Best Balıkesir Basketbol Kulübü'nde Hedef 13 Yıl Sonra Euro Lig

Türkiye Erkekler 2. Basketbol Ligi’nde oynayan BEST Balıkesir Basketbol Kulübü, BEKO Basketbol Ligi’ne yükselmek için mücadele ediyor.

Kulüp Başkanı Gafur Çoymak, Yırcalı ailesinin desteklediği BEST’in bu zamana kadar hiçbir başarısının tesadüfi olmadığını, takımın 13 yıl sonra Avrupa devleri ile Euro Lig’de maçlar yapacağını söyledi.

İki yıl önce Bölgesel Lig’den çıkarak Türkiye Erkekler Basketbol 2. Ligi’nde mücadele etmeye başlayan BEST, aradan geçen kısa sürede Beko Basketbol Ligi’ni zorlayan bir takım oluşturdu. Kulüp Başkanı Gafur Çoymak, takımın geçtiği aşamaları İHA’ya özel değerlendirdi. Çoymak, “Basketbola uzun yıllardır hizmet veriyoruz. Belediyespor ile başlayan bir süreç, ondan önce beden eğitimi öğretmenleri spor kulübü diye bir kulübümüz vardı. Sonra kendi kulübümüz olan Potanın Yıldızları Spor Kulübü kuruldu. Kulüp Balıkesir’de de, Balıkesir dışındada ki bir çok faaliyette yerini aldı. Ben Balıkesir’deki basketbol sevgisini çok iyi biliyorum ve buna dayanarak biz yola çıktık. En önemli faktör Balıkesir’de basketbolun A takımlar seviyesinde temsil edilmesiydi. Burada en önemli konu Yırcalı ailesinin bu işe destek vermesi ve sahip çıkması oldu. Ben Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi’nde görevliydim. Rona Yırcalı’nın bize ciddi bir desteği vardı. Okul olarak biz ne zaman kendisine bir dilek ile gitsek kendisi her zaman bize yardımcı oluyordu. Bu basketbol takımı projesini Sırrı Yırcalı’ya açtığımda bize destek verdi. İnsanlar marka anlamında bu tarz işlere neden destek verirler, bu işlerin karşılıklı yapılması gereklidir. Ülker’i düşünelim, Ülker yaptığı faaliyetle kendi ürünlerinin destek bulmasını amaçlıyor. Ülker, Efes, Banvit bunların başlıca örnekleridir. BEST, raf ürünü üretmediği için buna rağmen bu takıma sahip çıkması bizim için çok daha önemli oldu” dedi.

“BEST, ŞEHRİN TAKIMI OLDU” BEST Balıkesir Basketbol Kulübü Başkanı Gafur Çoymak, BEST’in sürekli olarak artan grafiğine dikkat çekti. Gafur Çoymak, “BEST’in verdiği destekle Bölgesel Lig’de böyle bir anlaşma yaptık. 2006-2007 sezonunda Potanın Yıldızları Spor Kulübü ile faaliyete geçtik. İkinci sene Bölgesel Lig’in play off’unu kaçırdık. Sonraki sezon bu takımın Balıkesir takımı olması düşüncesi ile tüzük değişikliği gerçekleştirdik. 2009 yılında takımın adını BEST Balıkesir Basketbol Kulübü koyarak ve hedef belirleyerek yola çıktık. Yeni bir kulüp kurmadık, varolan kulüp üzerinde tüzük değişikliği yaptık. Yırcalı ailesi olmadan bu kulüp olmaz ve Balıkesir halkının da katılımı ile büyük bir birliktelik çıktı ortaya. Bu takım şehrin takımı. BEST Balıkesir Basketbol Kulübü daha profesyonel bir takım oldu ve ben de antrenörlük yaşantımı idarecilik yaşantıma çevirdim. İlk senede Başakşehir takımı ile biz play off’a kaldık. Potanın Yıldızlarından gelen sürece baktığımız da 3. yıl olmuş oluyordu ve play off’tan yolumuza devam ettik. İlk yıl normal bitimi, ikinci yıl onun üzerine koyarak gittik ve üçüncü yıl en iyi zamanımızı yakalaşmıştık. Sonraki sene Türkiye’de ki basketbol camiasında çok dikkat çektik. Maçlarımızın hemen hemen hepsinde 100 sayı barajını aşıyorduk. O sene 76 takım arasından ilk turu namağlup bitirdik. Şu anki adı Basketbol 3. Ligi olan Bölgesel Lig’de son maçta şu an Göztepe adı ile mücadele eden Başkent Gençlik Takımı'na yenildik ve 2. olarak Türkiye Basketbol 2. Ligi’ne çıktık. Balıkesir için bir ilk oldu ve Balıkesir’de basketbolu tanıdı. 2. Lig’de ki ilk sezonumuzu 10. tamamladık ve bu seneye geldik. Bu senenin başında hedefimizi play off koymuştuk. Sezon başında antrenör değişiklikleri yaşadık” dedi.

