Fethiyespor’dan Ahmet Çakar’a Tazminat Davası

Fethiyespor Kulübü, “Yüce Atatürk” yazılı tişörtlerle maça çıktıkları için kendilerine hakaret ettiği gerekçesiyle futbol yorumcusu Ahmet Çakar’a 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.


Ziraat Türkiye Kupası eleme turu karşılaşmasında Fenerbahçe ile karşılaşan Fethiyesporlu futbolcular seremoniye, üzerlerinde “Yüce Atatürk’’ yazısını oluşturan tişörtlerle çıkmış, bunun sonucunda Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na (PFDK) sevk edilmişti. Fethiyesporlu futbolculara herhangi bir ceza verilmemişti. Yorumcu Ahmet Çakar ise futbol programında Fethiyespor Kulübü ve Başkanı ile ilgili, “Fethiyespor’da bir başkan vardır. Siyasi düşüncesi farklıdır. Ben buradan provokasyon yapayım. Yazıklar olsun size. Yemişim Fethiye’yi” yorumlarında bulunmuştu. Bu sözleri hakaret kabul eden Fethiyespor Kulübü ve Başkanı eski hakem ve futbol yorumcusu Ahmet Çakar hakkında toplam 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

Fethiyespor Kulübü yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda avukat olan Nuray Ünsal, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek İstanbul nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dilekçesini sundu. Fethiyesporlu futbolcuların seremoniye “Yüce Atatürk” yazılı tişörtlerle
çıktığı hatırlatılan dilekçede, “Bu çıkışın nedeni PTT birinci ligde yer alan ve ligin en son sırasında bulunan Fethiyespor’un Fenerbahçe gibi çok güçlü bir takım ile karşılaşacak olmasını ve ulusal kurtuluş kahramanımız olan Atatürk’ün hiç eşit olamayan şartlarda girdiği savaşı kazanmış olması örneğinden yola çıkılan bir motivasyon ve moral gücü kazanması adınadır’’ denildi.

Futbol yorumcusu Ahmet Çakar’ın Fethiyespor’un “Yüce Atatürk” tişörtleri ile sahaya çıkması ile ilgili sözlerine yer verilen dilekçede, “Ahmet Çakar ‘Tabii ki ceza kuruluna gideceksin. Fethiyespor’un alması gereken ceza daha fazla olmalıdır. Fethiyespor’da bir başkan vardır. Siyasi düşüncesi farklıdır. Ben buradan provokasyon yapayım. Fethiyespor’un yaptığı orada muhtemel provokasyon düşünen. Fenerbahçe’ye cilve yapmak isteyen, bir aklı evvelin yaptığı düşüncedir. Bu terbiyesizliktir. Yazıklar olsun size. Yemişim Fethiye’yi. İnşallah küme düşerler ve inşallah başkanları gider’ şeklindeki sözlerle davacı müvekkillerimi, toplumu provoke etmeye çalışan, ‘provokatör’ olarak nitelendirerek hakaret etmiştir. Atatürk’ün adının kullanılmasını provokasyon aracı olarak değerlendirerek manevi şahsiyetlerini rencide etmiş, davacıların toplum nezdindeki itibarlarını zedeleme gayreti içine girmiştir. Kendince farklı gördüğü bir kesimi hedef alarak, davacıları bu kesim önünde karalamış ve hedef göstermiştir. Oysaki Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan, Anayasamızın değiştirilemez maddelerinde yer alan bir şahsiyet olup her Türk vatandaşının Anayasa’ya bağlılığı tartışılmaz olacağından tüm toplumca kabul edilmiş bir değerdir. Tüm toplumca kabul edilen bir değerin provokasyon aracı olarak değerlendirilmesi ve davacı müvekkillerin provokatör olarak nitelendirilmesi alenen hakaret ve kişilik haklarının ihlaldir. Davalının davacı müvekkillerimin kişilik haklarına açık bir şekilde saldırıda bulunduğu konuşmalar içeriğinde sabittir. Davalının haksız eylemi sonucu müvekkillerimin manevi olarak zarar gördükleri alenidir. Bu zararın kısmen telafisi olmak üzere davacı müvekkil Fethiye Spor Kulübü için 30 bin TL, İsmail Öztürk için 20 bin TL manevi tazminat davasının açılması zorunlu hale gelmiştir” ifadelerine yer verildi.

Ahmet Çakar hakkında açtığı tazminat davası sonrası adliye çıkışında basın mensuplarına konuşan avukat Nuray Ünal kendilerine yönelik hakaretler olduğunu söyleyerek, “Ahmet Çakar’ın Fethiyespor ve başkanı İsmail Öztürk’e ilişkin yaptığı hakaretler nedeniyle suç duyurusunda bulunduk. Ahmet Çakar bizim ‘Yüce Atatürk’ tişörtüyle sahaya çıkmamız bir provokasyon olarak değerlendirmiş bizi de provokatör olarak değerlendirmiştir. Oysaki Atatürk ulusal değerimizdir. Anayasa ile korunmuş bir isimdir. Bunu kullanmamızın toplumun hangi kesimini provoke ettiğini biz hiç anlayamadık. Atatürk’ün provokasyon unsuru olarak değerlendirilmesi bile bizim manevi şahsiyetimizi çok rencide etmiştir. Bize açıkça hakaret etmiştir. Bunun haricinde kendisi yaptığı eleştirilerde hiçbir sınır tanımadan insanların kişilik haklarına ağır hakaretlerde bulunarak saldırmaktadır. Kendisini bundan men ediyoruz. Bu dava bunun için temsil olarak açılmış bir davadır. Kendisine ‘ağır konuşuyorsunuz hocam’ dendiği zaman bile ‘Ben ağır konuşurum’ diyerek kendisini yasaların tüm insanların üzerinde görme şeklinde tavır içindedir. Biz bunu anlayamadık. Bu hakkı kendisinde nerde buluyor. Bunun için adaletin karar vermesi için bir dava açtık’’ dedi.

Ahmet Çakar’ın Fethiyespor Kulübü Başkanı İsmail Öztürk’e de hakaretlerde bulunduğunu savunan Öztürk, “Ahmet Çakar başkanımızı da ağır sözlerle eleştirdi, kulübü eleştirdi bütün bir Fethiye’yi, ‘Yemişim Fethiye’yi. İnşallah küme düşerler’ diyerek aslında Fethiye’de yaşayan herkesin manevi şahsiyetine ağır saldırıda bulundu. Bütün Fethiyeliler bireysel olarak vekalet verip dava açmamı istemişlerdi. Ama biz adli yargıyı fazla zorlamamak amacıyla simgesel olarak kulübümüz adına 30 bin tl ve başkanımız adına 20 bin tl manevi tazminat davası açtık. Fethiye’de bulunan diğer insanlarda sırada bekliyorlar onlarda dava açarlar mı bilemiyorum. Bu şimdilik pilot bir davadır’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA