Gençlerbirliği Futbolcuları Sihirli Ellere Emanet

Gençlerbirliği Kulüp Doktoru Savaş Kudaş, "Sakatlıkların önlenmesi için öncelikle çok iyi ısınma yapılması gerekiyor" dedi.

Gençlerbirliği Teknik Direktörü Fuat Çapa, yardımcıları Edward Sturing, Bülent Kayıtken ile kaleci antrenörü Levent Zorluer ile futbolcular Kulüp Doktoru Savaş Kudaş'ın sporcu sağlığı kliniğini ziyaret ederek, 'hayırlı olsun' dileğinde bulundu. Kırmızı-siyahlı futbolcuların tam kadro katıldıkları ziyarette futbolcuların neşeli oldukları gözlendi. Ziyarette Gençlerbirliği'nin başarılı savunma oyuncusunu Tosic'i de muayene eden Kudaş, Sırp oyuncunun ciddi bir sakatlığı bulunmadığını söyledi.

Gençlerbirliği ve fizyoterapist ekibi profesyonel sporla uğraşanların sakatlanmadan önce tedavi ediyor. Karum Alışveriş Merkezi'nde açılan sporcu sağlığı merkezinde yapılan testler Belçika'da bir merkezle birlikte değerlendiriliyor. Sporcunun sakatlanması muhtemel kaslarına yönelik verilen çalışma programı sayesinde menisküs, ön ve yan çapraz bağ kopması, kaslarda aşırı esneme en küçük hareketlerde burkulma gibi spor yaralanmalarının önüne geçiliyor.

Kudaş, spor hekimliğine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye'de son yıllarda spor hekimi ve asistan sayısının artmaya başladığını belirten Kudaş, "Türkiye'de 75-80 civarında spor hekimi var. Hocalarımız daha çok üniversitelerde çalışıyor. Bizim gibi devlet hastanelerinde çalışan hekimlerinin sayısı yeterli değil ancak son 10 yılda tedavilerin çoğu ülkemizde yapılıyor, yurt dışına gönderdiğimiz hasta sayısı çok az. Eskiden sakatlanan sporcuların hemen hemen yarısı yurt dışına giderken, şimdi yaklaşık yüzde 5 civarında yurt dışına gidiş var. Tedavilerdeki başarılar arttıkça yurtdışına gidişler daha da azalacaktır" ifadelerini kullandı.

Sporcularda özellikle diz, ayak bileği ve bel sakatlıklarına sıkça rastladıklarına işaret eden Kudaş, "Sakatlıkların önlenmesi için öncelikle çok iyi ısınma yapılması gerekiyor, sezon başı hazırlıklarının gerçekten çok iyi planlanması gerekiyor. Yapılan antrenmanlarla sakatlık ihtimali gerçekten çok azalıyor. Koruyucu antrenmanlar mutlaka yapılması gerekiyor. Bunun dışında sporcuların yapması gerekenler var; iyi istirahat, iyi dinlenme. Bunlar yapıldığında sakatlık riskini oldukça azaltmaktayız. Bunun haricinde sporcunun sakatlanma riskini ortaya koyabilecek özel testler var. Onların yapılmasını öneriyoruz" şeklinde konuştu.

Sporcunun yaptığı branşa yönelik her alanda test yapılabildiğini dile getiren Kudaş, "Bu testler kas, tendon ve kemik sakatlıklarını oldukça azaltıyor. Bunun haricinde travmaya bağlı sakatlıklar var. Onlarda çok fazla yapılabilecek bir şey yok ama spor ve antrenman kaynaklanacak sakatlıkları engelleme şansımız elimizde" dedi.

Kudaş, özellikle Anadolu takımlarından birçok sporcunun tedavi amaçlı geldiğini kaydetti.

"AMELİYAT OLUP OLMAYACAĞINI İLK MUAYENEDE VERİYORUZ"
Sakatlanmış sporcuyu değerlendirdiklerinde ameliyat olup olmayacağının kararını ilk muayenede verdiklerini anlatan Kudaş, "Eğer cerrahi olacaksa beraber çalıştığımız kişiler var, onlara yönlendiriyoruz. Her bölgenin sakatlığıyla farklı hekim grubu uğraşıyor. Eğer ameliyat olmama kararı veriyorsak onu rehabilitasyona alıyoruz. İyileştikten sonra da antrenman programını veriyoruz. Sonra takıma katılmasını sağlıyoruz" diye konuştu.

KAPTAN CEM CAN: "EN ÇOK KORKTUĞUM SAKATLIK DİZLERDEKİ ÇAPRAZ BAĞLARIN KOPMASI"
Takım kaptanı Cem Can ise, "Bugüne kadar 4 kulüpte oynadığını ve Gençlerbirliği'nin sağlık ekibinin içlerinde en iyisi" olduğunu belirtti.

Çok yoğun tempolarda çalıştıklarını anlatan Cem Can, spor hayatı boyunca ciddi bir sakatlık geçirmediğini dile getirdi. "En çok korktuğum sakatlık, dizlerdeki çapraz bağların kopması" diyen Cem Can, genç futbolculara da tavsiyelerde bulundu. Antrenmanlarda vücutlarında ağrı hissettikleri kısımlara yönelik kuvvetlendirme antrenmanları yapmalarını tavsiye etti.

Türkiye'de tedavi olmanın tercih meselesi olduğunu söyleyen Can, spor hekimliği konusunda çok az sayıda kaliteli ismin bulunduğuna dikkat çekti

Kaynak: İHA