Cebelitarık Milli Futbol Takımı, İlk Resmi Maçına Çıktı

İngiltere egemenliği altındaki Cebelitarık, mayıs ayında Avrupa Futbol Federasyonları Birliği tarafından üye federasyon olarak kabul edilmesinin ardından çıktığı ilk resmi maçında Slovakya ile golsüz berabere kaldı.


İspanya'nın güneyinde bulunan İngiltere egemenliği altındaki Cebelitarık özerk yönetimi, 24 Mayıs 2013 tarihinde UEFA tarafından resmen tanınmasından sonra ilk resmi maçını, Slovakya'ya karşı oynadı. Hazırlık maçı, Cebelitarık yarımadasında UEFA standartlarına uygun bir stat bulunmamasından ve İspanya'nın kendi topraklarında böyle bir maça izin vermemesinden dolayı Portekiz'in güneyindeki Algarve bölgesinde bulunan Faro kentinin stadında oynandı.

Cebelitarık'tan 300 kilometre kadar uzalıktaki Faro'daki statın kapasitesinin Cebelitarık nüfusu kadar olması da dikkati çekti. 0-0 biten Slovakya maçı sonrasında Cebelitarık Milli Takımı'ndaki futbolcular saha içinde ilk resmi maçlarını oynamanın coşkusunu yaşadı.

İspanyol basınında, Cebelitarık Futbol Federasyonundan bir yetkilinin, "Maçı normal şartlarda Endülüs bölgesinde oynamaları gerekse de kısa vadede bunun olmayacağını bildikleri ve durumu anlayışla karşıladıkları" yönündeki ifadeleri yer aldı.

Cebelitarık Milli Takımı Teknik Direktörü Allen Bula da "Ülkemizden uzak bir yerde oynadık ama Portekiz kendimizi evimizdeymiş gibi hissettirdi" diye konuştu.

- 29 bin nüfuslu

29 bin 436 nüfuslu Cebelitarık bölgesi böylece bu zamana kadar 31 bin 247 nüfuslu San Marino'nun elinde olan "milli futbol takımı bulunan dünyanın en düşük nüfuslu coğrafyası" ünvanını da ele geçirdi.

İngiltere egemenliği altına girer girmez 1895 yılında Cebelitarık'ta futbol federasyonu kuruldu. Bu açıdan bakıldığında dünyanın en eski 10| futbol federasyonu özelliğini de taşıyor. Cebelitarık, ilk kez 1997'de resmi statü kazanıp milli maç oynamak için UEFA'ya başvurdu ancak İspanya'nın vetosu yüzünden uzayan süreç mayıs ayında tamamlandı.

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ön eleme grupları kurasında yer alacak Cebelitarık'ın, UEFA kuralları gereği sorun yaşadığı İspanya ile eşleşme olasılığı bulunmuyor.

Kaynak: AA