Mersin'de "Üç Kıta Tek Yürek" oldu

Akdeniz Oyunları'nın açılış seremonisi Başbakan Erdoğan ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Rogge'un katıldığı görkemli törenle gerçekleştirildi.

17. Akdeniz Oyunları'nın resmi açılış töreni yapıldı.

Oyunlar için yapılan 25 bin kişilik Mersin Stadı'nda yapılan açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge, Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi (ICMG) Başkanı Amar Addadi, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç katıldı.

Açılış töreninde konuşan IOC Başkanı Rogge, oyunların açılışında yer aldığı için çok mutlu olduğunu belirterek, "Türk yetkililere sıcak ev sahipliği için teşekkür ediyorum. Sporcular hoş geldiniz. Önümüzdeki 10 gün boyunca ülkeniz ve kendiniz için en iyisini yapmaya çalışacaksınız. Zaferin ötesinde fair play içinde yarışmak, kaybettiğinizde de rakiplerinize saygı duymak daha önemldir. Hepinize iyi şanslar diliyorum" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise oyunlar için 18 ay gece gündüz çalıştıklarını vurgulayarak,' Mersin'i bir spor kenti haline getirmek üzere büyük efor sarfettik. Allah'a binlerce kez hamdolsun ki vaat ettiğimiz her şeyi Türkiye Cumhuriyeti, Türk Milleti ve hükümetimize yakışan bir standarda, bugün sporcularımızın ve olimpik hareketin kullanımına sunmayı başardık. Bu süreç elbetteki her şeyden evvel Akdeniz Oyunları'nın Mersin'e kazandırılmasında garantilerin sahibi olan sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Mersin'e ve Türk sporuna olan ilgisinin sarsılmaz bir neticesidir" şeklinde konuştu.

ICMG Başkanı Amar Addadi ise Türkçe, "İyi akşamlar Mersinliler, hoş geldiniz" diye başladığı konuşmasına Fransızca devam etti. Addadi, Türkiye'nin çok kısa sürede ev sahipliği yapmayı üstlendiğini ve bu işi başardığını belirterek, Türkiye'nin ev sahipliğini övdü.

Geçit töreninde Türk bayrağını Rıza Kayaalp taşıdı

Açılış töreni havai fişek gösterisiyle başlarken, stadın zeminine katılan tüm ülkelerin bayrakları yansıtıldı. Daha sonra Türk ve Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi (ICMG) bayrakları statta gezdirildi.

Bayrakların statta yerini almasının ardından oyunlara katılan ülkelerin geçit töreni düzenlendi. Türkiye'nin ismi anons edildiğinde stata bulunan seyirciler büyük coşku yaşadı. Türk bayrağını milli güreşçi Rıza Kayaalp taşırken diğer sporcularda ellerinde Türk bayraklarıyla Rıza'nın arkasında yürüdüler. Sporcuların statta yerlerini almasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün oyunların başlamasıyla ilgili telgrafı okunmasının ardından törende protokol konuşmaları yapıldı. Konuşmalardan sonra sporcu yeminini milli tekvandocu Nur Tatar, hakem yeminini futbol hakemi Mete Kalkavan yaptı. Geçit törenine katılan sporcular tribündeki yerlerini alırken Enbe orkestrası mini bir konser verdi.

Bu arada, açılış töreninin başında Mazhar Alanson şarkılarını seslendirdi.

24 ülkeden 2 bin 994 sporcu katılıyor


17. Akdeniz Oyunları'nda 24 ülkeden 2 bin 994 sporcu mücadele edecek. Katılımcı sayısında Türkiye, 4'üncü sırada yer alıyor. Pescara'da yapılan 16. Akdeniz Oyunları, 3 bin 368 sporcuyla ilk sırada yer alırken, Almeira'da yapılan 15. Akdeniz Oyunları 3 bin 214 sporcuyla ikinci ve Tunus'ta yapılan 14. AkdenizOyunları da 3 bin 41 sporcuyla üçüncü sırada bulunuyor.

Türkiye'yi 430 sporcu temsil edecek


Türkiye, sporcu sayısında 430 sporcuyla ilk sırada yer alıyor. Türkiye'nin ardından İtalya 421 sporcuyla ikinci, Fransa 258 sporcuyla üçüncü sırada bulunuyor. İç savaşın sürdüğü Suriye, 9 sporcuyla en az sporcuyla katılan ülke oldu. Suriye'nin ardından Monaco 11 sporcu, Malta 12 sporcuyla en az sporcuyla temsil edilen ülkeler arasında yer alıyor.

Erkeklerde en yüksek katılım atletizmde


Erkeklerde en yüksek katılım 218 sporcuyla atletizm branşında olacak. Hentbolde 160, futbolda da 144 erkek sporcu oyunlarda yer alacak. Kadınlarda ise en yüksek katılım 240 sporcuyla voleybol branşında yaşanıyor. Atletizm 173, hentbol ise 160 kadın sporcuyla voleybolu takip ediyor. Öte yandan basketbol, boks, bisiklet, futbol, bedensel engelliler atletizm ve su topu branşlarında kadın katılımcı bulunmuyor.

Tesisler 18 ayda tamamlandı


Normal şartlarda yaklaşık 6 yılda bitirilmesi planlanan Akdeniz Oyunları'nın Mersin'deki çalışmaları, Yunanistan'ın organizasyondan çekilmesiyle 18 ay gibi çok kısa bir sürede tamamlandı. Mersin'de organizasyon için yapılan tesisler için 500 milyon liranın üzerinde para harcandı.

Oyunlar için 3 bin 500 kişi kapasiteli Akdeniz Köyü, 25 bin kişilik Mersin Stadı, bin 550 kişinin aynı anda müsabakaları izleyebileceği Erdemli Atış Poligonu, Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi, cimnastik salonu, 100 seyirci kapasiteli spor salonu, bocce tesisi, tenis kompleksi, basketbol müsabakalarına ev sahipliği yapacak 7 bin 500 kişi kapasiteli Servet Tazegül Spor Salonu, olimpik yüzme havuzu ve boks müsabakalarının yapılacağı 500 seyirci kapasiteli spor salonu kullanıma hazır hale getirildi.

Ayrıca Akdeniz Oyunları'nda hentbol, binicilik, kano ve kürek branşlarına ev sahipliği yapacak Adana'da da yeni tesislerin yapımının yanı sıra mevcut tesislerin iyileştirilmesi yönündeki çalışmalar gerçekleştirildi. Bu çerçevede Çukurova Üniversitesindeki (ÇÜ) Prof. Dr. Lütfullah Aksungur Spor Salonu, 2,5 milyon lira harcamayla uluslararası ölçülere sahip modern bir salon haline getirildi. Kano ve kürek branşlarının yapılacağı Seyhan Baraj Gölü'nde ÇÜ bünyesinde bulunan daha önceki kayıkhane, yıkılarak yenisi yapılıyor ve 2 bin 300 metre uzunluğunda "Albano Sistem" kano ve kürek parkuru oluşturuldu.

Kaynak: AA