OĞUZ SAVAŞ’A BEST FORMASI YAKIŞIR Balıkesir’deki maçlarını Kurtdereli Spor Salonu’nda oynayan BEST’in taraftar desteğine dikkat çeken Başkan Çoymak, “Şuanda oynadığımız maçlarda bin 200 kişilik salonumuz doluyor. Burada altınız çizerek söylemek istediğim bir nokta var, seyirci profilimiz çok güzel. Ailelerden oluşan, karı-koca ve çocuklardan oluşan bir seyircimiz var. Bunlar oturarak maç izleyen değil, kulübüne destek veren takımını alkışlayan, bu takım benim takımım diyen bir seyircimiz oluştu. Türkiye’de seyircisi olan şehir takımları oldukça az mesela Uşak’ta var ki 7 yıldır ikinci ligde. Türkiye’de basketbola destek veren değerli aileler var. Bandırma’da Banvit’e destek veren Görener Ailesi, Efes’e destek veren Özilhanlar var. Bizde Yırcalı Ailesi’nin tamamının gönülden desteğini aldık. Rona Bey, İstanbul’da bize zaman ayırıp maçlarımıza geliyor, bu bize destek verdiğini gösterir. Sırrı Yırcalı, Sinan Yırcalı zaman ayırıp maçlarımıza geliyor, bunlar çok güzel şeyler. Başarımız tesadüfi olmadı. Hep plan yaptık, neler yaparsak başarılı oluruz dedik. Beko Basketbol Ligi’nde şehir desteği ile oynayan takımlar Erdemir, İçel, Aliağa ve Gaziantep var. Beko Basketbol Ligi’nde bunlar şehirlerini temsil ediyorsa biz Balıkesir olarak geç kalmışız. İyi ki Yırcalı ailesi bu desteği vermiş ki bugün birinci ligi zorluyoruz. Bu takım Beko Basketbol Ligi’ne çıkarsa bunu layığı ile yaparız. Bizim bir iki yıl içinde Beko Basketbol Ligi’ne çıkmamız lazım, bu sene çıkabilirsek bu sene çıkacağız. Bu takım için Erhan Savaş ve Serkan Sayan var. Gecemizi gündüzümüzü bu takıma ayırıyoruz. Bizim bir hedefimiz var, bu da 13 yıl sonra bu takım Euro Lig oynayacak. Bu çok iddialı bir söylem belki. BEST’in 6 yılda geldiği yerleri görürsek 13 yıl sonrasının hayal olmadığını da görebiliriz. Balıkesirli basketbolcumuz Oğuz Savaş ile de geçtiğimiz günlerde rastlaştık. Oğuz, birinci lige geliyoruz, seni de bu takıma alacağız dedik” şeklinde konuştu.

BU YIL HEDEF PLAY OFF Gafur Çoymak, Balıkesirspor’un ve BEST’in performanslarının Balıkesirli spor severleri heyecanlandırdığını ifade etti.

BEST’in iki yabancı oyuncusunu değerlendiren Çoymak, “Takımın bugünkü durumu oldukça iyi özellikle son 13 maçın 10’nun kazanılması sonrasında seyircilerinde BEST’ten bir beklentisi oluştu. Taraftarlarımız Beko Basketbol Ligi’ne çıkmamızı bekliyorlar. Hatta ve hatta Balıkesirspor’da Spor Toto Ligi’ne çıkmaya doğru ilerliyor. Balıkesirliler bu iki takım da çıksın istiyorlar. Keşke böyle bir durum olsa. Beko Basketbol Ligi’ne gelince, ligin kendine ait bir geliri var. Bununla beraber biz uzun vadede sağlam bir alt yapı oluşturacağız. Bu alt yapının BEST’e büyük katkısı olacak. Çıktığımız zaman BEKO Basketbol Ligi'nin hakkını vereceğiz. Lowery ve Pasco transferlerini Erhan Savaş ile beraber gerçekleştirdik. Sezon başında getirdiğimiz yabancı oyunculardan verim alamadık. Verim aldıklarımızdan da teknik anlamda bir birliktelik kuramadık. Sezon başında Eric geldi takıma İsrail’de sayı kralıydı ama biz kendisinden memnun kalmadık. Yunanistan’da oynuyor şuanda. Bizim takımımız kaliteli, yabancı oyuncularımız burada memnunlar. Pasco, zaten daha önce Beko Basketbol Ligi’nde Erdemir’de oynadı. Robert Lowery’nin çok büyük bir geçmişi yok ancak burada iyi bir sezon geçirdi ve sezon sonunda diğer kulüplerin transfer listesine yazacağı bir isim olacak.

Antrenörümüz çok çalışkan, basketbolu çok seven bir antrenör. Anadolu Efes’in maç yaptığı Malaga’yı çalıştıran Rebressa ile TOFAŞ’ta beraber çalışmış bir antrenör. Konya Kombassan ile BEKO Basketbol Ligi’nde çalışmış bir antrenörümüz var. Bizde kendisinden başarı bekliyoruz. Eksiklerimiz elbette var, ama biz play offa kalmak istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA