Sporda Doping

Eski milli atlet Semra Aksu, doping yaşının yıldızlar kategorisine 14-15 yaşına kadar indiğini belirterek, "Konunun Meclis'te değerlendirildiği ve dünyanın bizi ciddi anlamda uyardığı şu dönemde dilerim gerekli düzenlemeler yapılır" dedi.


Dokuz Eylül Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre Aksu, DEÜ Tıp Fakültesi'nde düzenlenen Çarşamba Etkinlikleri'ne konuk oldu.

Spor Hekimi Dr. Aylin Çeçen Aksu'nun moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Türkiye'nin spor iklimi, Türk atletizmi ve doping konusunu değerlendiren Semra Aksu, günümüzde "spor etiği" kavramının çok zayıfladığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Doping konusu şu anda Türk sporunun en önemli sorunudur. Ben 1979-97 yılları arasında aktif spor yaptım. Spora ilk başladığım dönemler, çivili ayakkabıların ödünç alındığı, bir formanın ütülenip saklanarak iki yıl giyildiği yıllardı. Bizim dönemimizde Balkan ülkeleri atletizmde çok ileri düzeydeydi. Doping kontrolleri o zaman da vardı ama ben ve hiçbir sporcu arkadaşım o günlerde dopingden yakalanma durumu ile karşı karşıya kalmadı. Çünkü spor gerçekten çok amatörceydi ve temizdi."

Aksu, 1984'te Sofya'da aldığı 23 Yaş Altı Salon Türkiye Rekorunun 29 yıldır kırılamadığına işaret ederek "Dilerim en kısa zamanda Türk atletleri bunu başarırlar ancak ülkemizde son yıllarda devletin koyduğu teşvik ödüllerinin çok büyük rakamlar olduğunu, bu rakamlara ulaşmak için Türk sporcularının her şeyi göze aldığını düşünüyorum" dedi.

O dönem yüreklerini ortaya koyarak koştuklarını ancak şimdi sporcuların yasaklı madde kullanıp ciğerlerini ortaya koyarak koştuklarını söyleyen Aksu şunları kaydetti:

"Gelinen nokta düşündürücü. Sporcular, antrenörler, yöneticiler her şeyi göze alıyor. Atletizm Federasyonu Başkanlığı yaptım. Her yıl federasyon bütçeleri, uluslararası müsabakalarda kaç madalya alındığına göre yapılır. Doping yaşının yıldızlar kategorisinde 14-15 yaşa kadar indiği, konunun Meclis'te değerlendirildiği ve dünyanın bizi ciddi anlamda uyardığı şu dönemde dilerim gerekli düzenlemeler yapılır."

Kaynak: AA