Değerlendirme Komisyonu Madrid'e Ziyaretini Tamamladı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu Asbaşkanı Sir Craig Reedie, ''Madrid'de çok profesyonelce hazırlanmış mükemmel bir sunumla karşılaştık'' dedi.

EC, 2020 Olimpiyatları'nı düzenlemeye aday kentlerden Madrid'i ziyaretini tamamladı. 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak şehrin belirleneceği 7-10 Eylül'de Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılacak 125. IOC Toplantısı öncesinde aday şehirleri ziyaret eden Değerlendirme Komisyonu, Tokyo'dan sonra Madrid'de incelemelerde bulundu.

Ziyaretin son gününde Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu ile Madrid 2020 Komitesi, basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

IOC Asbaşkanı Reedie, görevlerinin riskleri ve fırsatları içeren bir rapor hazırlamak için aday kentleri incelemek olduğunu belirterek, ''Madrid'de çok profesyonelce hazırlanmış mükemmel bir sunumla karşılaştık. İspanya Hükümetinin ve iş dünyasının verdiği desteği görme fırsatı da bulduk'' diye konuştu.

Reedie, Madrid'de sporcular ve olimpiyat dünyasının birçok önemli ismi ile buluşmuş olmaktan da mutluluk duyduklarını ifade eden Reedie, şöyle konuştu:

''Bu konuya ilişkin komiteden çok açık bir mesaj aldık. İspanya'nın ekonomik sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Düzelme yolunda adımlar atıldığını gördük ancak dünya ekonomisinin geleceğini tahmin edebilecek durumda olsaydım bu koltukta oturmazdım.''

Reedie, basın mensuplarının, Madrid'de olimpiyat yapılmasına karşı çıkan grupların protestolarına ilişkin sorusuna ise ''Protestoları biz de gördük. Ne istediklerini anladık. Protestocuların bizimle buluşmak gibi bir bir talebi olmadı'' cevabını verdi.

Reedie, bir İspanyol gazetecinin, ''Burada sizi en çok ne etkiledi-'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''Madrid'e her geldiğimde buranın ne kadar güzel bir şehir olduğunu hissederim. 1960 yılında Glasgow'da öğrenciyken Real Madrid'in Eintracht Frankfurt'u 7-1 yendiği maçı hatırlarım. Burada Real Madrid'in kalesine gol atarken kendimi çok zavallı hissettim.''

IOC İcra Direktörü Gilbert Felli de Madrid'in daha önceki iki adaylığından bu yana ne kadar geliştiğinin sorulması üzerine, ''Her adaylıkta şehirlerin durumları ve projeleri öncekinden daha iyi bir duruma geliyor. Madrid'in 2016 adaylığından daha iyi bir konsepti olduğunu söylebilirim. Biz puan vermiyoruz, sadece rapor yazıyoruz. Komisyonun görevi kente bir not vermek değil, oy verecek IOC üyelerine rapor hazırlamaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

Daha sonra basın mensuplarının karşısına çıkan Madrid Belediye Başkanı Ana Botella, Değerlendirme Komisyonu üyelerinin Madrid'den iyi izlenimlerle ayrıldıklarına emin olduğunu söyleyerek, ''Bunu hepimiz gözlemledik. Eylül ayına kadar en iyi ne yapabiliriz hep beraber buna odaklanmamız lazım'' dedi.

Olimpiyat Komitesi Başkanı Alejandro Blanco ise Madrid 2020 için komitenin ziyereti sırasında 117 kişilik bir ekiple çalıştıklarını ifade ederek, ''Son iki adaylıktan daha gelişmiş bir projemiz var. Madrid şu anda bile olimpiyat yapmaya hazır bir şehir. Gençlerin yüzde 90'ı olimpiyatları destekliyor. Heyete 'bize güvenin' mesajı verdik. Çünkü biz bugünden hazırız ve harika bir olimpiyat yapabiliriz'' diye konuştu.

Bu arada olimpiyatların Madrid'de yapılmasını protesto eden küçük gruplar, Değerlendirme Komisyonu'nun denetimlerini sürdürdüğü 4 gün boyunca, şehrin çeşitli noktalarında eylem yapmaya devam etti.

Öte yandan toplantının yapıldığı otelin önünde Madrid Belediye Başkanı Botella'nın bulunmasından istifade eden bir grup sağlık çalışanı, sağlık sektöründeki kesintileri protesto etti.

Yarın aday kentlerden İstanbul'a hareket edecek Olimpiyat Komitesi, pazartesi gününden itibaren denetimlerine başlayacak.

Değerlendirme Komisyonu, 24-27 Mart'ta İstanbul'u ziyaret ettikten sonra hazırladığı raporu temmuz ayında IOC'ye sunacak.

Kaynak: AA