Kıbrıs, İlk Uluslararası Spor Organizasyonuna İmza Attı

Her alanda uygulanan ambargolarla kabuğunu bir türlü kıramayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ‘1. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üniversite Spor Oyunları’nın ev sahipliği ambargoların kalkması yönünde önemli bir adım attı.

Türkiye’nin büyük girişimleri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın büyük çabalarıyla Kıbrıs için önemli bir dönüm noktası olan ‘1.Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üniversite Spor Oyunları’ start aldı. 7 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen organizasyonun açılış töreni Lefkoşa’da bulunan Atatürk Spor Salonu’nda yapıldı. Organizasyonun açılış törenine KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan katıldı.

Açılış töreninde konuşan devlet adamları özellikle Kıbrıs’a uygulanan ambargo üzerinde durarak yapılan organizasyonun Kıbrıs için büyük bir dönüm noktası olacağı ve Kıbrıslı gençler için yeni ufuklar açılacağı üzerinde durdular. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yapılan organizasyonun haksız ve despot ambargoların aşılması yönünde önemli bir mesaj ve adım olarak gördüğünü kaydetti.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, sporun evrensel kültürün bir parçası olduğunu hatırlatarak, ‘’Ancak Kıbrıs Türk halkı maruz kaldığı baskı ve ambargolar yüzünden tüm dünyanın kullandığı evrensel dili konuşamamaktadır.’’ şeklinde konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise 1. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üniversite Spor Oyunları'nın KKTC'ye yönelik ambargoların son bulması adına önemli bir umut ışığı olduğunu söyledi.

Kıbrıs’a yönelik uygulanan haksız ve dayanıksız ambargolardan en büyük zararı gençliğinin gördüğüne işaret eden Kılıç, planlarını yaparken Kıbrıs gençlerini düşünerek 'Bir de Kıbrıs için' yaklaşımıyla baktıklarını vurguladı. Yapılan konuşmaların ardından KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve protokolün katılımıyla KKTC Futsal Takımı ile Türkiye Futsal Milli Takımı arasında oynanacak ilk müsabakanın başlama vuruşu gerçekleştirildi.

Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen oyunlara Türkiye ve KKTC'nin yanı sıra Afganistan, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Pakistanlı üniversite öğrencileri katılıyor. Organizasyonda 397 sporcu futsal, masa tenisi, yüzme, satranç, badminton, güreş, tenis ve yol koşusunda mücadele edecek. Lefkoşa ve Girne'de gerçekleştirilecek müsabakalar 20 Nisan Cuma günü sona erecek .