Ultra Maraton Koşucusu Haluk Akalın Açıklaması

Ultra maraton koşucusu Haluk Akalın, tarihi istiklal yolunu 1 günde koşacağını açıkladı.

Akalın, gazetecilere yaptığı açıklamada, 25 Ağustos'ta tarihi istiklal yolunda, 100 kilometrelik ultra maraton koşusu gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi.

Söz konusu güzergahta ön keşif koşusu yapmak için İstanbul'dan Kastamonu'ya geldiğini ifade eden Akalın, şöyle konuştu:

"İstiklal yolunda 100 kilometrelik bir ultra maraton düzenleyeceğim. Yetkililerle ön görüşmelerimi sürdürüyorum. İstiklal yolu, seneler önce istiklalimizin kazanılmasında, ninelerimizin ve dedelerimizin çok zor şartlar altında kağnılarla mermi taşıyarak, gerçekten istiklalimizin yolunu açan önemli bir yol. Tarih kokan bu yolda bir ultra maraton koşusu yapılması, hem İstiklal Yolu'nun hem Kastamonu'nun ve bu uğurda kan akıtmış ninelerimizin, dedelerimizin ruhunu şad edecektir. 25 Ağustos'ta yapmayı planladığım ultra maratonda, 10 kilometrelik düz koşu da olacak. Bunun yanında 42 kilometrelik dağ koşusu ile 75 ve 100'er kilometrelik ultra maratonlar olacak."

-"Maratonlar bir şehrin simgesi"-

Maratonların tüm dünyada, şehirlerin simgesi haline geldiğini dile getiren Akalın, "Zaman geçtikçe o şehir, o maratonla anılmaya başlıyor. Örneğin, Berlin Maratonu internet sitesi üzerinden açıldıktan 3 gün sonra, 42 bin kişinin kayıt yaptırarak doldurduğu bir maraton. Londra Maratonu, anında insanların bilgisayar başında beklediği bir maraton ve şehrin gerçekten simgesi haline gelmiş durumda. Paris maratonu keza öyle. Neden bizim bu güzel ülkemizde doğal güzelliklerimiz varken ultra maratonlarımız, maratonlarımız şehirlerimizin tanıtımında önemli rol oynamasın" şeklinde konuştu.

Kastamonu Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayıp, istiklal yolunda bulunan Küre Ecevit Hanı'na kadar koşan Akalın, söz konusu yolun arazi yapısını ve durulabilecek yerleri belirlemek için incelemelerde bulundu.

-İstiklal yolu-

İnebolu ilçesi sahilinden başlayıp, Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankara'ya uzanan 340 kilometrelik istiklal yolundan, Kurtuluş Savaşı boyunca İnebolu'ya deniz yoluyla gelen cephane ve silahlar, kağnılarla cepheye ulaştırıldı.

İstiklal yolunun İnebolu-Kastamonu arası, Kastamonu il sınırları içerisindeki 95 kilometrelik bölümü, Kastamonu Valiliği tarafından işaretlenerek, yürüyüş yolu olarak düzenlendi.

Kastamonu Valiliği tarafından haziran ayının ilk haftasında, Kastamonu'dan, İnebolu'ya uzanan "İstiklal Yolu ve Atatürk Yürüyüşü" düzenleniyor.

Muhabir: Yusuf Çelik / Ömer Hakan Kibar

Yayıncı: Murat Taydaş

Kaynak: AA