İngiliz Bakan Robertson: Olimpiyat Yolunda Türkiye'nin Yanındayız

İngiltere Spor ve Turizm Bakanı Hung Robertson, olimpiyat sürecinde Türkiye’nin yanında olduklarını, her konuda Türkiye’ye yardımcı olacaklarını söyledi.

İki günlük gezi çerçevesinde bir dizi temaslarda ve ziyarette bulunmak üzere Türkiye’ye gelen İngiltere Spor ve Turizm Bakanı Hung Robertson onuruna İngiltere Ankara Büyükelçiliği’de resepsiyon verildi.

Elinde 2012 Londra Olimpiyatları’nda kullanılan meşale ile resepsiyona gelen Robertson, Türkiye’nin 2020 Olimpiyat adaylığı sürecinde her zaman yanında olacaklarını kaydetti.

Gerçekleştireceği ziyaretler kapsamında iki ülkeyi birbirine bağlayan spor halkaları üzerinde yoğunlaşacağını dile getiren konuk bakan, “Bilindiği üzere biz 2012 Londra Olimpiyatları’nı düzenledik. Bu süreçte bazı şeyler doğru gitti bazı şeyler yanlış oldu. Gerek Türkiye gerekse Türk spor dünyası için son derece heyecan verici ve inanılmaz derecede zevkli olan bu süreçte ilerledikçe Türkiye, biz Birleşik Krallık olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız. Çünkü bu süreçler tamamıyla ortaklığa dayalı süreçler, bizler her türlü yardım elini uzatmaya hazırız.” dedi.

Öte yandan İngiltere Spor ve Turizm Bakanı Hung Robertson, programa katılan Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Basri Hakan Hakyemez ile bir süre sohbet etti. Ayaküstü sohbette İngiliz Bakan beraberinde getirdiği olimpiyat meşalesi ile ilgili Hakyemez’e bilgi verdi. Robertson, şans getirmesi için meşaleyi havaya kaldırarak Hakyemez’den koşarak tur atmasını isterken, Hatyemez’de, ‘İnşallah turu 7 Eylül’de atacağız.” cevabını verdi. Daha sonra basın mensuplarını sorularını yanıtlayan Bakan Robertson, Türkiye’nin Olimpiyat adaylığı değerlendirmelerde ve tavsiyelerde bulundu. Olimpiyat adaylığı sürecinde İstanbul’un şansının yüksek olduğunu dile getiren Robertson, “Bu gibi şeyler çoğunlukla şimdi ve oylama yapılacak süre arasında başvurunuzu Olimpiyat Komitesi’ne nasıl sunduğunuza ve oylama günü sunumunuzu nasıl yaptığınıza göre kararlaştırlıyor. Londra’nın başvurusuna baktığınızda çok az insan şimdi Londra’nın 2005’te oylamanın yapıldığı Singapur’a gittiğinde aslında 3. sırada olduğunu düşünüyordu. Buna rağmen kazanmıştık, çünkü oylama günü yapılan sunum sayesinde. Bu nedenle pek çok şey şimdi ve eylülde yapılacak oylama günü arasındaki çalışmanıza ve oylama günü yapacağınız sunuma bağlı.” şeklinde konuştu.

"OLİMPİYAT İÇİN EN ÖNEMLİ 3 ŞEY: ULAŞIM, ULAŞIM, ULAŞIM" 2020 Olimpiyat adaylığı yarışını daha öncekilerden daha zor yapan bir şey IOC’nin yeni başkanını seçeceği bir döneme denk gelmesi olduğuna dikkat çeken Robertson, şunları söyledi: “Dolayısıyla konuştuğunuz pek çok üye oylamaya konsantre olduğu kadar yeni başkan seçimine de konsantre olacak. Biz 2005’te böyle bir karışıklıkla karşılaşmadık. Bu nedenle bir yüzde vermenin çok zor olduğunu düşünüyorum. Bence oylamayı kazanmak için yapmanız gereken iki şey var. Onları bu işi yapabileceğinize ikna etmek ve olimpiyatların niye size gelmesi gerektiğine dair bir vizyon sahibi olmanız. Eğer bu iki şeyi doğru yaparsanız kazanma yolunda büyük bir adım atmış olursunuz. Şimdi ve 2020 arasında çok vaktiniz var. İhtiyacınız olan pek çok şey üzerinde çalışabilirsiniz. Başarılı bir olimpiyat gerçekleştirmek için hatırlamanız gereken 3 şey var. Ulaşım, ulaşım, ulaşım. Bunu söylemek bir anlamda aptalca fakat atletleri, yetkilileri ve seyircileri güvenli bir şekilde ulaştırırsanız ve yayıncıları ve gazetecileri de tabii. Bu bizim Londra’da karşılaştığımız bir problemdi ve ulaşıma ciddi anlamda yatırım yaparak başettik. Londra’nın ortasından Olimpiyatların yapıldığı yer arasına tramvay döşedik. 3 milyar İngiliz poundu yani 4 milyar Amerikan dolarına yakın bir geliştirme çalışması yaptık. Çok büyük bir yatırım gerektiriyor eğer başarılı bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız. Olimpiatın yapılacaığı yıla kadar bu çalışmaları yaparken Londra’da çok ciddi trafik problemleriyle karşılaştık fakat, olimpiyatlar esnasında çok işe yaradı. Muhtemelen, tahminimce bu İstanbul için anahtar bir ders olur.”