Bir Zamanların Devi Diyarbakırspor Çöktü

Doğu ve Güneydoğu'nun 'birinci lig'e çıkan ilk takımı Diyarbakırspor, yaşadığı ibret dolu sıkıntılı günlerin ardından pazar günü Kocaelispor’la oynayacağı maça çıkamayarak kural gereği 3. Lig’den Bölgesel Amatör Lig'e düştü.

Diyarbakırspor gelecek yıl Bölgesel Amatör Lig'de mücadele edecek.Bir zamanlar yeşil sahalarda fırtınalar estiren yeşil - kırmızılı ekip, adeta kuru ekmeğe muhtaç hale düşmüştü. 23 milyon liralık borcu sebebiyle transfer bile yapamayan kulüp, Spor Toto 3. Lig 3. Grup'ta sondan ikinci sırada küme düşmeyi bekliyordu. Deplasmana gidecek otobüs bulamayan, antrenmandan sonra duş alamayan, evden getirdiği sefer tasıyla karnını doyuran futbolcular, büyük bir çaresizlik yaşıyordu. Ligin ilk yarısında deplasmanda oynayacağı Maltepespor maçına çıkamayan Diyarbakırspor, ikinci kez deplasmandaki Kocaelispor maçına da imkansızlıklar nedeniyle çıkamadı. Hükmen mağlup sayılan Diyarbakırspor, kural gereği amatör lige düştü. Diyarbakırspor gelecek yıl Bölgesel Amatör Lig'de mücadele edecek.Kulüp defterlerini inceleyen müfettişlerin hazırladığı 6 bin sayfalık rapor, savcılığın önünde. Sahte futbolcu transferinden usulsüz borçlandırmaya kadar onlarca iddia aydınlatılmayı bekliyor. Kulübe 500 bin TL borç veren bir yöneticinin, parayı 6 milyon TL olarak tahsil ettiği, futbolcu transferlerinde 'hortumlama' yapıldığı, masrafların şişirildiği, federasyondan gelen paraların şahsi hesaplara aktarıldığı gibi iddialar dilden dile dolaşıyor.

44 YILLIK SERÜVEN

Diyarbakırspor, iki ezeli rakip Diclespor ile Yıldızspor kulüplerinin 24 Haziran 1968 tarihinde birleşmeleriyle kuruldu. Amblemini ise kentle özdeşleşen kale surları ve karpuzdan aldı. Diyarbakırspor'un ilk başkanlığını dönemin Belediye Başkanı Nejat Cemiloğlu yaptı. Yaklaşık 7 yıl 3. Lig'de mücadele eden Diyarbakırspor, 1975-76 sezonunda şampiyon olarak 2. Lig'e yükseldi. Ertesi sene 1. Lig'e yükseldi. Bu hızlı çıkış, dünya futbol tarihine geçti. Diyarbakırspor, 2 yıl içerisinde hiç ara vermeden 3. Lig'den 1. Lig'e yükselen Türkiye'nin ilk, dünyanın ikinci takımı oldu. (Dünya'da bu başarıyı ilk elde eden ekip, İngiltere'nin Nottingham Forest kulübüdür). Uzun süre inişler çıkışlar yaşayan Güneydoğu ekibi, 2000-2001 sezonunda şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın vasiyetini yerine getirdi. 14 yıllık hasretini dindirerek yeniden Birinci Lig'e 'merhaba' dedi.

Diyarbakırspor, 2009 yılındaki olaylı Bursaspor maçından sonra hızla düşüşe geçti. 2009-2010 sezonunda Bank Asya 1. Lig'e, ardından 2. Lig'e ve son olarak Spor Toto 3. Lig'e düştü. Yükseliş gibi çöküş de hızlı oldu. 26 haftalık lig mücadelesinde 2 galibiyet, 4 beraberlik ve 20 mağlubiyet alan Diyarbakırspor, ligin ilk yarısındaki Maltepespor maçının ardından ligin ikinci yarısında da Kocaelispor deplasmanına çıkamayarak Bölgesel Amatör Lig'e düştü.