Demirören'den şok açıklamalar...

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, G.Saray yönetimi üzerinden tüm spor kamuoyuna mesaj verdi.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, %100 Futbol programında Rıdvan Dilmen ve Güntekin Onay'ın gündeme dair sorularını yanıtladı.

ORMAN'I ARADIM
-Dünkü maçı TFF Başkanı olarak sadece Türkiye'de değil Dünya'da ilkler yaşandı. Orman, maçın ardından sonra beni aradı. 'Müraacatınızı yapın, hakkınız gitmesin' dedim. Eğer bu maçta bir kural hatası varsa prosedür uygulanır ama yoksa da aynı şekilde kural ne ise uygulanır. Bir kere Türk hakemliğinde kimse art niyet aramasın, hata olabilir ama ekip olarak bunu düzeltmek için uğraşıyoruz. Bizim federasyonumuz Türkiye'de ilki yaptı. Hakemleri imtihanlara sokarak sertifika veriyoruz.

ZEKERİYA ALP KONUSU...
-Bana göre doğru değildi. Ama telefonla bağlanarak olayı anlattı.

FERNANDES'E SALDIRI
-Fernandes'e yapılan saldırıya bakmak lazım. Türkiye için Portekiz için önemli bir oyuncu. Fernandes, o maça devam etmeseydi, farklı şeyler olabilirdi. Maç devam etmeyebilirdi.

ALMEİDA VE MOTTA'NIN KIRMIZILARI
-Almeida ve Motta'ya gösterilen kartlar yerden göğe kadar doğru. Hollanda'da bunun örneği var. Cezayı nasıl, neden kaldırdı? Bunu araştırıyoruz. Benim fikrim herhangi bir ceza vermemek.

-Belli hisleri, belli duyguları çok iyi anlıyorum. Taraftar istedi diye, konuşmak olmuyor. Sayın Orman için söylemiyorum bunu. Beşiktaş değil de başka takım olsa söylediklerim onlar için de geçerli.

DROGBA-EBOUE VE YÜCE ATATÜRK TİŞÖRTLERİ
-Bizim talimatlarımız belli. Bunu her kulübümüz bilir. İki oyuncunun yaptığı doğru ama federasyondan izin almazsanız yanlış. Ediz Bahtiyaroğlu için de bu yapılmıştı ve ihtar gelmişti. Hukuta kişi ayrımı yoktur, olay vardı. Aynı Galatasaray, t-shirtlerle ilgili UEFA'dan izin almak istedi. UEFA'ya soruluyor da TFF'ye neden sorulmuyor?

-Yüce Atatürk tişörtleriyle ilgili de talimatlar belli. Bunlara göre hareket etmeliyiz. Bizi üzen Fethiyespor'un bize sormaması ve 'Sorsaydık izin vermezlerdi' şeklindeki açıklamaları. Atatürk'e saygımız sonsuz ama izin alınmalıydı.

DİSİPLİN VE TAHKİM KURULU'NA İNANIYORUM
-Benim olduğum yerde eşitsizlik yapılamaz. Disiplin Kurulu'na ve Tahkim Kurulu'na saygı göstermek gerekir. Hepsinin iyi insan olduğunu inanıyorum.

-Galatasaray'dan da yönetici olmasını istedik. Uzun vadeli bir olay bu. Bizler gelip geçiciyiz, bu kurum kalıcı. Bir kere herkesin federasyonumuzu yüceltmesi gerekir. TFF, bir karar alırken futbolun geleceğiyle ilgili alır. Ben ve arkadaşlarım futbolun geleceğiyle mücadele ediyoruz..

ŞİKE DAVASI VE TRABZONSPOR'UN KUPA İSTEĞİ
-Nasıl benim kararım yargıyı bağlamıyorsa, yargının kararı da TFF'yi bağlamıyor. Trabzonsporumuz ikinci defa müracaatta bulundu. Bundan sonraki olay federasyon açısından kapanmıştır. Gelişmelere göre otururuz konuşuruz. UEFA'nın şahıslara ceza vermesi kulüpleri ilgilendirir.

