Organ-road Yarışları Nefes Kesti

Edirne’de organ bağışına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Hayata Bağış Off-Road yarışı nefes kesti.

Hayata Bağış Derneği, İstanbul Off-Road Kulübü (İSOFF) ve Trakya Off-Road Kulübü (TRAKOFF) önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.Daha önce yurdun farklı yerlerinde off-road yarışları düzenleyen kulüpler, bu kez organ nakline dikkat çekmek üzere bir araya geldi. Kadavradan yeteri kadar bağışın yapılmadığı ve bu nedenle canlıdan yapılan nakillerle hastaların hayata tutunduğu Türkiye’de organ bağışının artması için kulüpler Organ-Road yarışları düzenliyor.Bu yarışlardan birisi ise Edirne’deki tarihi Selimiye Camii önünden başladı.

Edirne Valisi Hasan Duruer’in start verdiği yarışlar Bosnaköy’ün Meriç Nehri kenarındaki arazide devam etti. 21 profesyonel otomobilcinin katıldığı yarışmayı izlemek üzere yüzlerce vatandaş araçlarıyla alana akın etti. Saat 12.30 civarında başlayan yarışlarda zorlu parkurda nefes kesti. Pilotlar engebeli arazide üstünlük kurmak için kıyasıya mücadele etti.Seyircilerin büyük bir keyifle izlediği yarışlarda pilotlar zaman zaman zor anlar yaşadı. Parkurun derin hendekleri ve derelerinde kalan pilotların yardımına kurtarıcılar yetişti. Yolda bozulan bazı araçların imdadına ise görevlilerle birlikte seyirciler yetişti. Makas kesen otomobiller çekiciler yardımıyla parkurdan çekildi.Yarışmanın startını veren Edirne Valisi Hasan Duruer, kentin bugün güzel bir organizasyona ev sahipliği yaptığını söyledi.

Organ bağışına dikkat çekmek amacıyla Organ-Road adı altında çalışmalarda Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun büyük katkısı olduğunu belirten Duruer, şunları söyledi:“Hem organ bağışına dikkat çekiyoruz. Hem de yarışları Selimiye önünden başlatarak tarihi güzellikleri tanıtmış oluyoruz. Yarışmanın organ bağışına kesinlikle dikkat çekeceğini düşünüyorum. Bundan sonra yarışları Balkan yarışlarına çevirme düşüncesindeyiz.”Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Demir Berberoğlu, bundan sonraki yarışlarda daha olumlu ve güzel şeyler yapmaya devam edeceklerini belirterek bu yarışın Edirne’de düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, yarışmanın Hayata Bağış Derneği işbirliği gerçekleştiğini ifade ederek bir araç yarış aracının co-pilotluğunu organ nakli yapılmış hastaların yapılacağını kaydetti.

Geçen yıl bin 600’ün üzerinde organ naklinin yapıldığını açıklayan Dokucu, bunlardan 300’ün altında naklin kadavradan geri kalan kısmının ise canlıdan yapıldığını belirtti.

Ülkemizde olması gerekenin 10’da biri kadar bağışının olmadığına dikkat çeken Dokucu, “Nakil olması zorunlu olan hastaların önemli bir kısmı kadavra bulunmadığı zaman kaybedilir. Bunların engellenmesi için kadavradan nakillerin yapılması gerekir. Beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişi 6 kişinin hayata dönmesine vesile olur.” diye konuştu.

Organ nakli ile hayata yeniden başlayan Nevruz Erdemir de nefes almanın zorluklarını kendisinden daha iyi kimsenin anlayamayacağını ifade etti.

Ölüme terk edildiğini ve öleceğini herkesin beklediğini anlatan Erdemir, organın çıkmasıyla birlikte hayata yeniden bağlandığını belirtti.

Naklin yapılmasından sonra rahat nefes almaya başladığını dile getiren Erdemir, “5 yıl rahat nefes alamadım. Bir mendil dahi kaldıramıyordum. Bitmiştim artık sonuna gelmiştim. Ama bir organ nakli ile kurtuldum. Herkes organ bağışlasın. Ben de organlarımı bağışladım ki, benden sonra birileri de yaşasın.” açıklamasını yaptı.Organ ve Doku Nakli İstanbul Bölge Koordinatörü ve aynı zamanda Hayata Bağış Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ali Demirel, Edirne gibi sosyal duyarlılığı yüksek bir yerde organ bağışının neden az yapıldığından hareketle buradan bir kıvılcım ateşlemek istediklerini açıkladı.

Tek amaçlarının bir insanı hayata bağlamak olduğunu dile getiren Demirel, bu dünyadan gittiklerinde bırakabileceğim en önemli şeyin organ bağışı olduğunu anlattı.