Brezilya'dan, Dünya Kupası İçin Rekor Harcama
2014 yılının en büyük organizasyonlarından biri olacak FIFA Dünya Kupası'na evsahipliği yapan Brezilya, maçların oynanacağı 12 stadyumun reform veya inşaası için 2,5 milyar avro harcarken, bu tutarın 2006'da Almanya, 2010'da Güney Afrika'nın Dünya Kupaları için yaptığı toplam harcamayı geçmesi dikkati çekti.
İddianın sahibi Brezilya Ulusal Mühendisler ve Mimarlar Odası, 2,5 milyar avroyu bulan 2014 Dünya Kupası harcamalarını ''abartılı' olarak değerlendirdi. Değerlendirmede, Almanya'nın 2006 yılında, Brezilya'da olduğu gibi toplam 12 stadın reform ve inşaası için 1 milyar 100 milyon avroluk yatırım yaptığı, 2010'daki kupaya evsahipliği yapan Güney Afrika'nın ise 10 stat için 1 milyar avro harcadığı hatırlatıldı.
Brezilya'nın Dünya Kupası için yaptığı en büyük harcama, 450 milyon avro ile tribün kapasitesi 45 binden 71 bin 400'e çıkartılan El Mane Garrincha Stadı olarak gösterildi. Brezilya'da haziran ayında halkı sokaklara döken protestoların bir nedeni de Dünya Kupası için yapılan harcamalar olmuş, protestocular "Stadyum değil, okul ve hastane istiyoruz" diye slogan atmıştı.
Bu arada 2014 Dünya Kupası'nın açılışının gerçekleştirileceği, 12 milyon nüfuslu Sao Paulo kentinde inşa edilen El Arena Corinthians Stadı'nın ise yüzde 94'ünün tamamlandığı ancak çarşamba günü meydana gelen ve iki işçinin hayatını kaybetmesine yol açan kazanın, aralık ayı olarak öngörülen teslim tarihini erteletebileceği öne sürüldü.
Stadın doğusunda meydana gelen kazada, bir vincin taşıdığı 500 ton ağırlığındaki bir malzemenin düşmesi sonucu iki işçi hayatını kaybetmiş, Brezilya basını da bu kaza, Dünya Kupası organizasyonunu gölgede bırakmaması için polemiklere yer vermemişti.
- Brezilyalı futbolcular, yoğun maç programına karşı ayaklandı
2014 FIFA Dünya Kupası öncesinde Brezilya futbolunda tartışılan konuların başında Brezilya liginin maç takvimi geliyor.
Brezilya Futbol Federasyonu, Dünya Kupası'nı hesaba katarak, 20 Eylül'de açıkladığı 2014 yılı resmi maç takviminde maçları sıklaştırmış ve futbolcuların izinlerini düşürmüştü.
Avrupa'da bir takım sezon boyunca en fazla 60 maç yaparken, Brezilya'da lig ve diğer şampiyonalardan ötürü Sao Paulo gibi önemli takımların sezon boyunca 87 maç yapmasına olanak sağlayacak bir takvim bulunuyor. Son haftalarda Brezilya futbolu, yoğun maç trafiğini protesto eden maçlara sahne olurken, geçtiğimiz 13 Kasım'da Flamengo-Sao Paulo maçının başlama düdüğü çaldığında iki takımın futbolcuları kendi aralarında 1 dakika top döndürüp, ilginç bir protesto gerçekleştirmişlerdi.
Sao Paulo-Botafogo gibi önemli bir maçın da dahil olduğu 24 ve 25 Kasım'da oynanan maçlarda ise futbolcular, diz çöküp ve ya yerde oturarak yoğun maç programına tepkilerini göstermişlerdi.
Brezilyalı futbolcuların üye olduğu dernekler de yaptıkları açıklamalarda, Brezilya'daki çalışma yasasına uygun bir şekilde futbolcuların aylık izin günlerine saygı gösterilmesini, lig takvimi ve şampiyona kurallarının belirlenmesinde söz hakkı verilmesini talep etti. 2014 yılında toplam 30 günlük izin haklarının garanti edilmesini isteyen futbolcular, oluşturulan bir komisyon aracılığıyla Brezilya Futbol Federasyonu ile pazarlığa otursa da şimdiye kadar anlaşma sağlanamadı.
Ayrıca, yoğun maç trafiğinden futbolcuların sakatlanma riskinin de arttığı belirtilirken, Brezilya Milli Takımı eski fizik kondisyon çalıştırıcısı Joao Paulo Medina konuyla ilgili ''1970'li yıllardan itibaren Brezilya futbolu çok değişti. Çok yoğun ve çok hızlı bir futbol oynanıyor, teknik kapasite düştü. Futbolcular sakatlanma tehlikesine daha fazla maruz kalıyorlar'' görüşünü savundu.
Öte yandan, Brezilya'da stadyumların doluluk oranı yüzde 38 olarak telaffuz edildi.
Kaynak: AA