Uğur Erdener, 2020 Olimpiyatlarına Adaylık Sürecinin Ayrıntılarını Anlattı

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, "İstanbul'un doğru bir projeyle doğru zamanda, çok doğru bir destekle ve doğru bir anlatımla öne çıktığını ve 3 aday kent arasında ciddi bir şansa sahip olduğunu düşünüyorum ve buna inanıyorum" dedi.

Erdener, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde sohbet toplantısına katıldı.

İstanbul'un 2020 olimpiyat oyunları ve paralimpik oyunları adaylığına ilişkin yürütülen çalışmaları ve Türkiye'nin avantajlarını anlattı.

Erdener, toplantıda yaptığı konuşmada, "İstanbul'un 2020 olimpiyat oyunları ve paralimpik oyunları adaylığı 5. kez gerçekleşiyor. İstanbul, daha önce 4. kez aday oldu ve kaybetti. O günün şartları içinde değerlendirildiğinde birçok şey yapıldı ama bugünün koşulları farklı. Bugün bu konu çok daha profesyonelce ele alınan Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) daha fazla başlık altında incelediği ve değerlendirme kriterlerinin gerçekten çok ağır olduğu bir kriterler manzumesi. İstanbul'un daha önceki adaylıklarına göre, çok büyük avantajları var. İstanbul'un en önemli ve en etkili yönlerinden birisi, çok güçlü bir hükümet desteğine sahip olması, Sayın Başbakanımızın direk olarak işin içinde olup güçlü bir destek vermesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın her platformda konuyu gündeme getirmeleri, ziyaretlerinde bu konuyla özel olarak ilgilenmeleri ve Gençlik ve Spor Bakanımız Suat Kılıç'ın gerçekten çok güçlü bir iradeyle bu adaylığı takibi, sürekli olarak işin içinde olması, hepsi birden birleştiğinde ülkedeki siyasi iktidarın güçlü olması, ülke ekonomisinin yine güçlü bir tablo çizmesi. Bunların hepsi birleştiğinde İstanbul'un elini oldukça güçlendiren bir tablo günümüzde ortaya çıkmış durumda. İstanbul, Tokyo ve Madrid arasında son derece centilmence bir yarışın devam ettiğini söyleyebilirim. Bunda IOC'nin koymuş olduğu çok ciddi kuralların da rolü var. Aday kentlerin hiçbirisi kendi stratejisi doğrultusunda bir kampanya planması yapamaz. Yürütülen tüm lobi, kampanya çalışmaları IOC'nin koyduğu kurallar çerçevesinde geçerlidir. Aday kentlerin sunum yapacakları yerler, bunların dakikaları, sunum ekiplerinin boyutu yine IOC tarafından belirlenen unsurlar" ifadelerini kullandı.

Türk Hava Yolları'nın (THY), İstanbul'un 2020 adaylık sponsorlarından biri olduğunu belirten Erdener, "2020 için Türkiye içinde istediği gibi dile gibi faaliyet yürütebilir ama uluslararası platformda gerek logo kullanımı gerek reklam kullanımı konusunda 2020 kullanımına IOC müsaade etmez. O nedenle oyun tamamen konulmuş kurallar çerçevesinde yürütülmek zorunda" ifadelerini kullandı. IOC'nin aday kentlerin değerlendirmesini çok fazla başlık altında değerlendirdiğini anlatan Erdener, kentin ulaşım altyapısından, oyunlar sırasındaki ulaşım kolaylıklarına ya da güçlüklerine, o kentin sosyal ve kültürel yaşantısında ve bağlarından çevreye varana kadar birçok başlığı içerdiğine dikkat çekti. Erdener, İstanbul'un ilk kez çok değerli yerli ve yabancı uzmanlarla ekiple çalıştığını belirterek, "İstanbul, zaman zaman yüzü geçen yabancı uzmanla işbirliği içinde. Hem işin teknik boyutunu, adaylık dosyasının akabinde adaylık kitabının hazırlanması bağlamında hem de işin uluslararası boyutta kamuoyuna sunulması ve bir anlamda olumlu kampanya dönüştürülmesi bağlamında İstanbul gerekli çalışmaları yapmaya devam ediyor. Projenin doğru olması çok önemli ama doğru anlatılması da önemli bir konu. TMOK Başkanı olarak temel görevlerim arasında Türkiye'ye olimpiyatları kazandırmak var. İstanbul'un doğru bir projeyle doğru zamanda, çok doğru bir destekle ve doğru bir anlatımla öne çıktığını ve 3 aday kent arasında ciddi bir şansa sahip olduğunu düşünüyorum ve buna inanıyorum. Hepimizin buna inanması gerektiğini düşünüyorum. Gerek kamuoyu değerlendirmeleri gerekse IOC'nin bizlerden bağımsız yaptığı değerlendirmelerde İstanbul'un ve Türk halkının 2020 olimpiyatlarına diğer iki adaydan daha ciddi bir destek verdiğini görüyoruz. Bu bizim önemli pozitif yönlerimizden birisi. Bir diğer önemli konu. Ülkemizin 74 milyon nüfusunun yarısının 25 yaşın altında olduğunu görüyoruz. Bu da gençlerimiz açısında önemli bir adaylık olduğunu düşünüyorum. Bu genç potansiyeli değerlendirme bağlamında, geleceğe performans sporcuları kazandırma bağlamında ciddi etkileri olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

