Buz Pistinde Dünya Kızak Şampiyonasına Hazırlanıyorlar

Türkiye Kızak Milli Takımı, Almanya'da yapılacak Gençler Dünya Kızak Şampiyonası'na Erzurum'daki buz pistinde hazırlanıyor.


Türkiye Kızak Federasyon Başkanı Erol Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu ay içinde yapılacak uluslararası kızak antrenmanı öncesinde bir hazırlık kampı düzenlediklerini söyledi.

Bu kampa yurt dışından tecrübesi bulunan bir antrenörü davet ettiklerini ifade eden Özer, amaçlarının 27 Kasım'da düzenlenecek Gençler Dünya Kızak Şampiyonası öncesinde milli sporculara teknik bilgi, taktik ve donanımı yüklemek istediklerini belirtti.

Özer, Türkiye'de yeni bir branş olan kızak sporundaki antrenör adaylarına eğitim vermeyi de amaçladıklarını, bu amaçla farklı kentlerdeki meslek yüksekokullarındaki öğrenciler arasında seçim yaptıklarını vurgulayarak, "Bu seçimde başarılı olan arkadaşlarımızı Erzurum'a davet ettik. Şu anda yabancı antrenörümüz eşliğinde hem sporculara eğitim hem de kızak bakımı eğitimi veriyoruz" dedi.

Özer, yeni bir federasyon olduklarını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Yeni olduğumuz için biz her şeyi sıfırdan alarak temelden bu federasyonu inşa ediyoruz. İlk önce uluslararası girişimde bulunarak, antrenör adaylarımızı yetiştirmek için bir çabaya girdik. Çeşitli ilanlarla başvuran arkadaşlar arasında yetenek testi ve değişik branşlardaki kabiliyetleri bulunan arkadaşlar içerisinden bizim branşımıza en yakın olan arkadaşları seçtik. Bu arkadaşların bir kısmı "naturel" branşı dediğimiz doğal piste yapılan kızak branşında bir kısmını da 'Artifical Luge' dediğimiz yapay kızak, olimpik olan kızak branşında eğitime tabi tuttuk. Artık çalışmalarımız dünya şampiyonası için."

Erzurum'daki kampın ardından 6-10 Kasım'da Almanya'da, 11-16 Kasım'da Avusturya'da antrenman yapacaklarını belirten Öze, daha sonra 24 Kasım'da Gençler Dünya Kızak Şampiyonası'na katılacaklarını anlattı.

- "Kendimize ait kızak pistimiz yok"

Bu sporun yaygınlaşması ve gelişmesi için kendilerine ait pistin olmasının önem arz ettiğini vurgulayan Özer, şöyle devam etti:

"Kendimize ait bir kızak pistimiz yok. Pistimiz olmadığı müddetçe sadece yurt dışına eğitime götüreceğimiz sporcu potansiyelini sayı olarak yüksek tutamayacağız. Bu nedenle bu branşın gelişimi çok hızlı olmayacak. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde kazandıracağımız pistlerle daha tabana yayılan kış sezonu uzun olan doğu illerimizde değişik kış branşlarının yanında alternatif olarak kızak sporuyla tanıştırıp, bu sporu sevdirip uluslararası düzeyde ülkemizi temsil edecek sporcuları yetiştirmeyi amaçlıyoruz."

Özer, kış aylarının yaşandığı bölgelerde çocukların kızağı geleneksel anlamda yaptıklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tabi bizim kızağımız onlara göre biraz modifiye edilmiş teknik özellikleri ve ayrodinamik yapılarıyla modifiye edilmiş kızaklar ve spora uygun düzenlenmiş, dizayn edilmiş kıyafetler giyilerek yapılan bir spor. Standartlara uygun bir şekilde yapılan bir spor. Dolayısıyla bu pistin kazanılmasının ardından çok yetenekli sporcularımızın olduğunu ve bu şekilde temsil edecek sporcuları yetiştireceğiz."

Bu kapsamda Erzurum'u pilot il olarak seçtiklerini belirten Özer, bunun nedeninin de kentte kış spor branşlarına olan ilginin üst düzeyde olması, sezonunun daha uzun olmasından dolayı olduğunu kaydetti.

Türkiye Milli Takımı'nın Letonyalı antrenörü Juars Deinis de 13 yıldır bu alanda spor yaptığını, daha önce birçok olimpik yarışa katıldığını ifade ederek, Türkiye'de de bu sporu geliştirmek istediğini söyledi.

Almanya'da yapılan yarışlardan sonra hedeflerinin Kore'deki olimpik oyunlar olduğunu kaydeden Deinis, "Burada yaptığımız çalışmaların faydası olacaktır. Şu anda başlangıç ve eldivenlerdeki batonlarla buz üzerinde çalışmayı öğretiyorum. Kızak sporunda giriş önemli bu yüzden start iyi bir şekilde çalışmalıyız. Tabi kızak pistimiz olsaydı bu daha iyi olurdu ama pist yok diye bu problem değil. Çalıştıkça sporcularımızın geliştiğini gözlerimizle görüyoruz. Almanya ve Avusturya'daki antrenmanlarda da çalışacağız. Yurt dışı antrenmanları biraz pahalıya mal oluyor. Bu sporlarda pistleri görmek ve çalışmak lazım. Biz de bunu yaparak en iyi sonuçlar almak istiyoruz."

Milli takım sporcusu Berfin Şevkatlioğlu ise 3 yıldır bu sporu yaptığını belirterek, Almanya'da yapılacak yarışlarda arkadaşlarıyla iyi derece elde etmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Kaynak: AA