Bursaspor, Avrupa'yı "komşu Kapısı" Yaptı

Süper Lig'de, "Dört Büyükler" dışında şampiyonluğa ulaşan ilk ve tek takım olarak tarihe geçen Bursaspor, sıkıntılı bir süreç yaşamasına rağmen ikinci yarıdaki başarılı

performansıyla üst üste 4'üncü kez Avrupa kupalarına katılma vizesini aldı.

Yeşil-beyazlılar, 2012-2013 sezonunun ilk yarısını, 17 maçta 5 galibiyet, 9 beraberlik ve 3 yenilgiyle kapattıktan sonra ikinci yarıda iyi bir çıkış yakaladı. İkinci yarıya teknik direktör Ertuğrul Sağlam'ın yönetiminde başlayan, 21'inci haftadan itibaren ise yoluna Hikmet Karaman ile devam eden Bursaspor, son 17 maçında 9 galibiyet, 4 beraberlik, 4 yenilgi alıp ligi 55 puanla 4'üncü sırada tamamladı.

İbrahim Yazıcı'nın başkanlığa gelmesiyle büyük bir çıkış yakalayan, 2009-2010 sezonunda şampiyon olan, sonraki sezonlarda da Avrupa kupalarında yer alan Bursaspor, 7 Mayıs'ta büyük bir şok yaşadı.

Trabzon ve Antalya deplasmanlarında kalp rahatsızlığı geçiren Yazıcı, Orduspor deplasmanı sonrası yaşamını yitirerek, camiayı büyük hüzne boğdu.

Türk spor camiasını da şoke eden olay sonrası Bursaspor yönetimi, olağanüstü kongre kararı aldı.

-Sağlam'ın istifası-

Bursaspor'un son yıllardaki başarısında büyük payı olan Ertuğrul Sağlam, 19'uncu haftada İstanbul Büyükşehir Belediyespor deplasmanında alınan 4-1'lik yenilginin ardından istifa etti. Sağlam, maç sonrası bazı taraftarların Özlüce Tesisleri'ne gelerek takımı protesto etmesi sonrası görevi bıraktığını açıkladı.

Bursaspor, bu istifa sonrası 1461 Trabzon ile oynanan Ziraat Türkiye Kupası ve 20'nci hafta Bursa'daki Galatasaray karşılaşmalarına, yardımcı antrenör Ersel Uzgur yönetiminde çıktı.

Yeşil-beyazlılar, geçen sezon Sağlam döneminde 19 maçta 6 galibiyet, 9 beraberlik, 4 yenilgi aldı.

-Hikmet Karaman dönemi-

Ersel Uzgur yönetiminde Galatasaray ile 1-1 berabere kalan Bursaspor'da takımın başına 21'inci haftadan itibaren, Gaziantepspor'dan istifa eden Hikmet Karaman getirildi.

Karaman ile iyi bir çıkış yakalayan yeşil-beyazlı takım, elde ettiği 8 galibiyet, 3 beraberlik, 3 yenilgiyle sezonu 4'üncü sırada bitirerek UEFA Avrupa Ligi'ne katılma vizesini aldı. Bursaspor, 2010-2011 sezonunda Şampiyonlar Ligi, 2011-2012 ve 2012-2013 sezonlarında da UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etmişti.

-Takımın vazgeçilmezleri İbrahim ve Batalla-

Başarılı defans oyuncusu İbrahim Öztürk ve orta saha oyuncusu Pablo Martin Batalla, geçen sezon gerek Ertuğrul Sağlam gerekse Hikmet Karaman'ın en vazgeçemediği futbolcular oldu. Öztürk, 33 maçta 2 bin 849 dakika ile en fazla süre alan futbolcu olurken aynı maç sayısıyla sahalarda 2 bin 832 dakika mücadele eden Pablo Martin Batalla ikinci, kaleci Scott Carson da 28 maçta 2 bin 362 dakikayla üçüncü sırada yer aldı.

-Takımın "gol kralı" Batalla-

Batalla, 15 golle takımın en fazla gol atan futbolcusu unvanını elde etti. Spor Toto Süper Lig'in "asist kralı" da seçilen Batalla, gol sayısının fazlasını takım arkadaşlarına attırdı.

Pinto 8 golle ikinci sırada yer alırken Sestak 7 golle üçüncü oldu. Ferhat ve Belluschi de 5'er golle 4'üncülüğü paylaştı.

-Kart tablosu-

Bursaspor'da en fazla sarı kart gören isim ise Şener Özbayraklı oldu. Özbayraklı, hakemler tarafından 8 kez sarı kartla cezalandırıldı. İbrahim Öztürk 7, Gökçek Vederson da 5 sarı kart gördü.

Bursaspor'da Basser, Hakan ve Edu ise kırmızı kart gören isimler oldu.

-Avrupalı Bursaspor-

Yeşil-beyazlı takım, son 4 yıldır art arda Avrupa kupalarına katılma vizesi alarak önemli bir başarıya imza attı. 2009-2010 sezonunu şampiyon bitiren Bursaspor, bir sonraki sezon Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılma hakkı elde etti. Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden ilk Anadolu takımı unvanını da eline geçiren yeşil-beyazlılar, 2010-2011 sezonunda ligi üçüncü bitirdi ve hem kulüp tarihinin en önemli ikinci başarısını elde etti hem de UEFA Avrupa Ligi'ne adını yazdırdı.

Geçen sezon Ziraat Türkiye Kupası finalisti olarak Avrupa kupalarına katılan Bursaspor, bu sezon da ligi 4'üncü sırada bitirerek Avrupa kupalarına katılma geleneğini sürdürdü.

Kaynak: AA