Bayern Münih ve Borussia Dortmund'un Mücadelesi, Wembley Stadyumu'nda Oynanacak 7. Şampiyonlar Ligi Finali Olacak

Doğa Kırmızıoğlu - İki köklü Alman takımı Bayern Münih ve Borussia Dortmund'un mücadelesi ile Londra'nın 90 bin kişi kapasiteli Wembley Stadyumu, 7. kez UEFA Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacak.

İngiltere'nin en eski, dünyanın ünlü stadyumları arasında yer alan Wembley, ilk olarak 1923 yılında kurulmuş, 2007 yılında yıkılarak yeniden inşa edilmişti.

Avrupa'nın en büyük ikinci stadyumu konumundaki Wembley, İngiltere Milli Takımı'nın resmi maçlarına da ev sahipliği yapıyor. Brezilyalı efsane futbolcu Pele, 1948 Yaz Olimpiyatları'na, 1966 Dünya Kupası, Euro 96 ve her yıl düzenlenen İngiltere Kupası finallerine ev sahipliği yapan stadyum için, "Wembley futbolun katedrali, başkenti ve kalbidir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Wembley, Şampiyonlar Ligi finallerinin en çok tercih edildiği stadyumlar arasında da yer alıyor.

-50 yılda 7. Şampiyonlar Ligi finali-

Ünlü stadyumda ilk final maçı 1963 yılında oynanmıştı. İtalya'nın Milan ile Portekiz'in Benfica takımı arasında oynanan ve 65 bini aşan kişinin izlediği Şampiyonlar Ligi finalini İtalyan temsilcisi 2-1 almış ve kupayı kazanan ilk İtalyan takım olmuştu. Maçta Milan'ın gollerini Brezilya asıllı Jose Altafini atarken, önceki iki yılın şampiyonu Benfica'nın tek golünü Eusébio da Silva Ferreira kaydetmişti.

Wembley'deki ikinci final ise 1968'de oynanmış, 92 binin üzerinde kişinin izlediği maçta İngiliz temsilcisi Manchester United, normal süresi 1-1 biten oyunun uzatmalarında 3 gol bulmuş ve Benfica'yı 4-1 yenerek kupayı kazanmıştı. Manchester'ın gollerini George Best, Brian Kidd ve 2'sini Bobby Charlton kaydederken, Portekiz temsilcisinin tek golünü Jaime Graça atmış, "Kırmızı Şeytanlar" katıldığı ilk Şampiyonlar Ligi turnuvasını kazanarak ülkesine bu kupayı getiren ilk takım olmuştu.

Wembley'de oynanan 3. final, Hollanda ekibi Ajax ile Yunanistan temsilcisi Panathinaikos arasında 1971'de 83 bin kişinin önünde oynanmış, "Portakallar", Dick van Dijk ve Arie Haan'ın golleriyle maçı 2-0 kazanmıştı. Ajax oynadığı ikinci final maçında ilk kez şampiyon olurken, Panathinaikos adını finale yazdıran ilk Yunan takımı olmuştu.

Dördüncü finalde 92 bin kişinin izlediği maçta, İngiltere'nin Liverpool takımı ile Belçika'nın Club Brugge ekibi karşı karşıya gelmiş, Kenny Dalglish'in attığı tek golle art arda kupayı 2. kez evine götüren taraf İngiliz temsilcisi olmuştu. Brugge ise finallere çıkan ilk Belçika takımı unvanına erişmişti.

Stadyumdaki beşinci final, 1992'de İspanyol Barcelona ile İtalya'nın Sampdoria takımları arasında 70 bin izleyicinin önünde oynanmış, Katalan ekibi uzatmalarda Hollandalı Ronald Koeman'ın attığı golle maçı 1-0 almış ve çıktığı üçüncü Şampiyonlar Ligi finalinde ilk kupasını kazanmıştı.

Wembley tarihinde oynanan 6, yeni inşa edilen stadyumunda oynanan ilk final maçında ise 2011'de Barcelona ile Manchester United karşı karşıya gelmiş, Katalan ekibinde Pedro Rodriguez, Lionel Messi ve David Villa'nın gollerine Manchester sadece Wayne Rooney ile cevap verince sahadan 3-1 mağlup ayrılmıştı.

FIFA'nın 150 yıl kutlamaları çerçevesinde UEFA tarafından 7. kez seçilerek Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacak Wembley'de iki Alman devi Bayern Münih ile Borussia Dortmund arasındaki maç bu cumartesi oynanacak.

Yayıncı: Selçuk Aval

Kaynak: AA