Beşiktaş'ta Bedelli Sermaye Artırımı Perşembe Günü Başlıyor

Bekir Gürdamar - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ'nin bedelli sermaye artırımı 21 Mart Perşembe günü başlayacak.

Beşiktaş tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanan açıklamaya göre Sermaye Piyasası Kurulu tarafından izin verilen yüzde 500 oranındaki bedelli sermaye artırımında rüçhan hakkı kullanımı 21 Mart 2013 tarihinde başlayacak ve 4 Nisan tarihinde son bulacak.

Beşiktaş'ın ödenmiş sermayesi 200 milyon lira nominal bedelli sermaye artırımı sonrasında 40 milyon liradan 240 milyon liraya ulaşacak ve bedelli sermaye artırımında her pay için rüçhan hakkı kullanım bedeli 1 lira olacak.

-Bedelli açıklanınca niye düşüyor--

Bedelli sermaye artırımlarının yatırımcılar tarafından negatif olarak algılanması ve hisse performansının olumsuz etkilenmesiyle ilgili olarak uzmanlar, spekülatif amaçlı yatırım yapanlar ve kısa vadeli düşünen yatırımcıların çoğunluğu oluşturması durumunda, bu yatırımcı grubundan gelen satışların hisse fiyatının düşmesine neden olduğunu aktardı.

Orta ve uzun vadeli yatırımcı grubunun artması durumunda bedelli sermaye artırımlarının daha makul bir şekilde fiyatlara yansıyabileceğini belirten uzmanlar, ayrıca bedelli sermaye artırımının şimdiye kadar kötü örneklerinin de mevcut olduğunu ve bunun yatırımcıları tedirgin ettiğini ifade ediyor.

-''Beşiktaş'ın bedellisini olumlu buluyorum''

Konuyu AA muhabirine değerlendiren Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Türk, Beşiktaş'ın borçlarını ödeyerek ve mali yapısını düzeltmek amacıyla yaptığı bedelli sermaye artırımını olumlu bulduğunu belirtti.

Bedelli sermaye artırımlarının şirketler açısından olumlu olduğunu ifade eden Türk ''Bedelli sermaye artırımı ile şirketlere yeni kaynak girişi oluyor ve şirketler ya yatırımlarının finansmanını daha maliyetsiz olarak ortaklardan aldıkları nakit ile yapıyor ya da finansal tablolarında bozulmaya neden olan borçlarını gelen bu nakit ile kapıyor. Her iki durumda da şirketlerin temel yapısı açısından bunun pozitif olduğunu söyleyebiliriz'' dedi.

Türk, bedelli kararıyle hisselerin genel olarak düşüşe geçmesiyle ilgili olarak, bedelli sermaye artırımının yatırımcı açısından ekstra para çıkışı anlamına geldiğini ve bu yüzden özellikle yüksek oranlı bedelli sermaye artırımına katılmak istemeyen yatırımcıların satışa geçmeleri nedeniyle hisse senedi fiyatlarının düştüğüne işaret ederek ''Ekstra para vermenin büyüme potansiyeli olan bir şirket yatırımcısı açısında sakıncası olmaması gerekir'' dedi.

Beşiktaş'ın da borç finasmanı açısından bedelli sermaye artırımına gittiğini hatırlatan Türk, ''Beşiktaş'ın da yaptığı bedelli sermaye artırımından gelecek nakitle bilançosunun düzeleceğini düşündüğümüz için bu artırımı olumlu buluyoruz'' dedi.

-Beşiktaş hisseleri bu fiyattan bölünürse 1,56 lira olacak-

AA Muhabirinin uzmanlardan edindiği bilgiye göre bedelli sermaye artırımına katılmak isteyen yatırımcılar hesaplarına her bir Beşiktaş hisse için geçecek rüçhan hakkı kuponu karşılığında 1 yüzde 500 oranında artış gereği 5 lira vererek 5 adet yeni Beşiktaş hissesi alabilecekler. Buna karşılık şu anki Beşiktaş hissenin 4,35 lira olan fiyatı baz alındığında bölünme sonrası hisse fiyatı 1,56 liraya gerileyecek.

-Bedelliye katılmak istemeyen ne yapabilir--

Uzmanlar bedelli sermaye artırımına katılmak istemeyen pay sahiplerinin önünde iki seçenek bulunduğunu belirtiyor. Bunlardan birincisinin bedelli sermaye artırımının başlayacağı 21 Mart'a kadar hisselerini satmak olduğunu kaydeden uzmanlar ikinci seçenek olarak ise bedelli sermaye artırımı başladıktan sonra açılacak rüçhan sırasında hesaplarına geçecek olan her hisse için bir adet rüçhan kuponlarını satmak olduğunu ifade ediyor.

Beşiktaş özelinde rüçhan hakkı kuponları İMKB'de BJKAS.R koduyla 21 Mart'ta açılacak sırada işlem görecek.

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Ali Bayaslan

Kaynak: AA