Görme Engeline Rağmen Hayata Küsmedi

Kocaeli - Kocaeli'de görme engelli kütüphane memuru Pınar Çatalkaya , atletizm, yüzme ve satrançtaki başarılarıyla engellilere örnek oluyor.

Altı Nokta Körler Derneği Kocaeli Şube Başkanı Çatalkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 yaşındayken bağışıklık sistemindeki rahatsızlık nedeniyle görme yeteneğini yitirdiğini söyledi.

Annesinin de görme engelli olduğunu belirten Çatalkaya, bu yüzden ortama yabancı olmamasına rağmen, 5 yıl evden çıkmadığını, ailesinin hayata bağlanması için çok mücadele ettiğini dile getirdi.

Başkanlığını yaptığı dernekle iletişime geçtikten sonra hayatına yön verdiğini anlatan Çatalkaya, diğer görme engellilerin başarılarını görünce onları örnek alıp yaşadığı zor süreci aştığını kaydetti.

Çatalkaya, devlet memurluğu sınavını kazanarak Körfez Anadolu Lisesinde kütüphane memuru olarak çalışmaya başladığını aktararak, "Kütüphanede, öğrencilerin aldıkları kitapların kayıtlarını bilgisayara giriyorum. Derneğin düzenlediği bilgisayar ve büro yönetimi kursunu bitirdim. Daha önce hiç bilgisayar kullanmamışken, şimdi on parmak bilgisayar kullanıyorum" diye konuştu.

Bir süre sonra sporla tanıştığını, geçen sene Giresun'da düzenlenen Türkiye Görme Engelliler Yüzme Şampiyonası'nda serbest dalda 50 metrede Türkiye 2'ncisi olduğunu belirten Çatalkaya, "Madem yüzüyorum, 'koşabilirim' diye düşündüm ve atletizm yapmaya karar verdim" dedi.

Çatkalkaya, 8 Haziran'da Eskişehir'de yapılacak Türkiye Atletizm Şampiyonası'a hazırlandığını anlatarak, hedefinin ilk üçe girmek olduğunu söyledi.

Şubat ayında Anyalya'da yapılan Türkiye Satranç Şampiyonası'nda 15'inci olduğunu vurgulayan Çatalkaya, bu sıralamanın federasyonca derece olarak nitelendirildiğini bildirdi.

-"Tango, bana terapi oldu"

Çatalkaya, sanata da ilgi gösterdiğini belirterek, "Bir tango kursuna kayıt oldum. Görme engellilere genelde gruplar yerine özel ders verilir. Benim gruba uyumum hocamın hoşuna gitti ve görme engellilerin olmadığı grupta 3 yıl tango dersi aldım. Belli yerlerde düzenlenen tango gecelerinde arkadaşlarla bir araya gelip, tango yapıyoruz. Vakit geçiriyoruz. Bu, bana terapi oldu" ifadesini kullandı.

Spor ve sosyal etkinliklerle çevresindeki engellilere örnek olduğunu, aktivitelerle hayatının renklendiğini kaydeden Çatalkaya, çalıştığı okulda öğrencilerin kendisini görerek örnek aldığını vurguladı.

Çatalkaya, kendisi gibi engellilerin engellerini kabul etmeleri gerektiğini anlatarak, "Bulunduğu koşullarda hayatlarına devam etmeliler. Fiziksel engelin hiçbir şeye engel olmadığını onlar da görecekler. Biraz zorlanacaklar ama istedikten sonra başaracaklardır" dedi.

Kaynak: AA