Çin’in Futbol Elçisi Beckham’dan Kravatlı, Kunduralı Futbol Şov

Çin’in futbol elçisi olan İngiliz David Beckham, Çin’e geldi ve resmi elbisesiyle Çinli çocuklarla futbol oynadı.

Yaşadığı şike skandalları ile dünya gündemine gelen Çin futbolu, kötü imajını İngiliz yıldız Beckham ile düzeltmek istiyor. Çin Süper Ligi'nin yeni sezonunda uluslararası imaj elçisi görevini üstlenen İngiliz yıldız, bu işten 50 milyon Euro para kazanacak.
Başkent Pekin’de basının karşısında çıkan Paris Saint-Germain’in orta saha oyuncusu Beckham’ın Çin turu dört gün sürecek.
Soruları cevaplayan Beckham, ‘’Bu Çin futbol tarihi için önemli bir yıl ve bizler 20 yıldır profesyonelce bu sporun gelişmesine öncülük ediyoruz.’’ dedi.

Beckham, Çin’de futbol eğitiminin küçük yaşlarla başlamasının önemine değindi. Beckham’a burada bir plaket de verildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi.
Çin Süper Ligi’nin 300 milyon televizyon izleyicisi ve yıllık 4,49 milyon taraftarı var.
Dünyanın en çok kazanan futbol adamları listesinin tepesinde olan Beckham, Pekin’deki bir okulu ziyaret etti ve çocuklarla top oynadı. Basın toplantısının ardından Çinli öğrencilerle açık havada kısa süreliğine top oynayan Beckham’ın üstünde resmi elbisesi vardı ve ayağındaki kunduraya rağmen verdiği paslarla klasını konuşturdu.
Kısa gösterinin ardından Çinli öğrenciler İngiliz yıldızla fotoğraf çektirmek için kıyasıya yarıştı.
Beckham ayrıca iki gün kalacağı Pekin’de İşçi Stadyumu’nu ziyaret edip, burada Pekin Guo’an takımının futbolcularıyla ve taraftarlarla bir araya gelip, sahada tur atacak.Profesyonel Çin futbolu 20. yılını kutluyor. Nicolas Anelka, Didier Drogba ve teknik directör Marcello Lippi ve Sergio Batista Çin’e gelen ünlü isimlerden. Para yerine futbolu tercih eden Drogba ve Anelka Çin’de sadece bir sezon durabilmişti. İngiliz yıldız Pekin’den sonra Qingdao Jonoon futbol takımına ev sahipliği yapan doğudaki liman şehri Qingdao’a geçecek ve burada da Pekin’deki formatın aynısını uygulayacak. Sonrasında ise Wuhan Beckham, son olarak Zall takımına ev sahipliği yapan Wuhan şehrine gidecek. Bu gezide Beckham’a eşi Victoria eşlik etmiyor.
Medyadaki haberlere göre, yolsuzluklarla sarsılan Çin futbolu, aralarından futbol hayranı olduğu söylenen Çin’in yeni Cumhurbaşkanı seçilen Xi Jinping’in de aralarında bulunduğu birçok lider, Beckham markasının maçları önemli ölçüde ilerletmesini ve kirli imajını temizlemesini umuyor
Hong Kong medyasına göre Beckham’ın gezi ücretini, ünlü yıldızın gezisini haber yapacak Çin’in devlet televizyonu CCTV ödeyecek. Rakam konusunda bir açıklama yapılmadı.
Beckham, Çin Futbol Federasyonu tarafından böyle bir göreve layık görülen ilk oyuncu oldu.
Öte yandan Beckham'ın, Çin Süper Ligi'nin 8 Mart'ta olan yeni sezon açılış törenine davet edildiği belirtildi.
-ÇİN FUTBOLUNDAKİ ŞİKE OLAYLARI-
Çin'de 2009 yılından beri devam eden şike davasında Çin Futbol Federasyonu, şike yaptığını belirlediği 12 takım ve 58 futbol adamına ceza yağdırmıştı. 2003 yılını şampiyon tamamlayan Galatasaray’ın yeni futbolcusu Drogba'nın eski kulübü Shanghai Shenhua takımının kupası elinden alınırken, lige eksi 6 puanla başlama cezası verildi.

Öte yandan, aralarında Dünya Kupası'nda görev alan ilk Çinli olan ve 'Altın Düdük' lakabı takılan hakem Lu Jun, eski Federasyon Yardımcı Başkanı Yang Ming, eski Çin Milli Takımı futbolcuları Shen Si, Qi Hong, Jiang Ji ve Li Ming'in de bulunduğu 33 kişiye futboldan ömür boyu men cezası verildi.

Geri kalan 25 futbol adamı da 5 yıl boyunca futboldan uzaklaştırılma cezasına çarptırıldı.
Ayrıca, Çin'de eski federasyon başkanları Nan Yong ve Xie Yalong 237 bin dolar rüşvet aldıkları gerekçesiyle 10,5'ar yıl hapis cezasına mahkûm edildi .