Kumluca’da Yağlı Pehlivan Güreşleri'ni Recep Kara Kazandı

Kumluca Belediyesi'nin organize ettiği ve 14. Geleneksel Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında düzenlenen yağlı pehlivan güreşlerini finalde Orhan Okulu’yu yenen Recep Kara kazandı.

Kumluca Belediyesi'nin organize ettiği 14. Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında düzenlenen yağlı güreşler, Karatepe Stadı'nda 53'ü başpehlivan yaklaşık 800 güreşçi katıldı.

Güreş öncesi, Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, İçişleri Eski Bakanı Sadettin Tantan, Suriyeli Mültecilerden Sorumlu Kordinatör Vali Veysel Dalmaz, 2012 yılı güreş ağası Yasin Çetin, kalabalığı selamladı. Protokol ardından başpehlivanlarının kura çekimini yaptı.

Öte yandan güreşleri AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Menderes Türel, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse’de takip etti.

Güreşlerin öğleden sonra ise CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’de takip etti.

Güreş ağalığını ise bir kez daha Yasin Çetin aldı. Çetin, herhangi bir fiyat vermezken üzerine düşeni yapacağını belirtti.

Çetin’in, ağalığı ne kadara aldığının önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtildi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, 2012 ve 2013 yıllarında da güreş ağalığını aldığı için Yasin Çetin’e iki adet kupa verdi. Kesim için hazırlanan koçu ise güreş ağası Çetin, jandarmaya bağışladı.

Başkan Çetinkaya, milletin sahip çıktığı sürece ata sporu güreşin ilelebet yaşayacağını söyledi.

Güreşi gelenekleri ile yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Çetinkaya, “Hiçbir spor bu kadar uzun süre seyredilmez. Bu bizim ata ve dualı sporumuz olduğu için ilgi görüyor. 20 Nisan’dan bu güne kadar festival yapıyoruz. Bütçesi en büyük festivallerden birini oluşturduk. Bu festivali hayırsevlerimizin ve siz Kumlucalıların desteği ile yapıyoruz. Bize destek veren herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Yarı finalde Orhan Okulu ile Güngör Ekin, Recep Kara ile Gökhan Arıcı karşılaştı.

Güreşlerin başpehlivanlık finalinde ise Recep Kara Kumlucanın pehlivanı Orhan Okulu karşılaştı. Büyük mücadeleye sahne olan güreşlerin finalini Ordulu Recep Kara kazandı. İkinciliği Orhan Okulu, üçüncülüğü ise Gökhan Arıcı ve Güngör Ekin paylaştı.

Kara’nın altın kemerini ise Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya takarken, kupalar ise MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve güreş ağası Yasin Çetin tarafından takdim edildi.

Başpehlivan olduğu için büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Kara, kendilerini hiç duramadan destekleyen seyirciye teşekkür etti. Bu tür güreşlerin tarihi Kırkpınar Güreşleri’ne hazırlık olduğunu ifade eden Kara, hedefinin ise Kırkpınar Güreşleri’nde kürsüye çıkmak olduğunu ifade etti.

İkinci olan Kumlucalı Orhan Okulu ise bu yıl ilk defa baş kategorisinde güreştiğini belirterek, hedefinin bir gün Kırkpınar Güreşleri’nde kürsüye çıkmak olduğunu dile getirdi.

Başaltında birinciliği ise Kumlucalı Mustafa Okulu kazandı.

Çeyrek final müsabakasında Recep Kara ile karşılaşan Samsunlu Serhat Gökmen, ayağındaki sakatlığının nüksetmesi nedeniyle güreşi bırakmak zorunda kaldı.

Mehmet Yeşil ise müsabakalarda kasığından sakatlanarak hastaneye kaldırıldı.

Güreşçilerin sık sık ayaklarında sakatlandıkları ve sağlık ekiplerinin müdahale ettikleri görüldü.

Öte yandan güreşlere Kırkpınar Başpehlivanı Ali Gürbüz’ün geçirdiği menüsküs ameliyatı nedeniyle katılamadığı bildirildi.

Kaynak: İHA