SİYASETİN FUTBOLA ETKİSİ NEDİR?
-Kulüp başkanlarımız siyasi açıklamalarda vazgemeli. Futbolun içinde siyaset yok ama tribünlere dikkat etmek gerekir. Futbol ayrı bir olay. Hatasıyla, güzelliğiyle yanlışıyla seviyoruz. Türkyie'de en çok tartışılan şey siyaset ve futboldur.

HER MAÇA, HER YERE GİDERİM
-Üç büyüklerin maçlarına neden gidemeyeyim? Tek korkum var; yaradan. Onun haricinde neden korkayım. Federasyon Başkanı'nın maça gitmesi şov. Daha önce yaşandı. Ben her maça her yere giderim. Beni eleştiren kişiler de olsa en iyi şekilde ağırlarla. Bu konuda eminim. Misyonumuzu değiştirmemiz lazım.

MAÇ SONRASI GÖRÜNTÜLERİN SADECE İKİ KURULUŞTA OLMASI
-Bununla ilgili düzenleme yapılamıyor. Sözleşme yapılmış. Kulüpler Birliği ve TFF Başkanı olarak belli temaslarda bulundum. Maalesef bu bizim elimizde değil.

NEDEN TFF BAŞKANLIĞI?
-Kader ve şartlar Beşiktaş Başkanı, Kulüpler Birliği Başkanı ve TFF Başkanı yaptı. Tabi ki eleştiri boyutları ailemi, çevremi üzüyor. Keşke yapmasaydım dediğim hatalar olmuştur, bu hatalarda ders de çıkardım. Bugün de hata yapacağım, 5 sene sonra hatalardan da ders çıkaracağım. Anlık yaşıyoruz, çalışan insan hata yapar.

YARGI BİZİ İLGİLENDİRMEZ

-Federasyonumuz şike konusunda kararını verdi. Bizim kararımı yargıyı etkilemediği gibi yargının kararı da bizi ilgilendirmez. Bundan sonraki olay federasyon açısından kapanmıştır. Gelişmelere göre otururuz konuşuruz. UEFA'nın şahıslara ceza vermesi kulüpleri ilgilendirir.

GALATASARAY İLE KİMSE ARAMI AÇAMAZ
-Benim Galatasaray ile aramı kimse açamaz. Yönetici beyanlarından dolayı ters düşmüş olabiliriz. Özhan Canaydın'ın Galatasaraylılık duruşunu örnek alsınlar. Fatih hoca geçici olarak bize geldiğinde çok büyük jest yaptılar. Teşekkür ediyorz ama ondan sonraki süreç kendi iç problemleri. Federasyon sadece kurum olarak hocamızla görüşmüştür. Beni üzen hocamızın federasyonumuza geldikten bizi suçlu gibi göstermeleri. Altını çizerek söylüyorum benimle Galatasaray Kulübü arasına kimse giremez.

FATİH HOCA İLE UZUN VADELİ OLMASI GEREKİYORDU
-2015'e kadar sürem kaldı. Fatih Terim'le uzun vadeli düşündük. Böyle bir şeyi 1,5 senelik yapamazsınız. 2015'ten sonra göreve devam eder miyim bilemiyorum. Burası bir kurumdur. Almanya, 2005-2009 Akademi Ligi'ne harcadı, Alman futbolu bugün nerelere geldi. Bizler de Milli Takım'da uzun vadeli düşünüyorsan hoca ya destek olacağız.

Hasan Doğan Milli Takım Kamp ve Eğitim Tesisleri...
- İnşaat son aşamaya geldi. 30 senedir bekletilen projeyi başlattık. Yatırımlar gözükmez ama biz futbol için büyük bir adım attık. Federasyon çiftlik de değil, buna da izin vermeyeceğiz. Türkiye'nin en güçlü kurumu olmak zorundayız, ona göre hareket ediyoruz. Çim sahalarımız, tenis sahalarımız, havuzlarımız var.

