'fıfa, Bizden Statlarda Alkol Satışını Yasaklamamızı İstedi'

‘Global Alkol Politikaları Sempozyumu’nda konuşan Prof. Dr. Ronaldo Laranjeira, Brezilya’da bir piyasa düzenleme sisteminin olmadığını söyledi.

Konuşmasında FIFA’nın Brezilya Hükümeti’nden 2014 Dünya Kupası’nda, statlarda alkol satışının yasaklanmasına dair bir kanun geçirmelerini talep ettiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri başta olmak üzere 53 ülkeden bin 200’ü aşkın konusunda uzman ismi ağırlayan “Global Alkol Politikaları Sempozyumu” devam ediyor. Sempozyumun ikinci gününde Alkolün Yol Açtığı Zararlar ve DSÖ üye ülkelerinde yakın zamanda gerçekleştirilen Alkol Politikaları Değişimleri ele alındı. Sempozyum’da konuşan Brezilya Sao Paulo Üniversitesi Ulusal Alkol ve Uyuşturucu Politikaları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ronaldo Laranjeira, Brezilya’da bir alkol piyasa düzenlemesi olmamasının negatif etkileri üzerinde durdu.
ÜLKEMİZDE KRİZ BOYUTUNDA TÜKETİM VAR
‘Brezilya’da alkol satan yer sayısı 1 milyon ve bunların %70’i ruhsatsız’ diyen Prof. Dr. Ronaldo Laranjeira, "Okul önlerinde, yaş sorulmadan alkol satılıyor. Bir şişe biranın fiyatı bir kutu meyve suyunun 4’te birine tekabül ediyor. Ülke ekonomisine bakıldığında ise Brezilya’nın geçen sene en karlı firması bir petrol firması iken bu sene ise en karlı firmamız bira firması oldu. Ülkemizde kriz boyutuna ulaşan bir tüketim var." diyerek şunları söyledi:
"2014’te Brezilya’da yapılacak olan Dünya Kupası maçları öncesi FIFA, Brezilya hükümetinden bir talepte bulundu. Alkol tüketiminin ciddi güvenlik sorunları oluşturduğunu ifade ederek statlarda alkol satışının yasaklanmasına yönelik bir düzenleme yapılmasını talep ettiler. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılmaya başlandı.
Kanuni düzenlemeler alkol sebepli şiddetin önlenmesinde de önemli rol oynamaktadır. Bir kasabamızdan örnek vermek istiyorum; ülkenin en çok cinayet işlenen kentlerinden biri olan Diadema Kasabası’nda tüm halkın talebi ile içki satışı saat 23.00 ile 06.00 arasında yasaklandı. Şiddetin en çok görüldüğü bu kasabada cinayetler 4 yılda %46,1 azaldı. Alkol satan yerler dâhil olmak üzere halkın kanuna desteği şu an %98. Bu başarılı bir uygulamadır ve kentte şiddet olaylarını ciddi anlamda düşürmüştür."

GELENEKSEL MÜDAHALE PROGRAMININ ÖTESİNE GEÇİLMELİ
İngiltere Sağlığı Geliştirme Ajansı’ndan Prof. Dr. Jeff French, alkolün zararlarını sürekli olarak azaltma konusunda ciddi olan hükümetlerin ve toplumların geleneksel müdahale programlarının ötesine geçmesi gerektiğini söyledi.

French, alkolü asgariye indirme programlarına yönelik olarak bir “pazarlama zihniyeti”ni benimsemek gerektiğini ve sistematik sosyal planlama yaparak herkesin “kalbine” hitap etmeyi öğrenmeleri gerektiğini de vurguladı.
Liverpool John Moores Üniversitesi’nden Dr. Mark Bellis, küresel olarak, kişilerarası şiddetin her yıl yarım milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi.

Şiddetin fiziksel ve akli sağlık üzerindeki etkilerini tedavi etmek, sağlık hizmetleri açısından önemli masraflar teşkil ettiğini belirten Bellis, “Alkol tüketimi ve tüm şiddet türleri (gençlere yönelik şiddet, cinsel şiddet, kişilerarası şiddet, çocuk suiistimali, yaşlıların suiistimali ve intihar) arasında kuvvetli psikolojik, sosyal ve kültürel bağlantılar vardır.” dedi.

APGA, GENÇLİĞİ ALKOLE KARŞI BİLİNÇLENDİRİYOR
Portekiz’den Dr. Sofia Ribeiro da Alkol Politikası Gençlik Ağı’nın (APGA) gençlerde içki içmenin zararlı etkilerini azaltmak için çalışan bir gençlik organizasyonu ağı olduğunu söyledi.

APGA’nın misyonunun, Avrupa’daki genç insanları alkolle ilgili konularda bilinci hale getirmek olduğunu belirten Riberio, “Politikalar belirlenirken gençlik ağı göz ardı edilmemelidir. Özellikle alkol gibi bir konuda politikalar oluşturulurken genç fikirlere de yer vermelisiniz ” diye konuştu.