Bowling Destek Bekliyor

Milli sporcu Habib Doğan, Türkiye'de bowlingin bireysel başarıların ötesinde gelişebilmesi için yerel yönetimlerin desteğinin şart olduğunu söyledi.


2003 Akdeniz Kupası'nda teklerde, 2008'de ise takımlar klasmanında altın madalya kazanan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, profesyonel bir spor olan bowlingin, amatör algılandığı için zarar gördüğünü savundu.

Türkiye'de bowlingin genelde hobi ve eğlence maksadıyla oynandığını belirten Doğan, bu algının değişmesi gerektiğini, aksi takdirde yurt dışındaki sporcularla mücadele edilemeyeceğini vurguladı.

Türkiye'nin bowlingde başarılı ülkeler arasında yer alamamasının nedenleriyle ilgili de Doğan, şu ifadeleri kullandı:

"Bowling, amatör sporlarla anılmasından dolayı gerekli ilgiyi görmüyor. Halbu ki bowling, federasyon düzeyinde temsil edilen profesyonel bir spor. Bu sporu dünya çapında en üst seviyede yapanlar bowlingi profesyonel manada algılarken, onlarla yarışmamız çok güç. Bu yüzden Türkiye'nin başarıları hep bireysel düzeyde kalıyor."

- "Kalıcı başarı için yerel yönetim desteği şart"

Doğan, çözüm olarak yerel yönetim desteğine işaret etti.

Bowlingde maddi külfetin büyük oranda sporcuların üzerine bindiğini ifade eden Doğan, birçok spor dalına destek veren yerel yönetimlerden bowlinge de destek vermesini istedi.

Belediye desteğinin öneminde, Bursaspor'un şampiyonluğunu örnek gösteren Doğan, "Yerel yönetimler bir sporu maddi açıdan desteklediğinde gelen başarılar ortada. En yakın örnek, Bursaspor. Şampiyon olduğu süreçte Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğini gösterebiliriz" diye konuştu.

Doğan, şöyle devam etti:

"Mevcut şartlarda bowlingi mesleki anlamda icra etmek için gerekli antrenmanlar, büyük bir maddi külfeti de beraberinde getiriyor. Ekipman masraflarını da eklediğimizde, bowling pahalı bir spor olarak karşımıza çıkıyor. Bu sporda ciddi anlamda ilerlemek isteyen sporcuları bu külfetten kurtarmak zorundayız. Bunu yerel yönetim desteği olmadan başaramayız."

- "Devlet, özel işletmelere vergi desteği sağlamalı"

Bowlingin gelişmesinde, özel işletmelerin de hayati rol oynadığını dile getiren Habib Doğan, sporcuların yaşadığı maddi sıkıntıların benzerinin, işletmeler tarafından da yaşandığını belirtti.

Bir bowling salonunun kurulumunda, tüm parça ve ekipmanların ithal edilmek zorunda olduğuna dikkati çeken Doğan, işletmelere vergi indirimi uygulanmasını istedi.

Doğan, sözlerini, "Devlet belli başlı teşviklerle işletmelere destek olursa, bowling sadece eğlence aracı olarak görülmekten kurtulur" şeklinde tamamladı.

Kaynak: AA