Geçen Sezon Beko Basketbol Ligi'nde Şampiyonluğa Ulaşan ve Avrupa İle Türkiye Kupalarını Da Müzesine Götüren Beşiktaş, Bu Sezon Hedeflerine Ulaşamadı

Ercan Doğan - Beko Basketbol Ligi'nde play-off çeyrek final serisinde Banvit'e iki maçta da mağlup olarak elenen Beşiktaş, geçen sezonki başarılarının gerisinde kaldı.

Geçen sezon Beko Basketbol Ligi'nde şampiyonluğa ulaşan ve FIBA EuroChallenge Kupası ile Türkiye Kupası'nı müzesine götürerek tarihi başarıya imza atan siyah-beyazlı takım, bu sezon hedeflerine ulaşamadı.

''Kara Kartallar' ',2011-2012 sezonunda ortaya koyduğu performansın gerisinde kalarak, 2012-2013'te üç kulvarda kupa kaldırma başarısı gösteremedi.

Ligde play-off serisinde çeyrek finalde elenen Beşiktaş, Türkiye Kupası'nda da istediği sonucu alamadı.

-Play-off'larda erken elendi-

2011-2012 sezonunun başarılı takımı Beşiktaş, bu sezon play-off'lara erken veda ederek taraftarlarına hayal kırıklığı yaşattı.

Ligde normal sezonu 6. sırada bitiren ve play-off çeyrek final serisinde Banvit ile eşleşen "Kara Kartallar", güçlü rakibi karşısında tutunamadı. Her iki karşılaşmanın büyük bölümünü önde götürmesine rağmen siyah-beyazlı ekip, mağlup olmaktan kurtulamadı. Bandırma'daki karşılaşmayı 68-65 yitiren Beşiktaş, İstanbul'daki maçta da rakibine 81-74 yenildi.

-Üç kupalı kadroyu koruyamadı-

Siyah-beyazlı takım, sezon başındaki en büyük sıkıntıyı sponsor konusunda yaşadı.

Eski sponsorunun devam etmemesi nedeniyle büyük bir desteği yitiren Beşiktaş, üç kupa alan kadrosunda yer alan önemli oyuncuları tutamadı. David Hawkins, Ersin Dağlı ve Carlos Arroyo gibi şampiyonlukta büyük pay sahibi olmuş oyuncuları Galatasaray Medical Park'a kaptıran ''Kara Kartallar''da, Pops-Mensah Bonsu ve Zoran Erceg başka takımlara transfer oldu.

Beşiktaş'ta 3 kupanın kazanılmasında büyük pay sahibi olan başantrenör Ergin Ataman da Galatasaray Medical Park'ın başına geçti.

-Üst sıradaki takımları yenemedi-

Beşiktaş, bu sezon sıralamada üstünde bulunan takımlara karşı başarısız sonuçlar aldı.

Normal sezonda ilk 5 sırada yer alan takımlara karşı etkisiz kalan siyah-beyazlı ekip, play-off çeyrek final maçları dahil olmak üzere bu rakipleriyle oynadığı 12 maçtan da mağlup ayrıldı.

Lider Galatasaray Medical Park ve ikinci sıradaki Anadolu Efes'in yanı sıra Banvit, Fenerbahçe Ülker ve Pınar Karşıyaka, Beşiktaş'a karşı büyük üstünlük kurdu. Siyah-beyazlı takım, normal sezonda her iki yarıda ilk beş sırada bulunan rakiplerine mağlup olurken, play-off çeyrek final mücadelesinde de Banvit'e 2 karşılaşmada yenildi.

Beşiktaş, 3 kupa aldığı geçen sezon güçlü rakiplerine karşı büyük üstünlük kurmuş, özellikle play-off mücadelesinde önemli rakiplerini geçerek şampiyonluğa ulaşmıştı. Play-off çeyrek final serisinde Fenerbahçe Ülker'i, yarı finalde Galatasaray Medical Park'ı ve finalde de Anadolu Efes'i saf dışı bırakan "Kara Kartallar", şampiyon olmuştu.

-Tek teselli Cumhurbaşkanlığı Kupası-

Beşiktaş'ın bu sezonki tek tesellisi, Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın kazanılması oldu.

Sezon başında oynanan karşılaşmada siyah-beyazlı ekip, Anadolu Efes'i 77-75 mağlup ederek Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı müzesine götürdü.

-THY Avrupa Ligi'nde top 16'da yer aldı-

"Kara Kartallar", tarihinde ilk kez mücadele ettiği THY Avrupa Ligi'nde top 16 turuna yükselerek teselli buldu.

Güçlü takımların yer aldığı bu organizasyonda gruptan çıkma başarısı gösteren siyah-beyazlı ekip, top 16 turunda ise 8 takım arasında 7. sırada yer aldı. Aynı grupta yer alan Fenerbahçe Ülker'in üstünde kalan Beşiktaş, bu turda sarı-lacivertli takımı ikinci maçta 80-73 mağlup etme başarısı gösterdi.

-"Ciddi sıkıntılar yaşadık"-

Beşiktaş Başantrenörü Erman Kunter, elde edilen sonucun üzücü olduğunu ancak sezon boyunca büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Zor bir sene geçirdiklerini belirten tecrübeli çalıştırıcı, "Beşiktaş gibi bir kulübün böyle bir netice alması kimsenin istemediği bir şeydi. Ancak geçmişten günümüze gelen sıkıntılar var. Bütün branşlarda bu sıkıntılar yaşanıyor. Bizim de sıkıntılarımız vardı. Yönetim bunların aşılması için büyük gayret gösterdi" dedi.

Yeni kurulan bir takımla mücadele ettiklerini anlatan Kunter, "Oyuncu bazında çok kan kaybetmiş bir takım vardı. THY Avrupa Ligi'nin hemen başlaması ve Top 16'da çok maç oynamak bizi yıprattı. Toparlanamadık. Başka takımlar da bunları yaşadılar. Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı aldık. Top 16'ya yükseldik. Avrupa Ligi'nde son iki maçı kazandık. Ligde de hedefleri yakına getirecek durumlar oldu ama sonunu getiremedik" diye konuştu.

Yönetimin yeni yapılanma için bir süredir çalışma içinde olduğunu anlatan siyah-beyazlı takımın başantrenörü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlam yapı olursa kriz dönemlerini daha rahat aşıyorsunuz. Eskiden kalan bir sürü sorun vardı. O sorunları aşmak, transferler yapmak, bütçe oluşturmak ve sponsor bulmak gerekiyor. Ben takımın başına gelirken bu sorunları biliyordum. Daha iyi olur muydu- Evet, olurdu. Ana prensip tekrar yapılanmak. Bununla ilgili çalışmalara başlamıştık. Biz de sezonun teknik değerlendirmesini yapacağız. Krizlere cevap verebilecek bir organizasyon kurmaya çalışıyoruz."

Kulüple bir sezon daha kontratının bulunduğunu kaydeden Erman Kunter, "Altyapıyı ciddi anlamda kuvvetlendirmeliyiz. Benim de bir sezon daha kontratım var. Tabii kulüp yönetimi devam etmeyeceğini söylerse o başka. Ancak kesinlikle ciddi bir organizasyon kurmalıyız. Yapmazsak iki üç senede bir bu sıkıntıyı yaşarız. Takımda ciddi revizyon olacak. Kadronun yüzde 70'i değişecek" diyerek sözlerini tamamladı.

Yayıncı: Selçuk Aval

Kaynak: AA