"TERÖR KONUSUNDA İSTANBUL 2020 ADAYLIĞI İÇİN OLUMSUZ BİR DEĞERLENDİRME YOK"

"Yıllardan beri ülkemizde devam eden terör konusu, IOC üzerinden ne gibi etkiler yaratıyor. Bu konu gündeme geldi mi?" şeklindeki bir soru üzerine Erdener, "Bu konu direkt olarak, gündeme gelmedi, gelmez. Çünkü genelde ülkedeki istikrar bir başlık olarak değerlendirilir. O ülkeyle ilgili zaman zaman in direk sorular gelir. Yani Suriye'yle olan durum çerçevesinde bir soru gelebilir. Ya da ülkenin genel dış politika yaklaşımlarıyla ilgili soru gelebilir. Bu soru geldiğinde de zaten o konuyla ilgili yetkin, uzmanlar tarafından cevaplandırılır, geçmişte uygulamalarda görüldüğünde. Suriye konusunda bir soru geldi ve çok ciddi bir şekilde konunun uzmanı Sayın Başbakanlık yetkisi tarafından cevaplandırıldı. Bence de gayet tatminkar bir cevap olmuştu. Ülke genel bir istikrarsızlığın içerisindeyse, ülkenin ona eklenen ekonomik sıkıntıları da varsa bu durum değerlendirme sırasında o ülke için handikap oluşturuyor. Ama şu anda İstanbul için böyle bir olumsuz değerlendirme yok" cevabını verdi.

İspanya ve Japonya'nın Türkiye'deki terör konusunu gündeme getirerek, artı puan almalarının söz konusu olup olmadığını sorulmasına ilişkin ise Erdener, "Yok. IOC bu konuyu zaten dörtbaşı mamur değerlendiriyor. Biz onlara 8-10 bin sayfalık dokümanla, Türkiye'yi anlatan yönü sunuyoruz. Zaten çok tatmin olmayan bir yapı olsaydı, ona yönelik sorular gelirdi, bize ona yönelik sorular gelmedi" karşılığını verdi.

IOC ÜYELERİNİN RÜŞVET ALMA İHTİMALİ

Erdener, 101 kişilik Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerinin rüşvet alması gibi bir tehlikenin bulunup bulunmadığının sorulması üzerine ise, "Bugün için IOC üyelerinin hiçbirisinin hiçbir şekilde bir çıkar ilişkisi içinde olabileceğini düşünmem. Nedeni ise, IOC üyelerinin en iyi koşullarda seyahat etmesini sağlar, en iyi koşullarda bulundukları yerde, en iyi oteli neresiyse oranın o otelde kalmasını sağlar, her türlü imkanı seferber eder. Artı, çok ciddi etik kurallar manzumesi vardır. 2018 Kış Olimpiyat Oyunları'nı Güney Kore'nin Pyeongchang kentinin kazandığına hatırlatarak, Ankara'daki Kore büyükelçisi şu ya da bu nedenle beni ziyaret edecek ise ben Ankara'da Kore büyükelçisi ile bir yerde yemek yiyeceksem, Lozan'daki Etik Komisyon'dan izin almak zorundayım. Kural bu kadar ağır. Bir yere bir görsel koyacaksanız, oradan izin alacaksınız" ifadelerini kullandı.

Programın ardından TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener'e, TGC üyeleri tarafından plaket takdim edildi

Kaynak: İHA