Başkan Gönenç'ten Bergamaspor’un Borç Sitemi

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergamaspor'u borçla devraldıklarını, SGK'nın yapılandırılmış borçlar için haciz kararı uygulaması ile sarsıldıklarını söyledi, "Olumsuz bir durum yaşandı diye kepenk kapatacak halimiz yok, sarsıldık ama yolumuzdan ve hedefimizden vazgeçmeyeceğiz’’ dedi.


Haluk Elbe Toplantı Salonu’nda Bergama Belediyespor Kulübü Başkanı Hakkı Özlü ve Teknik Direktör Selahattin Dinçel ile birlikte basının karşısına geçen Gönenç, kulübün geçmiş dönemlerden kalan SGK borcu ile ilgili bilgi verdi. Kulübün Onursal Başkanı olan Gönenç, borcun kulübe ekonomik anlamda büyük bir sıkıntı yaşattığını söyleyerek “Bildiğiniz gibi 2009 yılının Nisan ayında, yerel seçimlerden sonra Bergama Belediyespor Kulübü’nü biz devraldık. Önceki döneme ait resmi evraklar, varsa kulübün borcu, varsa alacakları, bütün yasal defterleri ile birlikte bize devredildi. Çok doğal olarak tüm spor kulüplerinde geriye dönük borçlar olabilir. Sonrasında gelen yönetim bunları ödemekle yükümlüdür. Biz bundan iki ay önce bir sürpriz ile karşılaştık. SGK bizim Spor Toto’daki gelirlerimize haciz koydu. Bize oradan yaklaşık 125 bin TL para beklerken bu paraya el koyuldu. Tabii ki biz bir şok yaşadık. Çünkü biz kulübün geriye dönük olan SGK borçlarını 6111 sayılı yapılandırma kapsamında taksitlendirmiştik. Daha sonrasında da yapılandırdığımız taksitleri aksatmadan ödedik” dedi.

Mehmet Gönenç, yapılan ödemelere ait faturaları ve taksitlendirme belgelerini de gösterdi. Sonradan ortaya çıkan SGK borcunun o dönemki hesap tablolarında görünmediğini vurgulayan Başkan Gönenç, “SGK’ya ufak tefek borçlar vardı ama bunların hiçbiri bizim gelirlerimizi hacze vardıracak kadar ciddi boyutlarda değildi. Bunu kurumla görüştüğümüzde 1998-1999-2000-2001-2002 ve 2004 yıllarından birtakım dosyalar çıktı. Bununla ilgili ne kulüpte resmi bir kayıt var ne de 2009’da kulübü devraldığmız dönemdeki mizanda yer alıyor. Deyim yerindeyse kabak bizim başımıza patladı” diye konuştu.

Bergama Belediye Başkanı söz konusu borcun yapılandırmasına ilişkin de “Bizim 125 bin TL’lik iddia gelirimiz gitti. Üstelik bununla sınırlı kalmadı. Spor Toto ve TFF’ye kestiğimiz 127 bin, 178 bin ve 61 bin TL tutarındaki üç adet faturanın toplamı 366 bin TL gibi bir rakam tutuyordu. İlk para kesilince biz SGK’ya başvurduk ve teminat gösterip, 20 bin TL peşinat ödeyerek borçları 6 Aralık tarihinde taksitlendirdik. Normal koşullarda Spor Toto ve TFF’den 178 bin ve 61 bin liralık faturaların ödemesi Aralık ayı ortalarında yapılacaktı ancak maçlar Kasım ayında oynandığı için, 6 Aralık’tan önce hakediş olduğu için bunlar da kesildi” bilgisini verdi.

Bir önceki yönetimin borçtan haberdar olduğunu belirten Gönenç, borç konusunda kendilerine bilgi verilmediği için anaparadan fazla faiz ödemek zorunda kalındığına dikkat çekti ve ekledi: “2004 yılında bu borçlar dönemin yöneticileri tarafından biliniyormuş ki bu borçlar için mal beyanında bulunulmuş. Kulüp açısından hoş olmayan durum şu, bunlar o kadar eski alacaklar ki örneğin 2001-2002 yıllarına ait dosyanın birinde 14 bin TL anaparanın 148 bin TL faizi var. Yine başka dosyalara baktığımız zaman 7 bin-8 bin liralık anapara borcunun 90 bin TL faizi olduğunu görüyoruz. Kongrede bunlar bize bildirilmedi, bildirilmiş olsaydı en azından taksitlendirilir ve faiz borçları silinirdi. Kesilen bu paralarımız en eski borçlara gittiği için de büyük çoğunluğu faize gitmiş oldu. Bilgimiz olsaydı toplam borç 600 bin TL değil 150 bin TL civarı olurdu. Sonuçta bu paralar bizim cebimizdeki paralar değil, Bergama’nın, Bergamalıların parası. Eski başkan ve yöneticilerin sorumluluğu ve usulü konusunda, ilgili kişilerden bu borçların rücu edilmesi için Yönetim Kurulumuz kara alacak ve gereğini yapacaktır” dedi.

Bergama Belediye Başkanı, yaşanan olumsuzlukların sahaya yansımadığını belirterek “Yaklaşık iki aydan beri teknik heyet ve futbolcularımıza düzenli ödeme yapamadık. Genelde ‘futbolcular paralarını takır takır alır ama oynamaz’ denir. Fakat bizde tam tersi oldu. Tam tersine 10 maçlık iyi bir periyot yakaladık. Bu nedenle futbolcularımıza teşekkür ediyoruz. Biz bugün Süper Lig ekibi Gençlerbirliği ile kupada, birçok il takımıyla da ligde mücadele ediyoruz. Böyle olumsuz bir durum yaşandı diye kepenk kapatacak halimiz yok, sarsıldık ama yolumuzdan ve hedefimizden vazgeçmeyeceğiz’’ dedi.

Kaynak: İHA