Afrika'nın en büyüğü belli oldu!

Bu yıl 29. kez düzenlenen Afrika Kupası'nda Nijerya ile Burkina Faso'yu karşı karşıya getiren maçta Nijerya rakibini 1-0 mağlup ederek kupaya uzandı.

2013 Afrika Kupası'nda Nijerya ile Burkina Faso final maçında karşı karşıya geldi. Güney Afrika'da düzenlenen turnuvanın finalinde, Nijerya, Burkina Faso'yu 1-0'lık skorla mağlup ederek kupaya ulaştı.

Final maçında favori olarak gösterilen Nijerya, 40. dakikada orta saha oyuncusu Sunday Mba'nın golüyle 1-0 öne geçti. Burkina Faso karşısında ilk yarıyı 1-0 önde kapatan Nijerya, ikinci yarıda farkı açmak adına gol ararken, kalesini de gole kapatmaya çalıştı. Kupaya giden son maçta tek gol bulan Nijerya çalan son düdükle birlikte 2013 Afrika Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı.

EMENİKE EN ÇOK GOL ATAN İSİM


Nijerya'da Fenerbahçeli futbolcu Joseph Yobo yedek başladığı maçın 88. dakikasında golü atan Mba'nın yerine oyuna girerken, sakatlığı bulunan Emmanuel Emenike ise karşılaşmada görev yapamadı. Bu arada John Obi Mikel maçın oyuncusu olurken, Emmanuel Emenike ve Espanyol'da forma giyen Ganalı, Mubarak Wakaso attığı 4'er gol turnuvanın golcüleri oldular.

Mubarak Wakaso ile Emenike, maçın sonunda ödülünü aldı. Futbolculara, madalyaları, Güney Afrika Cumhuriyeti Başkanı Jacob Zuma, FIFA Başkanı Sepp Blatter ve Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) Başkanı Issa Hayatou tarafından verildi.

Öte yandan Burkian Faso'da Gaziantepsporlu Abdou Razack Traore 90. dakikada oyuna dahil olurken, eski Samsunsporlu Aristide Bance 90 dakika oynadığı maçta ülkesinin mağlubiyetine engel olamadı.

NİJERYA 3. KEZ KUPAYI ALDI


Tarihinde 7. kez Afrika Kupası'nda finale kalan Nijerya, üçüncü kez kupayı müzesine götürdü. Nijerya daha önce 1980 ve 1994'te şampiyonluğa ulaşmıştı. 2013'te bir şampiyonluk daha yaşayn Nijerya bu turnuvada daha önce 2002, 2004, 2006 ve 2010 yıllarında üçüncü olmuştu.

Afrika Kupası'nı 7 kez kazanan Mısır bu alanda ilk sırada yer alıyor. Mısır'ın ardından Gana ve Kamerun, Afrika Kupası'nı 4'er kez müzesine götürdü.

Öte yandan 29. Afrika Kupası'nda finale kalma başarısı gösteren ve ilk kez böylesine büyük bir başarı yakalayan Burkina Faso kupayı kaybetmesinin ardından büyük bir üzüntü yaşadı.

Stat: Soccer City Hakem: Haimoudi Djamel (Cezayir)
Nijerya: Enyeama, Echiejile (Dk. 66 Oshaniwa), Oboabona, Omeruo, Ambrose, Mba (Dk. 89 Yobo), Mikel, Onazi, Moses, Ideye, Uche (Dk. 54 Musa)
Burkina Faso: Diakite, Koulibaly (Dk. 84 Dagano), Bakary Kone, Koffi, Panandetiguiri, Rouamba (Dk. 65 Sanou), Nakoulma, Kabore, Djakaridja Kone (Dk. 90 Traore), Pitroipa, Bance
Gol: Dk. 40 Mba (Nijerya)
Sarı kartlar: Dk. 33 Rouamba (Burkina Faso), Dk. 38 Onazi, Dk. 57 Omeruo, Dk. 58 Mikel, Dk. 71 Oshaniwa, Dk. 90 Ideye (Nijerya)