Fıfa'dan Hırvatistan'a Nazi Soruşturması

FIFA, Hırvat taraftarların Nazi yanlısı ırkçı tezahüratlarda bulundukları iddiasıyla bir futbolcu ve Hırvatistan Futbol Federasyonu hakkında soruşturma açtı.


BBC’nin haberine göre, Hırvatistan Milli Takımı futbolcusu Josip Simunic, 'ırkçı nefret yayma' suçundan 4 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Simunic’in, 2-0 yendikleri İzlanda maçının sonunda mikrofondan taraftarlara 'Vatan için' diye bağırdığı ve taraftarların da 'Hazır' diye cevap verdiğine dikkat çekildi. Soruşturma açmadan önce Hırvatistan ile İzlanda arasında oynanan Dünya Kupası play-off maçının raporunu bekleyen FIFA, Simunic hakkındaki soruşturmanın futbolcunun şahsi davranışları, Hırvatistan hakkındaki soruşturmanın da taraftarın davranışları çerçevesinde açıldığını açıkladı.

Savcılık, açılan soruşturmada milli futbolcunun yaptığı tezahüratın 2. Dünya Savaşı sırasında ülkeyi yöneten Nazi yanlısı Ustaşa’ya dayandığını ifade etti.

SIMUNIC: “YANLIŞ BİR ŞEY YAPMADIM”
Hırvat futbolcu Simunic, ırkçı tezahüratlarda bulunduğu ve taraftarları da buna teşvik ettiği yönündeki iddialara karşılık, yanlış bir şey yapmadığını ve siyasi bir amacının olmadığını söyledi.

Simunic, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yurt dışında doğup büyümüş biri olduğunu belirterek, "Birisinin beni nefret veya şiddeti teşvikle ilişkilendirmesinin düşüncesi bile korkunç. Benim için vatan sevgi, sıcaklık ve pozitif mücadele demektir. O kadar duygulanmamın ve taraftarlarla girdiğim iletişimin tek nedeni budur" şeklinde konuştu.

Hırvat taraftarlar daha önce de bu tezahüratı Nazi selamı ile birlikte yapmış ve Hırvatistan disiplin cezası almıştı. Yaşanan son olayla Hırvatistan’a yeni bir cezanın gelmesi ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. FIFA, soruşturmayı açmak için Avrupa’daki ırkçılıkla mücadele gözlemcilerinin raporunu bekliyor.

Kaynak: İHA