Özgürlüklerini Yüzerek Yaşıyorlar

Eskişehir’de bir gurup engelli genç, özgürlüklerini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ndeki (ESOGÜ) yüzme havuzunda yaşıyorlar.


Şehrin farklı bölgelerinden ESOGÜ'ye gelen engelli gençler, özgürlüklerini, kampüs içinde bulunan ve kış aylarında da kullanılan havuzda yüzerek doya doya yaşıyorlar. Evlerde kapalı kalmak yerine çocuklarının yüzme sporu ile ilgilenmesine isteyen aileler, her hafta sonu çocuklarını havuza getiriyor. Yaklaşık 5 ay önce bir kulüp kuran çocuklar, büyük bir başarı da göstererek İstanbul’da yapılan Türkiye Engelliler Yüzme Şampiyonası’nda Türkiye ikinciliğini elde ettiler. Yüzmeyi seven çocuklar, engel tanımaksızın yüzmenin tadını çıkarırken, Osmangazi Üniversitesi yönetimi, Türkiye ikincisi olan çocuklardan bir ücret de talep etmiyor. Çocuklar şimdi daha bir hırsla çalışarak, Türkiye şampiyonu olmayı hedefliyor.

Engelli çocuklara 8 yıldı ders vererek onların Türkiye ikincisi olmasını sağlayan Yüzme Antrenörü Mehmet Bayrak, ailelerin engelli çocuklarını evlerde dışarıya çıkartması gerektiğini söyledi.

Kazanılan Türkiye ikinciliği hakkında da konuşan Bayrak, şunları söyledi:
BU ÇOCUKLARA GÜVENMEMİZ GEREKİR
“Birlikte bir yola baş koyduk. İlk başlarken daha küçük yaştaydılar. Çocukların yüzmesi konusunda çok fazla saat bulamıyorduk. Şimdi ise yöneticilerim ve baş antrenörüm olsun bana bu konuda destek verdiler. Çocuklarımızın yüzme saatini 3’e çıkardık. 5 ay önce kurduğumuz kulübe bağlı 12 çocuğumuz ile yüzme şampiyonasına katıldık ve Türkiye ikincisi olduk. Bu bizim için büyük bir başarıydı. Çocuklar yüzmeden dolayı hayata daha iyi bağlandılar. Bu çocuklara güvenmemiz gerek. Türkiye’de engellilerin yüzde 90’ı evlerinde kapalı. Ben bir doktor değilim ama, yüzmenin çocuklara büyük bir katkısı var. Çocuklarla uzun yıllardır çalıştığım için gelişimlerini izleyebiliyorum. Yüzdükçe kaslarını daha da etkin kullandıklarını gördüm.”
ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK FAYDALI
Engelli çocuklarda Mert Çekiç’in annesi Aysel Çekiç ise engelli çocukların yüzmeye kesinlikle gelmesi gerektiğini belirterek, “Oğlum 14 yaşında. Doğuştan oksijensiz kalmış. Destek olmadan oturamıyor. Ancak havuza girdiği zaman bağımsız yüzmesini çok istiyorum. İki senedir geliyoruz ve çok ilerleme var. Suyu çok seviyor. İnşallah daha iyi olacağız. Yüzdükçe kasılmaları azalıyor. Eğer imkanı olan varsa çocuklarını buraya getirsinler. Faydasını görecektir” diye konuştu.

SUDA ÖZGÜR OLUYORLAR
Engelli çocukların özgürlüklerini havuzda yaşadıklarını belirten Selenay Posur’un annesi Selma Posur ise, şöyle konuştu:
“Selenay 2004 yılından bu yana yüzmeye devam ediyor. Engelli çocuklar suda özgür oluyorlar. Yüzmek fizik tedavi bakımından da çok faydalı. Burada 1 saat yüzmeleri 2 günlük fizik tedaviye karşılık geliyor. Yürüyemeyen çocukların burada yüzdüğünü görüyoruz.”

Kaynak: İHA