"Kırmızı dipli mum" güreşseverleri er meydanına çağırıyor

Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin davet simgesi "Kırmızı dipli mum", asırlardır güreşseverleri er meydanına çağırıyor.

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin bu yıl 652. kez düzenleneceğini hatırlattı.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin en önemli özelliğinin, ritüellerinin kaybolmaması olduğunu belirten Tanrıkulu, organizasyonun UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmesinin bir nedeninin de 652 yıldır bütün ritüelleriyle birlikte devam etmesi olduğunu ifade etti.

Bu ritüellerden birinin de "Kırmızı dipli mum" ile davet geleneği olduğunu belirten Tanrıkulu, "Güreş ağaları, mumlarla insanları güreşlere çağırmaya başlamışlar. O zamanlar şimdiki gibi sms ve davetiye olmadığı için onlar da bu şekilde bir çağrı yöntemi bulmuşlar. Bu mumlar kahvehanelere de asılırmış. O kahvehaneye kırmızı dipli mum asılması oradaki herkesin Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne davet edildiğini gösterirmiş. Biz de bu geleneksel ritüeli yaşatıyoruz" dedi.

Tanrıkulu, Kırkpınar sadece bir güreş organizasyonu olmadığını, ağası, yağcısı, cazgırı, hakemi, cazgırın söylediği manileri ve ağalık seçimleriyle bir görsel şölen ve festival olduğunu kaydetti.

Kırmızı dipli mum geleneğini yaşatmak için çalıştıklarını ifade eden Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"Biz bu yıl 10 bin mum ve 10 bin afişi ulaşabildiğimiz bütün yerlere gönderdik. Bazı kahvehanelerde de mum asarak vatandaşları Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne davet ettik. Kırmızı dipli mum kültürümüzde o kadar köklü bir yere sahiptir ki bazen kızınca "Seni kırmızı dipli mumla mı çağırdım?" deriz. Bu gelenek toplumda bir atasözü olarak yer etmiştir.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde dünyanın ilk fair play örnekleri de sergilenmiştir. Cazgırlar, güreşçilere "Altta kaldın diye üzülme, üste çıktın diye sevinme" diye seslenir. Bu manide yenen ve yenilenden çok bir barış ve kardeşlik havası vardır ve güreş sonunda yenen yenileni kaldırır. Çünkü güreşçi rakibinin de çok önemli olduğunu bilir ve rakibine kıymet verir."

-Cumhurbaşkanı Gül'e kırmızı dipli mumlu davet-

Kırmızı dipli mum, devlet büyüklerinin Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne davet edilmesi için yapılan ziyaretlerde de kendini gösteriyor. Son olarak Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Cumhurbaşkanı Abdullah GülÇankaya Köşkü'nde ziyaret ederek, kırmızı dipli mum ile 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne davet etmişti.

Kaynak: AA