"Görme Engelliler Atletizm Türkiye Şampiyonası" bAŞLADI

Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "Görme Engelliler Atletizm Türkiye Şampiyonası", Eskişehir'de başladı.

Federasyon Başkanı Abdullah Çetin, Vali Sami Sönmez Spor Kompleksi'nde gerçekleştirilen açılış töreninde, turnuvaya 28 ilden 118 erkek ve 81 kız olmak üzere 199 sporcunun katıldığını bildirdi.

Geçen şubat ayında milli takım seçmelerini yaptıklarını ve Eskişehir'deki müsabakaları, Türk sporuna yeni yetenekler kazandırmak için gerçekleştirdiklerini belirten Çetin, görme engellilerin, 2012 Londra Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'yi temsil etmesinin ardından bu alana yoğun ilgi gösterildiğini anlattı.

Türkiye daha önceki yıllarda dünya şampiyonasına bir sporcuyla katılırken şimdi ülkeye tanınan kotanın, sporcuların başarısı karşısında yetersiz geldiğini kaydeden Çetin, "Fransa'da yapılacak dünya şampiyonası için 8 sporcumuz kotayı aşmış durumda. Ülke kotasına da takılmazsak tam kadro gitmemiz durumunda sporcularımızın mutlaka madalya kazanacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Çetin, görme engelliler sporunun Türkiye'de henüz yeni yeni tanınmaya başladığına dikkati çekerek, elde edilen başarılar sonucu engelli çocuk sahibi olan ailelerinin, evlatlarının spor aracılığıyla hayata tutunabileceğine inandığını dile getirdi.

Sporun, engelliler için önemine değinen Çetin, şöyle konuştu:

"Görme engelliler, spor yaparak hem bağımsız hareket duygularını geliştiriyor, öz güvenlerini artırıyor hem de spor aracılığıyla eğitimini tamamlayıp üretken, kendi kendilerine yeten bireyler haline geliyorlar. Spora yönelenlerin sayısı ne kadar artarsa çocukların öz güvenleri de artacak. Engelli ailelerinin, bulundukları illerde görme engelliler spor kulüpleriyle irtibata geçerek çocuklarını mutlaka spora yönlendirmesini istiyoruz. Sporun, çocuklarının hayatında çok şeyi değiştirdiğini görecekler."

Seremoninin ardından B1, B2, B3 görme keskinliğine göre düzenlenen şampiyonaya katılan sporcular, B1 kategorisinde kılavuzlar eşliğinde koştu ve müsabakalara başlandı.

Erkekler ile kızlarda 100, 400, bin 500 metre ve gülle atma, ayrıca erkeklerde üç adım atlama, yüksek atlama ve 10 bin metre müsabakalarının gerçekleştirileceği şampiyona, yarın sona erecek.

Kaynak: AA