OLİMPİYAT STADI KÜÇÜLTÜLEBİLİR
-Olimpiyat Stadı'nı küçülterek Milli Takım Stadı haline getirme planımız var. Anadolu'ya gitmek, orada maçlar yapmak daha olumlu etki sağlıyor, kulüpçülüğü azaltıyor. Adana'da Mersin'de maçlar yaptık. Urfa dahil bir kaç yerde maç yapmak istiyoruz. Hazırlık maçlarını daha çok orada yapacağız.

GÜNDÜZ MAÇLARI MI GECE MAÇLARI MI?
-Yayıncı kuruluşun izlenme oranları Kulüp başkanı iken de gündüz oynama taraftarıydım. Görüşüm aynı olmasına rağmen yayıncı kuruluşun yaşaması için gece oynanıyor, ona yapacak pek bir şey gözükmüyor.

ESKİDEN MAÇ İZLERDİK, ŞİMDİ HAKEM İZLİYORUZ
-Bir kulüp istemiyor diye bir hakemin o takımın maçına verilmemesi gibi bir şey olamaz. Hakemliğimizin iyi yerde olduğunu düşünüyorum. Almanya'da bile auta giden topu gol diye verdiler. Eskiden maç seyrederdik şimdi hakem izliyoruz. Meselea Zekeriya Alp'i arayıp 'Hata varsa üstüne git' derim.

6+0+4 KURALI...
-Bir kere şu bilinsin ki Türk futbolunun geleceğiyle ilgili alıyoruz. Bunu bir kaç kere tüm kulüplerin katıldığı Kulüpler Birliği toplantısı ile aldık. Biz herkesin mukavelelerine baktık, bu sebeple üçe böldük. Belli itirazlar da geldi ama bu karar alınmıştı. Böyle bir karar alınca kendi başına değiştiremezsiniz. Federasyon, aldığı kararın arkasın durur. Sorunu kulüplerle birlikte çözme yoluna gider. Talep gelirse bunu değerlendiririz. Herkes ortak bir talep çıkmazsa yapılacak bir şey yok kural devam eder. Avrupa Birliği konusunda ise oyuncu mezarlığı olur burası. Gereksiz yere çok paralar gider. Benim zamanımda da olmuştu bu. Yabancıda AB statüsüne geçmek Türk futboluna dinamit koymaktır. Bir karar aldık, arkasındayız.18 kulüp biraraya gelirse tartışıp en doğruyu bulmak zorundayız. Yabancı kuralıyla ilgili Fatih Terim'den de görüş istedik.

G.SARAY VE TRABZON'UN AVRUPA ŞANSI
-Galatasaray'a Şampiyonlar Ligi'nde başarılar diliyoruz. İkinci tur, ardından çeyrek final neden olmasın. Ayırıca Trabzonspor, Juventus'u rahatlıkla yener, ben buna inanıyorum

ALTYAPI KONUSU
-Biz bir yetiştirme sistemi kurup hocalarımızı yerleştirmek istiyoruz. Altyapıdaki oyuncu sabah 8'de idma yapıyor. Bazı kriterlerin üzerine çalışmamız gerekiyor. Hocamız ve ekibimiz tamamen bu konuya eğiliyor. Kulüplerin de yaşaması alt yapıdan geçiyor. Bunun üzerine gitmemiz gerekiyor. Marka değeri düşüyor oturup bunu konuşmamız lazım. Bu pasta hepimizin, kimse fazlasını alamaz.

6222 UYGULANIYOR MU?
-Hakimlerimizle, savcılarımızla, bizlerle yapılan seminerlerde bu yasayı uygulamak için gereken yapılıyor. Kanunlarımıza göre dünkü taraftarın 'Ben saldırdım' derse ceza alıyormuş. Bakanımız da bu olayla hassasiyetle ilgileniyor. Türk futbolunda şiddet var, bizim bunun üzerine gitmemiz gerek. Maçtan önce yapılan konuşmalara bakıyoruz sanki savaşa gidiyor iki takım.

SEDAT DOĞAN'IN HAK MAHRUMİYETİ CEZASI...
-Kişilerle ilgili konuşmam ama konuşma yapanlar için söylüyorum; rahmetli Özhan Canaydın'ın Galatasaraylılık duruşunu örnek alsınlar.