Tekvandocular 'Doping' Nedir Bilmiyor

Türkiye Tekvando Federasyonu Genel Koordinatörü Ramazan Erçin, ülkenin madalya yükünü taşıyan tekvando branşında hiçbir zaman doping olayı yaşanmadığını belirterek, bu konuda daima kontrollü çalışmalar yaptıklarını söyledi.


Erçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de futboldan sonra en fazla lisanslı sporcuya sahip branşın tekvando olduğunu ifade etti.

Tekvandonun, Türkiye'nin tüm bölgelerinde ilçelerden köylere kadar yayılarak devam ettiğini vurgulayan Erçin, "İki yıl önce Gençlik ve Spor Bakanımız Suat Kılıç ve Spor Genel Müdürümüz Mehmet Baykan'ın direktifleriyle Doğu ve Güneydoğu'daki gençleri spora kanalize etmek için 'Tekvando Doğu Projesi'ni başlatmıştık. Bunun dışında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve emniyet müdürlüklerimizle suç işleyen çocukları yeniden kazanabilme adına bir çalışmamız oldu. Bu projelerimizde büyük ilerlemeler kaydettik" dedi.

Erçin, bu yıl yine Kılıç ve Baykan'ın talimatlarıyla 2016 ve 2020 olimpiyatlarına yönelik hedefler doğrultusunda olimpik merkezler kurulduğunu kaydederek, bu çerçevede tekvandoda da Konya ve Kocaeli'de bu merkezlerin oluşturulduğunu anlattı.

Gelecekte Türkiye'yi dünya ve Avrupa şampiyonalarında, olimpiyatlarda temsil edebilme kabiliyetinde olan bayan ve erkek sporcuları bu merkezlerde topladıklarını dile getiren Erçin, şöyle devam etti:

"29 Ekim'de start verildi.

İnşallah önümüzdeki yıllarda buradan yeni şampiyonlar çıkacak. Buralardan yeni Servetler, yeni Nurlar çıkarak bu ülkeyi en güzel şekilde temsil edecek. Bunun gayreti içindeyiz. Ayrıca federasyon olarak gerek eğitim çalışmalarımızla gerek gelişim kamplarımızla gerekse antrenör ve hakem kurslarımızla tekvandoyu en güzel şekilde yurt çapına yayma çalışmalarımız devam etmektedir."

- "Türk tekvandosu sağlam temeller üzerinde başarıdan başarıya koşuyor"

Erçin, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'nin aldığı 5 madalyanın ikisinin tekvandodan olduğunu, burada bir şampiyonluk, bir de ikincilik elde ettiklerini hatırlattı.

İçel'de bu yıl gerçekleştirilen Akdeniz Oyunları'nda federasyon olarak Türkiye'yi 8 sıklette temsil ettiklerini ve 8'inde de madalya kazanma başarısını gösterdiklerini anlatan Erçin, "Son yapılan Gençler Avrupa Şampiyonası'nda takımımız şampiyon oldu. Yıldızlarda Avrupa ikincisi olduk. Türk tekvandosu sağlam temeller üzerinde başarıdan başarıya koşuyor" ifadesini kullandı.

- "Sporcularımızı sürekli denetliyoruz"

Ramazan Erçin, son zamanlarda farklı branşlarda yaşanan doping olaylarına uzak olduklarını bildirdi.

Dopingin, tekvando sporcuları için söz konusu olmadığını vurgulayan Erçin, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin madalya yükünü taşıyan en başarılı federasyon olmamıza rağmen hiçbir zaman bizde doping olayı olmamıştır. Bu mücadeleyi daha önceden yapıyorduk. Sporcularımızı milli takım kamplarında sürekli denetliyoruz. Sürekli doping testlerini yapıyoruz. Allah'a hamdolsun şu ana kadar bir dopingli sporcumuz çıkmamıştır. Bundan dolayı da alnımız ak, başımız dik. Doping olayına rastlamadık. Hiçbir sporcumuz böyle bir skandalın içinde olmadı. Alın terine, emeğe her zaman saygı duyuyoruz. Bu manada da sporcularımızı yetiştireceğiz. Dopinge karşı her zaman kontrollü bir çalışmamız var. Doping bundan önce olmadı, bundan sonra da olmayacak."

Milli takım kamplarında, dopingin zararlarına ilişkin sporcuları bilgilendirdiklerini anlatan Erçin, onların en küçük bir rahatsızlıklarında bile doktora ve masöre sormadan ilaç almadığını söyledi.

Her şeyin kontrolleri altında olduğuna dikkati çeken Erçin, "Bunun çalışmasını yapmasak sporcuların akıllarına farklı şekilde girenler oluyor. Bu çocuklara, 'Şunu kullan, bunu kullan' diyebilenler oluyor ama onları milli takım kamplarında eğiterek söylüyoruz. Bunun günlük başarı getirse bile ileride onlara büyük zararlar verebileceğini söylüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA