Satranç Açıklaması

Alp Ertunga Karaca - İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Dünya Şampiyonası Adaylar Turnuvası'nın 7. turunda Azerbaycanlı Teymur Recepov, Norveçli Magnus Carlsen ile mücadelesinde galibiyete çok yaklaştı.

Recepov, tüm oyunların berarebe bittiği 7. turda, 6. turun Sonunda turnuvanın liderleri arasında yeralan Carlsen'e karşı siyahlarla oynadığı oyunda kalite kazanmasına karşın galibiyeti Son anda elinden kaçırdı.

Turnuvaya şanssız bir başlangıç yapan İsrailli Boris Gelfand ise Rus Vladimir Kranmik'e karşı galibiyeti kaçırarak, beraberlikle yetinmek zorunda kaldı.

Diğer karşılaşmalardaysa Rus Aleksandr Grisçuk, Ermeni Levon Aronian ile siyah taşlarla oynadığı karşılaşmayı berabere yaparken, Rus Peter Svidler da Ukraynalı Vasiliy İvançuk'a karşı siyahlarla beraberliği elde etti.

Günün en heyecanlı karşılaşması, turnuvayı takip eden gazetecilerin diğer bütün oyunları bırakarak izlediği Carlsen ile Recepov arasıdaki mücadele oldu.

Beyazlarla başlayan Carlse'nin 1.e4 hamlesi yapmasından Sonra oyunda Sicilya Savunması'ndaki Rossolomo varyantına girildi. Oyunda Carlsen'in 7. hamlede e5 sürüşünü yapmasından Sonra Recepov'un c5'eki piyonu oldukça zayıfladı. Beyazın ileride Ac3-Aa4-Fa3 manevralarından Sonra siyahın c5'teki piyonunu nasıl koruyacağı oyundaki en önemli sorundu. Recepov'un c5'teki zayıflığını karşılamak amacıyla taşlarını şah kanadına saldırmaya uygun bir şekilde yerleştirmesinin ardından oyun her iki tarafa da gidebilecek ölçüde dengesiz bir hal aldı.

Carlsen'in g4-h3 çaprazını siyahın vezirinin işgal etmesine mani olarak oyundaki statükoyu koruyacak 21. Vg4 hamlesi yerine yaptığı daha zayıf 21.Ve4 hamlesinden faydalanarak 21...f3 oynayan Recepov'un, 22...Ag2 hamlesinin ardından vezirini h3-c8 çaprazına getirerek çaresiz mat tehditleri yaptığı görüldü.

Bu durum Carlsen'i 23.Ac3 oynayarak tehdit altındaki kalesini geri çekmek yerine kalite fedası yapmaya zorladı. Bilgisayar analizleri Recepov'un bu andan itibaren direkt 24...Axe1 ile kaliteyi aldıktan hiçbir güçlükle karşılaşmadan oyunu kazanabileceğini gösterdi.

Carlsen'in kaliteyi e3 karesinde bırakmasının ardından 25. hamlede beyazın Ad1-Af2 manevrasıyla aşılması mümkün olmayan bir kale kurmasından çekinen Recepov'un 25...f2 oynamasından Sonra oluşan konumda, bilgisayarların halen Recepov'un 28...Vf6 oynayarak kazanabileceğini göstermesine karşın, iki oyuncunun basın toplantısında yaptığı analiz, bu değerlendirmenin doğru olmadığına işaret etti.

Her iki oyuncu da bilgisayarın tavsiye ettiği 28...Vf6 29.Vg2 e4 30.Axe4 Va1 hamlelerinin ardından 31.Ad2 Vxa2 32. Vxc6 hamlelerinden Sonra siyahın bir avantajının bulunmadığını söyledi.

Oyun, Recepov'un yaptığı 28...Vh2 hamlesinin ardından hızlıca berabere bitti.

Carlsen, basın toplantısında 18.Kad1 hamlesini beğenmediğini bunun yerine 18.h3 hamlesini yaparak normal bir oyun elde edebileceğini belirtti.

Toplantının yöneticisinin, ''Bu kadar heyecanlı bir oyun bekliyor muydunuz-'' sorusuna, Carlsen, biraz durakladıktan Sonra gülerek, ''Bu kadar heyecanlı olmasını istememiştim. Açılıştan itibaren oyun her iki tarafa da gidecek şekilde çok dengesiz bir hal aldı. Oyunda Sonunda karşılıklı heyecanlı anlar yaşanacak gibiydi'' dedi.

Recepov da açılıştan Sonra tahtada oluşan konumun çok karışık olduğu görüşüne katıldığını ifade etti.

Recepov, beyazın zayıf c5 piyonuna baskı yaparak bunu alabilecek bir konuma geldiğini, buna karşılık siyahın şah kanadında yüklenerek bu zayıflığı karşılamaya çalıştığını kaydetti.

Oyunların hamlelerine ''https://www.chessgames.com/perl/chess.pl-tid=80233&crosstable=1'' adresinden ulaşılabilinecek.

Turnuvada 7. tur Sonunda puan durumu şöyle:

1-2 Carlsen, Aronian , 3-4 Kramnik, Svidler , 5-6 Grisçuk, Recepov , 7-8 Gelfand, İvançuk

Hintli Dünya Şampiyonu Viswanathan Anand ile unvan maçına çıkacak oyuncuyu belirlemek üzere 14 tur üzerinde oynanan turnuvada eş puanlı birinciler çıkması durumunda, 2 Nisan'da yapılacak eşitlik bozma maçıyla birinci belirlenecek.

Yayıncı: Murat Taydaş

Kaynak: AA