Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Açıklaması

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ''olimpiyat ekonomisinin'' Türkiye'nin makro ekonomik dengelerini olumsuz yönde etkilemeyeceğini bildirdi.

Bakan Kılıç, Mısır Arap Cumhuriyeti Spor Bakanı El Amin Farouk'u kabulünün ardından 2020 Olimpiyat Oyunları'na ilişkin soruları cevaplandırdı.

Kılıç, İstanbul'un adaylığıyla ilgili yoğun bir çalışma programı içinde bulunduklarını belirterek, ''IOC heyetine İstanbul'da sunumlarımızı gerçekleştirdik. Kendi içimizde strateji toplantılarımız sürekli devam ediyor. Aynı zamanda gerek sayın Cumhurbaşkanımızın, gerekse sayın Başbakanımızın yurt dışı programlarında İstanbul'un adaylığı bir numaralı gündem maddesi olarak ele alınıyor ve değerlendiriliyor'' dedi.

İngiltere merkezli bir spor haber sitesinin gerçekleştirdiği bir anketten ziyade IOC heyetinin yaptığı 3 aday kentteki ankettin bağlayıcı olduğunu vurgulayan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

''O ankette yüzde 83, yüzde 81 ve yüzde 70 oranları var. 3 aday kent 83, 81 ve 70 olarak sıralandı. Yüzde 83 oranıyla olimpiyatı isteme noktasında en kuvvetli talebin oluştuğu kent İstanbul. İngiltere'de yapılan 'Kim olimpiyat kenti olmalı-' anketinin cevapları da bu anlamda önemli. Uluslararası toplumda ve kamuoyunda İstanbul kabul gördü. 'Birlikte köprüler kurmak'' sloganımız iyi algılandı ve sloganımız beğeni kazandı. Anketteki başarı oranımızı ben biraz da burayla ilişkilendiriyorum, ama nihayetinde IOC üyeleri oy kullanacaklar. Kimin nereye oy verdiği bilinmeyecek ve belli olmayacak. O nedenle onların iradelerinin ne yönde şekillendiğini bizim bilmemiz mümkün değil. Anketlerin bir bağlayıcılığı yok, ama İstanbul'dan yana iyi bir grafik ortaya çıkaran anketler elbette ki iyi hazırlandığımızın bir göstergesi. Nihayetinde 3 aday kent yarışacak. Biz tevazu içinde son dakikaya kadar, 7 Eylül'e kadar gece-gündüz çalışmaya gayret göstermeye devam edeceğiz.''

-Ekonomi

Suat Kılıç, ''Daha önce olimpiyat yapan ülkelerin, sonrasında ekonomik sıkıntı yaşadıkları görülüyor. Eğer 2020 olimpiyatları İstanbul'da yapılırsa Türkiye de ekonomik anlamda bir sıkıntı yaşar mı-'' sorusuna karşılık şunları söyledi:

''Olimpiyat ekonomisi kesinlikle Türkiye'nin makro ekonomik dengelerini olumsuz yönde etkilemeyecek. Çünkü bu, hükümetin bütün birimlerinde tartışıldıktan sonra yapılmış bir planlama. Olimpiyat alan ülkelerin ekonomilerinin olimpiyatlardan sonra olumsuz yönde etkilendiği örnekler var. Bunun tespiti doğru, ama 19 milyar dolarlık bütçenin Türkiye ekonomisi üzerinde negatif bir tesiri olmayacak.

Çünkü İstanbul olimpiyat kenti olmasa bile o bütçenin 15 milyar dolarını İstanbul için harcamaya zaten devam ediyoruz. Üçüncü havalimanı, boğaza yapılacak olan üçüncü köprü, boğazın altından geçecek olan lastik tekerlekli araçlar sistemi, diğer ulaşım sistemleri, İstanbul Şehir Hastanesi, olimpiyat köyünde planladığımız yapılar. Bütün bunlar İstanbul olimpiyat kenti olsa da, olmasa da zaten buraya kazandırmakta olduğumuz değerler ve eserler. O nedenle İstanbul kenti olimpiyatlardan ekonomisi olumsuz yönde etkilenmeyecek nadir dünya şehirlerinden bir tanesi. Ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Hazırlıklarımızı çok milimetrik ince detaylı hesaplara dayandırarak yaptık ve nihayetinde tüm sektörlerdeki sunumları ilgili bakanlara yaptırdık.''

Bakan Kılıç, İstanbul'un finansman sunumunun sadece Gençlik ve Spor Bakanı tarafından hazırlanmış, hükümetin diğer katmanları tarafından fark edilmemiş bir sunum olmadığına dikkati çekerek, ''Parayı ve kaynağı hazırlayacak olan Maliye Bakanlığı. Dolayıyla finansman sunumunu bizzat Maliye Bakanı'na yaptırdık. Olimpiyatlar hangi ülkenin ekonomisini olumsuz yönde etkiler- Olimpiyatları almak için sınırsız, ucu açık vaatlerde bulunan ülkelerin ekonomisi olimpiyatlardan olumsuz yönde etkilenebilir. Biz ne yaptığımızı, niye yaptığımızı, ne zaman, nerede, hangi parayla ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz. O nedenle uluslararası olimpiyat camiasının da, İstanbul halkının da kaygı duymasına gerek yok'' dedi.

Kılıç, İstanbul'un dünyanın en çok ziyaret edilen 5 kenti arasında birinci olduğuna da işaret ederek, o yönüyle bakıldığında İstanbul'un olimpiyatlar nedeniyle ortaya koyacağı vizyonun, milyonlarca turistin her yıl kenti ziyaret etmesine imkan vereceğine, bunun da şehirde simit satıcısına kadar herkesin ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi.

-Lazio Fenerbahçe maçı

Bakan Kılıç, bir gazetecinin, ''Galatasaray Real Madrid'e karşı son maçta galip gelmesine rağmen elendi. Avrupa'daki diğer temsilcimiz Fenerbahçe Roma'da Lazio ile karşılaşacak. Bu maçla ilgili skor tahmininiz nedir-'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

''Skor tahmininde bulunmak her zaman için risklidir. Galatasaray zor bir maça çıktı. Zor bir maçta dünyanın en iyi takımı olarak kabul edilen Real Madrid'e kök söktürdü. Türkiye'deki herkes ekran başında, bizler stadyumda maçın son 10 dakikasında dünyanın en iyi takımı olan Real Madrid'i 4. ve 5. golü bularak eleyebileceğimize inandık. Her pozisyonda heyecanla ayağa fırlamamız bunun göstergesiydi. Bir Türk takımının dünyanın en iyi takımı olan Real Madrid'i eleyebileceği hissi uyandırması bile başlı başına bir başarıdır. Galatasaray o maçı şansa kazanmadı. İyi ve kaliteli futbolla inanarak, iyi motive olarak kazandı. Aynı motivasyonun bugün hem de 2-0'lık kendi sahamızdaki avantajla Fenerbahçe'yi de ateşleyeceğine inanıyorum. Roma'dan büyük bir zaferle dönecekler. Buna yürekten inanıyorum.''

Muhabir: Hüseyin Yeşilkavak

Yayıncı: Fatih Ferhat Sürmeli

Kaynak: AA