UEFA kararlarında çifte standart iddiası

UEFA'nın Fenerbahçe ve Beşiktaş hakkındaki verdiği kararlar ardından ortaya atılan iddialar 'UEFA kararlarında çifte standart' değerlendirmelerini gündeme getirdi.

UEFA Disiplin Kurulu, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı yaktı.

Şike iddialarına yönelik dava sürecinde son olarak geçen hafta Fenerbahçe'den savunma alan Kurul, sarı-lacivertlilere 2+1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verndi. UEFA'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, sarı-lacivertliler, gelecek 2 sezon UEFA'nın düzenlediği organizasyonlara katılamayacak. Artı 1 olarak belirtilen üçüncü sene verilecek ceza ise sarı-lacivertli kulübün gelecek 5 yıl içinde ceza alması halinde uygulanacak.

UEFA Disiplin Kurulu, Beşiktaş'a da Avrupa kupalarından bir yıl men cezası verdi. Geçen hafta Beşiktaş Kulübü'nden savunma alan UEFA Disiplin Kurulu, dün akşam 12 sayfalık faksla yaptığı bildirimle, siyah-beyazlıların Avrupa kupalarından 1 yıl men edildiğini duyurdu.


Kurul, kişiler konusunda da farklı bir yol uyguladı. Kulüp başkanı Aziz Yıldırım, yöneticiler İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, altyapı koordinatörü Cemil Turan ve eski yönetici Ali Yıldırım'a ilişkin, UEFA müfettişinden ek rapor istendiği kaydedildi. Avusturyalı Thomas Partl başkanlığındaki kurulun üyeleri, Beşiktaşlı eski yönetici Serdal Adalı ile eski teknik direktör Tayfur Havutçu için de ek rapor istenmesini kararlaştırdı.

İki kulüp de üç gün içerisinde Tahkim Kurulu'na başvuracak ve kararın iptalini isteyecek. Buradan sonuç alamaması durumunda ise Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvurularak kulüplerin hakları savunulacak.

Steaua kurtuldu
Öte yandan UEFA, Rumen ekibi Steaua Bükreş'in 1 yıllık süre zarfında UEFA müsabakalarında yer almasına uygun olmadığına hükmetti. Ancak bu kararda verilen ceza 5 yıllık ertelemeye tabi tutuldu ve bu süre içinde kulübün gözetime alınacağı belirtildi. Rumen ekibinin 2008'de şampiyonlukta çekiştiği CFR Cluj'u yenmesi için Universitatea Cluj'a 1.7 milyon euro rüşvet verdiği tespit edilmiş ve Steaua Bükreş'in sahibi Gigi Becali üç yıl hapis cezası almış, Becali'nin gönderdiği 1 milyon 700 bin Euro dolu bavulla yakalanan arkadaşı Teia Sponte de 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Becali'nin menajeri “Böyle hediyeler etiktir” açıklamasını yapmış, teşvik primini bir şekilde itiraf etmişti.