Toprak Kortun Efendisi Nadal

İZMİR - Toprak kortta gelmiş geçmiş en iyi tenisçi olarak kabul edilen Rafael Nadal, Roland Garros'ta kazandığı 8. şampiyonlukla spor tarihine adını yazdırdı.

İspanya'nın 27 yaşındaki gururu Nadal, yaşadığı her sağlık sorununun ardından kortlara daha güçlü dönmeyi başararak, spor otoritelerini şaşırtıyor.

T yanı sıra, atletik özellikleri ile dikkati çeken, rakiplerinden daha fazla koşarak her topu çevirmesiyle tanınan tenisçi, üç yıl önce kortlarda harcadığı aşırı efor nedeniyle iki dizinden ameliyat olmuş, kısa süre sonra kaldığı yerden başarılarına devam etmişti.

Nadal'ın sakatlığı geçen yılın sonlarında nüksedince, spor hekimleri ve otoriteleri, İspanyol tenisçinin artık üst düzey tenise geri dönmesinin güç olacağını belirtirken, Nadal da aynı acıları bir daha çekmeyeceğini, ameliyat dışı tedaviler deneyeceğini ve kendini iyi hissetmezse tenis macerasını sonlandıracağını açıklamıştı.

Kortlardaki sabırlı, dirençli oyun tarzına uygun şekilde 7 ay boyunca yaşadığı Mallorca'da çalışan Nadal, herkesi hayrete düşürerek kortlara "atletik yapısından birşey kaybetmeyip, üstelik tekniğini de daha geliştirmiş olarak" döndü.

Tenis dünyasında grand slam turnuvaları olarak adlandırılan Wimbledon, Roland Garros,Avustralya Açık ve Amerika Açık'ı kazanarak kariyer grand slam'ini yapan tarihteki 5. erkek tenisçi olan Nadal'ı kortlardaki olağanüstü üstünlüğü rakiplerinden ayırıyor.

-Antrenörü amcası Toni Nadal-

Tenise 4 yaşında başlayan ve antrenörlüğünü amcası Toni Nadal'ın üstlendiği "Rafa", sert ve çim zeminde başa baş mücadele ettiği rakiplerine, toprak kortta hiç şans tanımıyor.

Sakatlığın ardından toprak sezonunda üst üste 8 masters turnuvasına katılan, 7'sinde final oynayan ve 6'sını kazanan İspanyol tenisçi için tüm gözler favori olduğu Roland Garros'daydı.

Sporseverler, Nadal'ın 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011 ve 2012'de kazandığı "Silahşörler Kupası"nı bir kez daha kazanması durumunda, efsane tenisçi Bjon Bork'un rekorunu kırarak bu turnuvayı en çok kazanan isim olup olamayacağını merak ediyordu.

-Tenis tarihinde bir ilk-

Turnuvada yarı finale kadar iki set veren ve pek de zorlanmayan Nadal, yarı finalde tenis otoritelerinin "erken final" olarak nitelendirdikleri maçta, ezeli rakibi Novak Djokoviç ile karşılaştı. İkilinin 5 saat süren 5 setlik heyecan dolu karşılaşmasından galip çıkan "İspanyol boğası", "bu maçın galibi finali de rahat alır" şeklinde görüş bildiren otoriteleri yanıltmadı ve finalde karşılaştığı bir diğer İspanyol tenisçi David Ferrer'i 3 sette geçerek, tenis tarihinde bir grand slami 8 kez kazanan ilk tenisçi oldu.

Sayısız istatistikte ilk sırada olan Rafael Nadal, sadece toprak kortta gelmiş geçmiş en iyi tenisçi olarak adını tarihe yazdırmakla kalmadı, tarihte 9 yıl üst üste herhangi bir grand slam turnuvasını kazanabilme başarısını da gösteren ilk tenisçi oldu.

Her sakatlıktan daha güçlü çıkan, çok ünlü bir modaevinin yüzü olmasının yanı sıra, Shakira'nın son klibinde de rol alan Rafael Nadal'ın, son galibiyetiyle reklam ve sponsorluk anlaşmaları dışında, sadece turnuvalardan kazandığı geliri de 60 milyon dolara ulaşmış oldu.

Kaynak: AA