Amatör Spor Kulüplerinin Gelişmesi İçin Bornova’da Önemli Çağrı

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, 6360 Sayılı Bütünşehir Kanunu’nda amatör spora yapılacak desteğin, belediyenin genel bütçe gelirinin binde 7’si ile sınırlandırılmasının sporun önünde engel oluşturduğunu söyledi.

Amatör spor kulüplerinin yaşadığı sorunlar, Bornova’da düzenlenen toplantıda gündeme geldi. Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır’ın öncülüğünde düzenlenen toplantıya CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ile Bornova Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Metin Küçükoğullarından da katılarak destek verdi. Toplantıya Bornova’da faaliyet gösteren amatör spor kulüplerinin yöneticileri, teknik direktörleri ve sporcuları da katıldı.

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, amatör spor kulüplerine yapılan belediye yardımlarını sınırlayan 6360 Sayılı Bütünşehir Yasası’yla ilgili görüşlerini aktardı. 6360 Sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce Bornova Belediye Spor Kulübü’ne ve ilçedeki 40’a yakın amatör spor kulübüne 1.5 milyon liraya yakın nakdi yardım yaptıklarını hatırlatan Başkan Sındır, “Yasayla birlikte belediye olarak amatör spor kulüplerine yapabileceğimiz yardım bir önceki yılın genel bütçe gelirimizin binde 7’si ile sınırlandı. Sınırlamanın ardından yapılabilecek nakdi yardım miktarı 320 bin liraya düştü. Bu rakam ihtiyaçların ancak beşte birini karşılayabilir” dedi.

Sındır bu şartlarda bir çok amatör spor kulübünün belediyenin desteği olmadan mevcut nicelik, nitelik ve etkinlikte faaliyetlerini sürdürmesinin olanaksız hale geldiğini söyledi.

Sındır, başta Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı olmak üzere devletin tüm ilgili kurumlarına, 6360 Sayılı Bütünşehir Kanunu’ndan 17’inci maddesinde getirilen, amatör spor kulüplerine yapılacak yardımla ilgili “nakdi yardım bir önceki yıl genel bütçe gelirlerinden belediyeler için tahakkuk eden miktarın binde yedisini geçemez” hükmünün kaldırılması için çağrıda bulundu. Bornova Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği aracılığı ile 9 ayrı branşta 3 binin üzerinde lisanslı amatör sporcuya ve spor kurslarına katılan binlerce Bornovalıya hizmet verdiklerini belirten Başkan Sındır, “Ancak bu sınırlamanın kaldırılması sayesinde gençlerimizin beden ve ruh sağlığına en etkin şekilde katkıda bulunabililiriz, her yaştan hemşehrimize yaygın olarak spor yaptırabiliriz” dedi.

SUSAM: “YASA TEKLİFİ VERECEĞİZ” CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Bornova’nın spor ve sporcuya verdiği önemle öne çıktığını, yapılan bu yardımları keyifle izlediğini söyleyerek, Bütünşehir Yasası’ndaki spora yapılacak katkıları düzenleyen 17’inci maddenin kaldırılması için CHP’nin yerel yönetimlerden sorumlu yetkilileriyle birlikte Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını söyledi.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın, binde 7’lik oranın artırılması için yasa teklifi verilmesi yönündeki görüşlerini kendisine de aktardığını söyleyen Susam, bunun için gereken çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Meclis Genel Kurulu’nda bir yasa önergesi vererek, spor kulüplerine yapılacak katkının binde 7’den yüzde yüzde 5’e çıkarılmasını öngören bir yasa teklifi sunacaklarını ifade eden Susam, “Vereceğimiz yasa teklifi, yüzde 5’lik bu oranın belediye meclislerinde alınacak kararla yüzde 10’a kadar artırılabilmesini öngörecek” diye konuştu.

METİN KÜÇÜKOĞULLARINDAN: “KINIYORUZ” Bornova Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Metin Küçükoğullarından, amatör spor kulüplerinin zor şartlar altında varolma mücadelesi verdiğini belirterek, “Ne Futbol Federasyonu’ndan, ne de devletten alabildiğimiz bir kaynak yok. Belediyelerin amatör kulüplerimize yaptığı katkılar çok önemli. Bornova’da 40’ya yakın amatör spor kulübü var. 320 bin lira ile ne yapılabilir, nasıl bir katkıda bulunulur bilemiyorum. Bornova Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı olarak şahsen bu uygulamayı kınıyorum” dedi.

Kaynak: İHA