığını anlatan Karaca, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar terör endişesiyle, korkusuyla gidilemeyen dağlar vardı. Ama sürecin başlamasıyla bu dağlara insanlar daha çok gitmeye başladı, gidecektir de. En önemli unsur da dağcılık sporunda son on yıldır büyük bir patlama yaşanıyor. Rahatlıkla söylebilirim ki geçmişte yılda bir iki tane medyada haberi çıkan dağcılık sporcunun artık hergün benim adresime en 10-15 tane faaliyetin yapıldığı duyurusu geliyor. Onun için artık insanlar şehirdeki kirliliklerden, sıkıntılardan kaçıyorlar. Doğayla mücadele için dağlara gidiyorlar."

Karaca, "Çözüm sürecinden sonra zaten biz bunu bekliyorduk. Tabii ki dağların turizme açılmasıyla önemli gelişmeler oldu. Örneğin Munzur dağlarıyla ilgili pek haber duymazdık. Bir Erzincan ya da bazı iller dağcılık faaliyeti yapardı veya Van'ın dağlarında gezen insanları az duyardık. Hakkari'nin dağlarından geçen insanları çok az duyardık. Ama artık o dağlara gitmeler başladı" şeklinde konuştu.

-"Dağcılık sporu sayesinde insanlar kendini geliştiriyor"

Dağcılığın, sporların en büyüğü olduğunun altını çizen Karaca, "İnsanlar kendini geliştiriyor, kişiliğini geliştiriyor. Hızlı çözümler üretiyor, insanlar hakkında kötülük düşünmüyor. Ülkenin birlik ve bütünlüğünü en ön planda tutan spor dallarından bir tanesidir dağcılık. Spor olarak bakmayın en azından Türkiye'nin dağlarını adım adım öğreniyor. Yurdumuzun gidilemeyen bölgesi kalmıyor" dedi.

Dağcılık sporu yaparak insanların sağlıklı kaldığını vurgulayan Karaca, "Bu sporun rakibi yok, hilesi yok, birbiri aleyhine tuzak kurmaya çalışmıyorlar. Doğayla mücadele edip, sağlıklı kalmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA