Real Madrid'e şok soruşturma

Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Galatasaray’ın rakibi olan Real Madrid yasadışı devlet yardımı aldığı gerekçesiyle Avrupa Komisyonu (AK) tarafından mercek altına alındı.

İngiliz İndependent gazetesinin haberine göre, Real Madrid kulübü ile Madrid Belediye Meclisi Santiago Bernabeu Stadı etrafındaki arazinin alış veriş merkezi ve otel kompleksi yapılması konusunda anlaştı.

YASADIŞI DEVLET YARDIMI

Kulübün transfer pazarında aktifliği, kredi bulabilmesi ve stadın üzerini kaplayacak çatı inşaa edebilmesinin bu anlaşmaya bağlı olduğu iddia edildi. Mayıs ayında bir daha seçilmesi beklenen Real Madrid başkanı Florentino Perez, yaz transfer döneminde Gareth Bale gibi yüksek profilli oyunculara yönelecek.Real ile Madrid Belediye Meclisi arasında 1996 yılında yapılan bu anlaşma, Avrupa Topluluğu Anlaşması 'nın 87. maddesine göre yasadışı devlet yardımı olarak algılanıyor. Ancak yasadışı devlet yardımına ilişkin Komisyon 'un vereceği karar, AK rekabet ofisinin başında bulunan İspanyol Joaquin Almunia tarafından erteletildi. Avrupa 'nın tüm önde gelen kulüpleri gibi Real Madrid de her türlü devlet yardımını yasaklayan UEFA Finansal Fair Play kurallarına tabi.

LAS TABLAS MERCEK ALTINDA
Real Madrid hakkındaki inceleme şehrin kuzeyinde bulunan Las Tablas bölgesindeki araziye yoğunlaşıyor. Şehir Meclisi 'nin 1998 yılında kulübe yapacağı ödemenin bir kısmını oluşturan arazinin o zamanki değeri 421 bin euro idi. Şehir Meclis 'i araziyi 2011 senesinde geri almak istediğinde, yüzde 5400 artışla 22 milyon 700 bin Avro değer biçildi. Real Madrid 'e verilecek bu paranın yerine ise Bernabeu çevresindeki arazi verildi.

REAL MADRİD: BİZE AYRICALIK TANINMADI
Rekabet komisyonu, Las Tablas arazisi hakkında soruşturmaya tabi tutulanlardan cevap beklerken, kurallar gereği soruşturma ve karar vermek için bir senesi bulunuyor. Real Madrid hakkındaki iddialar ilk kez 2011 yılının Aralık ayında dile getirilmişti. İndependet, AK rekabet ofisinin başındaki Almunia 'nın başka kulüpler devlet yardımı almakla suçlasa bile Real Madrid 'den sadece bir kere bahsettiğine dikkati çekti.İddialara cevap veren Real Madrid kulübü ise, kendilerine hiç bir zaman ayrıcalık tanınmadığını çünkü emlak aktivitelerinin diğer kulüpler gibi mevcut yasalara tabi olduğunu belirtti.

Las Tablas 'taki arazinin değerinin Madrid Belediye Meclisi tarafından tesbit edildiğini dolayısıyla bağımsız olduğunu öne süren Real Madrid yönetimi, böylece meclisin belediye haklarını koruduğunu, olayın mahkemeye taşınması halinde daha yüksek bir rakam ödemek zorunda kalacağını kaydetti.