Eski Trabzonspor Başkanı Albayrak Açıklaması

Trabzonspor'da, 25-26 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü genel kurul öncesi eski kulüp başkanı Nuri Albayrak, gelecek yönetimin borç yaparak büyümeye çalışması halinde geleceğin karanlık olacağını ileri sürdü.

Albayrak, yaptığı yazılı açıklamada, seçilecek yeni yönetimin işe ekonomik tabloyu düzeltmekle başlamak zorunda olduğunu belirtti.

Trabzonspor Kulübü'nün geçmişine bakıldığında "kendi kültürlerinden doğan ve evlatlarıyla adını dünyaya duyurduğunu" ifade eden Albayrak, "Trabzonspor geçmişte yapılan yanlışların faturalarını ağır ödüyor. Trabzonspor'un en büyük hatası borsaya açılmayı yanlış değerlendirmekti. Borsaya açılmak doğru olabilir ama kaynakları yanlış yere harcarsanız sonuç, 300 milyon lira borç batağı olarak karşınıza gelir" ifadelerini kulandı.

Trabzonspor'un hisselerle birlikte marka değerinin de düştüğünü iddia eden Albayrak, şöyle devam etti:

"Trabzonspor'un yüzde 42,85'i halka arz edilmiş durumda. Bizim dönemimizde bir lot 14 liraydı, şimdi ise 5 lira. Hedefsiz kalan taraftarı tribüne çekmek için bilet fiyatlarının düşürülmesi bile işe yaramadı. Borsa gözüyle bakıldığında bu durum Trabzonspor'u batık şirketler arasına alıyor. Her sıkıştığında çözümü hisse senedi satmakta bulursan tükenmeye ve batmaya mahkumsun. Kaliteli kadron olmazsa, iddialı durumda olmazsan marka değerin düşer. Marka değerin düştü mü hisse senedinin değeri de düşer. Bu, bu kadar basit bir denklemdir ve Trabzonspor maalesef bu denklemi kuramamıştır."

-"2008 yılında borçsuz bir kulüp vardı"-

Borsaya açıldığında kulübün yüzde 25 hissesinin halka arz edildiğini, kendi dönemlerinde hisse satmadıkları gibi 5 liralık değeri 14 liraya çıkarttıklarını dile getiren Albayrak, kulübü 26 milyon lira borçla devrettiklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bizim yönetim 26 aylık dönemde hiçbir varlık satmadan borcu 37 milyon liradan 11 milyon lira aşağı düşürdü. Hiçbir öz varlık satmadığımız gibi var olan mal varlıklarımızı da değerli hale getirerek yönetimi devrettik. Elde de sermaye bıraktık. Görevi bırakacağız diye anlaşma yaptığımız forma göğüs reklamı ücretini de gelecek yönetime bıraktık. Buna bir de Gökdeniz'in satılması eklenince göreve gelinen 2008 yılı sonunda borçsuz bir kulüp vardı. Ayrıca Trabzonspor Kulübü olarak İstanbul'da istasyon projesini hayata geçirdik. Bu yönetim bunu muhafaza edemedi. 50 milyon dolarlık proje yok oldu. 20 milyon dolara yakın para kasaya girmişti. İstasyon kapatıldı."

-''En önemli proje Akyazı"-

En önemli projenin Akyazı Projesi olduğunun da altını çizen Albayrak, şu iddialarda bulundu:

"Bu fikri ortaya atıp, stat ile projelendirmeyi gündeme getirdiğimizde Türkiye'de yeni anlamında stat yoktu. Trabzonspor stat projesi bizim dönemimizde başlatıldı. 800 bin metrekare alan Trabzonspor Kulübü'ne yıllık 175 bin lira karşılığında kiralandı. Bu 800 bin metrekare alan Trabzonspor'a 49 yıllığına kiralandı. Bu yönetim anlaşılmaz bir tutumla bundan da vazgeçti. Daha sonra o arsa TOKİ tarafından kiralandı. Tamamı Trabzonspor'un olması gereken o alan işi ağırdan alma adına elden çıktı. Şimdi Başkan, TOKİ'ye yalvarıyor. 'Bize buradan 100 dönüm arsa verin, tesis yapalım' diye. Trabzonspor'u bu kadar aciz duruma düşürdüler."

Adaylara başarı dileyen Albayrak, iddialarını şöyle sürdürdü:

"Gerçekler bunlardır. Şu anki yönetim borçlanarak büyümeyi hedef aldı ama tam tersi oldu. Borçlanarak batış oldu. Gelecek olan yönetim de borç yaparak büyümeye çalışırsa gelecek karanlık olur. Geçmişteki hatalar tekrarlanmamalı. Trabzonspor'u, Trabzonspor'a gönül verenleri kandırmayalım. Gerçekler ortada. 40 milyon avroluk yabancı transferi yapıldı. Elde para eden sadece iki kaleci var. Diğer futbolcuları serbest bıraksan da gitmez. Çünkü yüksek ücretler alıyorlar. Böyle bir çiftlik bulamazlar. Bu gerçekler doğrultusunda camiaya fazla beklentiye sokmayalım. Gelecek olan yönetimin birinci problemi ekonomi yönetimi olmalı. Başarı ondan sonra gelmelidir."

Muhabir: Selçuk Kılıç

Yayıncı: Murat Kaban/Selçuk Aval

Kaynak: AA