Tüfad Başkanı Dilber: Futbolda Çizgi Ötesi Sorunu Acil Bir Şekilde Çözülmeli

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Başkanı İsmail Dilber, futbol karşılaşmalarında hakemlerle teknik adamlar arasındaki çizgi ötesi sorununun halledilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'deki teknik adamlar ve antrenörler TÜFAD'ın kuruluşunun 50 yılı etkinlikleri ve 1. Veteranlar Futbol Turnuvası için Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesi Sueno Hotel'de bir araya geldi. TÜFAD'ın 50 yıl etkinlikleri ve 1. Veteranlar Futbol Turnuvası'na Manavgat Belediyesi, Evrenseki ve Side Belediyesi ev sahipliği yaptı. TÜFAD Başkanı Dilber, turnuva öncesi son günlerde Mourinho ve Fatih Terim'in hakemlerle ilgili sıkıntılar ilgili açıklamada bulundu. Antrenör ve hakemler arasında yaşanan sıkıntıların çözümünün acilen TÜFAD ile Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) bir araya gelerek ortak müştereklerde buluşmasıyla çözüme kavuşacağını söyledi.

Geçmiş yıllarda yaşanan hakem ve teknik adam sorunlarını MHK bir araya gelerek çözüme kavuşturduklarını anlatan Dilber, bunu en son geçen yıl Antalya'da gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Dilber, şöyle devam etti:"Sahadan hakem atılmayacağına göre futbolcuda atılır antrenörde atılır. Bunun örneklerini çok gördük. Dünya kupasında, şampiyonlar liginde de gördük. Maçta hakemin atıldığını ise hiç görmedik. Bu sorunlar uzun süredir vardır. Burada sorun Mourinho, Mustafa ve Fatih Terim meselesi değil. Burada sorun hakemlerle teknik adamların çizgi ötesinde yaşadığı sorunun çözülmesi. Hakemlerin çizginin ötesindeki antrenör ve teknik adamların o anki durumlarını bilmesi gerekir. Hakemlerin bunu iyi bilmesi gerekir. Yan hakem çoğu zaman çizgi dışındaki teknik adamın psikolojini anlayamıyor olabilir. Bunun yegane çözümü TÜFAD ile MHK'nın bir araya gelmesi. Geçmiş yıllarda bunu başarmıştık, fakat bir yıldır MHK biraraya gelmeye sıcak bakmadı. MHK Başkanı Zekeriya Alp'le bu sorunu biraraya gelerek çözmeye hazırız."Eski milli takım antrenörü ve TÜFAD Başkan Yardımcısı Tınaz Tırpan da yaptığı açıklamada, hakemlerin görevinin bir futbol karşılaşmasında sürekli düdük çalma ve kart gösterme olmaması gerektiğini söyledi.

Bir karşılaşmada sürekli gereksiz düdük çalımının takım sporcularını tahrik edeceğinin akıldan çıkarılmamasını tavsiye eden Tırpan, hakemlerin maçlarda gereksiz yere kart gösterme ile 'düt düt' sesine bir son vermesinin aciliyet arz ettiğini kaydetti.

Gereksiz düdük çalmama hususunda geçmiş yıllarda Erman Toroğlu'nun yönettiği maçı keyifle izlediğini anlatan Tırpan, Toroğlu'nun karşılaşmada sporculara hiç kart göstermeden ve gereksiz düdük çalmayarak hakemlik örneği gösterdiğini söyledi.

Tırpan, şöyle devam etti:"Her zaman saygıyı elden bırakmayalım. Hakem de ve teknik adam da birbirine karşı saygılı olacak. Bazen ampute takımların maçlarını izliyorum. Engelli sporcu karşılaşmada rakip sporcu arkadaşına karşı güzel oyun çıkarırken düştüğü an yerden kaldırıyor. Ona yardım ediyor. Spordaki fair play ruhunu en güzel şekilde gösteriyorlar. Olması gerekende bu. Sporun özünde saygı olmalı, sevgi olmalı."Yurt genelinden gelen antrenörler eski yıldız futbolculardan Tanju Çolak ile Hami Mandıralı ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Antalya Manavgat'ta olmaktan mutlu olduğunu belirten Çolak, top koşturduğu bazı arkadaşlarını görerek hasret giderdiğini kaydetti.