"Her Pedal Bir Umut" Sloganı

Mürsel Çetin - Engelleri kaldırmak için "Her Pedal Bir Umut" sloganı ile 22 Mayıs'ta Eskişehir'den yola çıkacak bisiklet tutkunu Mücahit Çalışkan, 42 gün sürecek yolculuğunda Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Manisa, İzmir, Bodrum, Fethiye, Antalya'ya pedal çevirerek İçel'de turuna son verecek.

Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm engeller için pedal çevireceğini ve engellerin sadece bedensel olarak düşünülmemesini isteyerek, şöyle konuştu:

"Engel sadece bedensel değildir. Basamakları tırmanmak için bedenimizin sağlam olması yetmiyor, bazen maddiyat ve çeşitli imkansızlıklar, eğitim, sağlık, sosyal yaşam gibi alanlarda engel olabiliyor. Bir bedensel engelliye, tekerlekli sandalye alınca tüm engeller kalkıyor mu, hayır tabi ki. Siz bir engelliye tekerlekli sandalye aldıktan sonra, engelli yoluna aracınızı park ederseniz, asıl engeli siz oluşturursunuz. Örneğin gittiğimiz yerleşim merkezlerinde tekerlekli sandalye ile bedensel engelli olacağız. Gözlerimizi bağlayıp, görme engellilerin duygularını yaşamaya çalışacağız. Onların elindekiler sihirli değnek değil ama onların gözü. Siz de bir saat bile olsa bunu deneyin. Engel denince akıllarda hep bedensel ve diğer engelliler kalıyor. Ben tüm bu engeller için pedallıyorum. Onlara umut olmaya çalışacağım. Benim her pedalımda bir umut var. Sadece engelliler için değil tüm engeller için pedallayacağım."

-"İnsanlar arasındaki engeli kaldırmak yeterli"-

Sosyal sorumluluklar kapsamında sürekli etkinlikler düzenlemeye çalıştığını ve bu konuda destek bulmakta zorlandığını ifade eden Çalışkan, şunları kaydetti:

"Aslında engelleri kaldırmak, çokta zor bir şey değil. İnsanlar arasındaki engeli kaldırmak yeterli. Bu projemi hazırlarken hep geçmiş turlarımdaki anılardan yola çıktım. Önceki 'Mavi Kapak' turumdayken Kayseri'de temizlik işçisinin, maddi imkansızlıklar nedeni ile başarılı olan çocuğuna bisiklet alamaması, bana en büyük ilham kaynağı oldu. Neyse ki sponsor firmam ile yaptığım görüşme sonucunda kendisine bisiklet hediye ettik. Tur süresince çok fazla insanla konuşuyorum. Yüz binlerle iletişim içindeyim. Elimizden geldiği kadar engelleri kaldırmaya çalışıyorum. Yeterli destek olduktan sonra daha büyük engeller için pedallamak beni daha fazla mutlu eder. Tur projemi hazırlarken özel bir şirketle konuşup elbise yardımı için talepte bulunduk. Tur süresince bize verilen formları doldurarak, sosyal yardımlaşma derneklerine imzalatıp, elbise yardımını gerçekleştireceğiz. İşte engelleri kaldırmak bu kadar kolay. Bunlar küçük örnekler."

Daha önce bedensel engellilerin "Mavi Kapak" umudu için pedallayan Çalışkan, 2011 yılında iki önemli projeye imza attı. Bedensel engelliler için bin 800 kilometrelik Ankara-Kayseri-Bodrum turuna çıktı ve 90 kilogram kapak topladığını dile getirdi.

Kendilerini desteklemek isteyenlerin www.herpedalbirumut.com ve www.mucahitcaliskan.com.tr internet adresinden, sosyal paylaşım sitelerinden takip ederek projeye nasıl destek olacakları konusunda bilgi alabileceklerini aktaran Çalışkan, şöyle devam etti:

"Biz hiçbir dernek, kurum, vakıf adına para talep etmeyiz ve yardım toplamayız. Destek olmak isteyen bağışçılar ile dernek ve vakıflar arasında aracılık yapıyoruz. Dernek ve vakıfların, internet sitemizde bulunan logolarına tıklayarak kendilerine ait internet sitesinden bilgiler alabilirler. Kendi tanıtımını yapmak isteyen kurum, dernek ve vakıflar da yayınlanmak üzere logolarını bizlere iletebilir. Her türlü yardımda bulunmak isteyen şirketler bizimle iletişime geçebilirler. Bir engellimiz için tekerlekli sandalye, bir çocuğumuz için bilgisayar veya bir aile için gıda... Her türlü yardım için aracılık yapmaya hazırız. Tur süresince bize bu konularda destek olabilirsiniz."

-"Herkes için bir umudumuz var"-

Mücahit Çalışkan, "Her Pedal Bir Umut. Engelleri aşmak için... Hadi Bir Pedal da Sen Çevir!" sloganıyla projesine destek çağırısında bulundu.

Eskişehir'den başlayacağı tur kapsamında yol güzergahında bulunan tüm ilçelere uğrayacağını ve halkı bilgilendireceğine değinen Çalışkan, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Manisa, İzmir, Bodrum, Fethiye, Antalya ve İçel'e bisikletle ulaşmayı hedeflediğini vurguladı.

-"Hep farklı amaçlar için pedalladım"-

Yıllardır hayalini kurduğu projesini ilk defa paylaşan Çalışkan, şöyle konuştu:

"Hep farklı amaçlar için pedalladım ama benimde umutlarım var aslında. Benim en büyük umudum, bu turlarımı herhangi bir gazetede yazı dizisi olarak veya görsel bir yayın kuruluşunda gezi programı olarak yayınlatmak. Böylece daha fazla kitleye ulaşarak, daha fazla engel kaldırarak, daha fazla insanı mutlu edebilirim. Türkiye'de bisiklet sporu konusunda maalesef medya biraz duyarsız. Bisiklet yarışları ile sınırlı kalıyor. Halbuki bisiklet ile gezi programı bile yapılabilir. Bisikletin Türkiye'de önemli bir yere sahip olması için bu umudumun peşinden koşmaya devam edeceğim. Kim bilir belki de bir gün kendi umudum gerçeğe dönüşür ve 'umutları gerçek oldu' manşetini kendimiz için attırırız."

Yolda kendisine araçlardan su ve kola atıldığını, bunun kendisine iyilik değil, tehlike oluşturduğunu anlatan Çalışkan, "Yolculuk süresince şoförlerimiz korna çalarak bana destek olabilirler. Ancak özellikle vurgulamak isterim ki içecek veya gıda yardımında bulunmak için camdan fırlatmasınlar. Bu bizim için destek değil büyük tehlike oluşturmaktadır" diye konuştu.

Projelerini yıl boyu devam ettireceğini söyleyen Çalışkan, sosyal projeler ve destek amaçlı turlarının Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de devam edeceğini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Hüseyin Doğru

Kaynak: AA