Gökova Bisiklet Turu 2013 Başladı

MUĞLA - Muğla Bisiklet Derneği tarafından yerli ve yabancı 220 sporcunun katılımıyla gerçekleşen 7. Gökova Bisiklet Turu 2013 Cumhuriyet Meydanı'nda başladı.

Muğla Bisiklet Derneği Başkanı Bülent Savran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 gün sürecek tura ABD, İngiltere ve Türkiye'nin çeşitli illerinden 220 bisikletçinin katıldığını söyledi.

Savran, amaçlarının bisiktletin hem bir turizm alternatifi hem de bir ulaşım aracı olduğunu tüm topluma sunmak olduğunu kaydetti.

Bisiklet turları ile sağlıklı bir toplum için gerekli şartların yaratılmasını amaçladıklarını belirten Savran, "Muğla'dan başlayan, Akyaka'ya, kıyıdan Ören, Mumcular, Bodrum'a daha sonra feribotla Datça ve Marmaris'e geçerek sonlandıracağımız turda bisikletin kültürleri birleştirici, barışçıl ve doğa dostu yönünü vurgulayacağız. 5 günlük bisiklet ve kampçılık faaliyetini gerçekleştireceğiz. Gökova Körfezinin mavi sularını ve Muğla'nın güzelliklerini tüm dünyaya tanıtacağız" dedi.

Gökova Bisiklet Turu'na çok çeşitli nitelikte insanların katıldığını dile getiren Savran, "Tura ABD ve İngiltere'nin yanı sıra Türkiye'nin bir çok kentinden çeşitli meslek gruplarından insanların bulunduğu 220 kişi katıldı.

Turda bisiklet tutkunları doğayla iç içe kültürel bir gezi yapacak. Bu buluşma uluslararası bir etkinlik. Dünyada barışın sağlanmasına da adadığımız bu bisiklet buluşmasını, Gökova Körfezinin mavi sularının kenarında uluslararası bir şenlik havasında her yıl tekrarlıyoruz" diye konuştu.

Tura ABD'den katılan 68 yaşındaki Richard Bedal ise bisiklet sporuna ilgi duyduğunu ve bir çok ülkede turlara katıldığını ifade etti.

Türkiye'deki bisiklet turuna ilk defa katıldığını vurgulayan Bedal, Gökova Körfezini ve kıyaları etkileyici bulduğunu, gelecek yıl tekrar gelmeyi planladıklarını dile getirdi.

ABD'den tura katılan Janet Rose ise Muğla'daki tura katılan bisikletçileri çok samimi bulduğunu ve turdan keyif aldığını anlattı. Tur sayesinde çok sayıda arkadaş edindiğini belirten Rose, "Karşılıklı kültürleri tanıma fırsatı buluyoruz. Gökova Körfezi'nin çok güzel bir manzarası var. Daha önce İstanbul'u gördüm ama burada insanlar daha sıcak ve daha dost. İnşallah önümüzdeki yıllarda tekrar geleceğim" dedi.

-Turun en genç ve en yaşlı bisikletçileri

Gökova Bisiklet Turu 2013'ün en genç bisilketçisi tura babası Coşkun Tamer ile katılan 18 aylık Balkır Tamer olurken en yaşlı bisilketçisi 82 yaşındaki emekli yargıtay üyesi Hakkı Süha Terzibaşıoğlu oldu.

Terzibaşıoğlu, 80 yıldır bisiklet ile iç içe olduğunu ve evinde 4 bisikleti bulunduğunu belirtti.

Bisikleti spor ve habi olarak yapığını anlatan Terzibaşıoğlu, şunları söyledi:

"Koşu, güreş ve yüzmenin yanında ağırlıklı olarak bisiklet kullanıyorum. 82 yaşındayım ama bisiklet kullanmayı hiç bir zaman bırakmadım. Tura katılan en yaşlı bisikletçiyim. Arkadaşlara en büyük tavsiyem Allah'ın verdiği bünyeyi heder etmeyin ve kıymetini bilin. Kötü alışkanlıklardan uzak durun ve spor yapın. Bu turun da Muğla'nın tanıtımına çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Hükümetlerin son yıllarda yaptığı çalışmalar ile bölünmüş yolların çoğaması sayesinde bisiklet sporu da gelişti."

Öğle yemeğini Ula ilçesinde yiyen bisikletçiler daha sonra Belediye başkanı Nadi Şenkal'ın da katılımıyla tarihi Ula Evleri'nin bulunduğu dar sokaklardan geçerek Akyaka Beldesine hareket etti.

Tur, 23 Haziran'da Marmaris'te tamamlanacak.

Kaynak: AA