Dünya Şampiyonası Adaylar Turnuvası'nın 6. Turu Sonuçlandı

Alp Ertunga Karaca - İngiltere'nin başkenti Londra'da süren Dünya Şampiyonası Adaylar Turnuvası'nda rakiplerini yenen Norveçli Magnus Carlsen ile Ermenistan'dan Levon Aronian liderliklerini korudu.

Carlsen, Rus Peter Svidler'i, Aronian da Azerbaycanlı Teymur Recepov'u siyah taşlarla yenmeyi başardı.

Dünya şampiyonu Viswanathan Anand ile unvan maçına çıkacak oyuncuyu belirlemek için yapılan turnuvada diğer oyunlar ise berabere bitti.

İsrailli Boris Gelfand, siyahlarla oynadığı oyunda Rus Aleksandr Grisçuk ile berabere kalırken, Rus Vasili İvançuk da yine siyah taşlarla Vladimir Kramnik'e karşı beraberlik elde etti.

Basın toplantısında Carlsen'e kaybetiği oyunu değerlendiren Svidler, rakibe avantaj veren kritik hamlenin 17.Ae3 olduğunu belirtti.

Svidler, bunun yerine 17.h3 oynayarak rakibin 17...g6' yapmasını bekledikten sonra 18.Ae3 yapması gerektiğini ifade etti.

Carlsen'in, bilgisayarların daha çabuk galibiyet veren hamle olarak gösterdiği 25...Fxh3 fil fedasını düşünüp düşünmediği yönündeki soruyu ''Hayır düşünmedim'' diye yanıtlaması, salonda gülüşmelere yol açtı.

Oyunu kazandığı için mutlu olduğunu belirten Carlsen, ''İyi bir seviyede oynadığımı düşünüyorum. Bundan sonra ne olacağını göreceğiz'' dedi.

Basın toplantısının ardından, turnuvanın resmi internet sitesinde oyunları yorumlayan Uluslararası Usta Lawrence Trent'in konuğu olan Carlsen, kazanma formülünü ''Oyun ortasında taşları doğal hamlelerle merkezileştirmek'' olarak özetledi.

Beyaz taşlarla Aronian'a karşı İspanyol Açılışı'nı tercih eden Teymur Recepov ise 18. hamleye ulaşıldığında her iki tarafın da taşlarını en iyi şekilde merkezileştirdiği eşit bir durumdayken saldırgan 19. g4 hamlesini yaptı. Oyunun bundan sonraki hamlelerinde beyazın şahının durumunun minimum ölçüde daha zayıf olduğu, buna karşılık her iki tarafın da aktif taşları ve zayıf piyonlarının bulunduğu bir konuma ulaşıldı. Oyunda ilk kritik hata Recepov'un 40. Şg2 hamlesiyle geldi. Bu hataya Aronian da 50...Ad7 ile piyon kazanarak üstün duruma geçmek yerine daha zayıf 50...Ah5 hamlesiyle karşılık verdi.

Oyun Recepov'un, 53.Axe5 hatasını yapmasının ardından hızlıca sona erdi. Recepov, bu hamle yerine 53.Ve2 oynayarak eşitliği koruyabilirdi.

Grisçuk'un Gelfand'a karşı oynadığı oyunda ise Sicilya Savunması'nda Rosolimo varyantına girildi. 22. hamleye kadar eşit bir durumda devam eden oyunda 23.Ad6- hamlesinin ardından bir piyon kaybeden Grisçuk, çok kötü bir durumda kaldı. Ancak daha sonra Gelfand, 36. hamlede Rg8 oynayarak net bir şekilde kazanç şansını kaçırdı. Bilgisayar analizleri Gelfand'ın bu hamle yerine basitçe 36... Kxa2 oynayarak oyunu kazanabileceğini gösterdi. .

Günün berabere biten diğer karşılaşmasında da beyaz taşlarla oynayan Kramnik, İvançuk'a karşı çok sevdiği Katalan Açılışı'nı oynadı. Oyun uzun bir süre eşit bir şekilde devam ederken Kramnik'in 19.Kxf6 ile kalite feda ettiği görüldü.

Ancak oyun, pratikte savunması çok zor bir pozisyonda, zaman sıkışması altında oynayan İvançuk'un kusursuz hamleleri sonucu berabere bitti.

Oyundan sonra düzenlenen basın toplantısının yöneticisi, İvancuk'a, ''Sadece bir dakikasının kaldığı böylesine güç bir pozisyonda, salondaki herkesin taşını boşta bırakarak mı yoksa zamanında hamlelerini yapamamaktan mı kaybedeceğini tartıştığı bir durumda nasıl bu kadar kusursuz oynayabildiğini'' sordu. İvançuk, bu soruya gülerek, ''Ben sadece kaybetmeyen ve taşları boşta bırakmayan tek hamleleri yapmaya çalışıyordum'' yanıtını verdi.

Oyunların hamlelerini görmek isteyenler, ''adhttps://www.chessgames.com/perl/chess.pl-tid=80233&crosstable=1'' adresinden ulaşabilir.

Turnuvada altıncı turun sonunda puan durumu şöyle:

1-2 Carlsen, Aronian , 3-4 Kramnik, Svidler , 5-6 Grisçuk, Recepov , 7-8 Gelfand, İvançuk .

Yarın oyuncuların dinlenmesi için bir gün ara verilecek. Turnuvada 7. tur 23 Mart'ta başlayacak.

Muhabir: Alp Ertunga Karaca / Buğra Ersavaş

Yayıncı: Murat Taydaş

Kaynak: AA