İstanbul'da Maraton Heyecanı

Türkiye'de düzenlenen en önemli spor organizasyonlarından olan 35. Vodafone İstanbul Maratonu yarın koşulacak.


Bu yıl 35. kez gerçekleştirilecek ve adı Kıtalararası Avrasya Maratonu'ndan Vodafone İstanbul Maratonu'na çevrilen organizasyon kapsamındaki maraton, 15 ve 10 kilometre koşularına yerli ve yabancı yaklaşık 20 bin atletin, halk yürüyüşüne de yaklaşık 100 bin kişinin katılması bekleniyor. Halk yürüyüşüne katılacak vatandaşlar, yılda bir kez de olsa Boğaziçi Köprüsü'nü yürüyerek geçmenin keyfini yaşayacak.

35. Vadofone İstanbul Maratonu'nda, halk yürüyüşünün yanı sıra 3 ayrı yarışta atletler madalya için ter dökecek. Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin geçen yıl olduğu gibi bu sene de "Altın" kategorisine aldığı organizasyonda toplam bir milyon dolar ödül dağıtılacak.

Organizasyonda 8 kilometrelik koşu, bu yıl 10 kilometreye çıkarıldı. Ayrıca 10 ve 15 kilometre koşularının parkuru değişti. Daha önce Sultanahmet Meydanı'ndan tamamlanan bu koşular, bu yıl Eminönü'nde İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde sona erecek.

Dereceye giren atletlere kupaları yarış sonrasında, varış noktasında düzenlenecek törenle verilecek. Yaş gruplarında dereceye girenler ise kupalarını akşam düzenlenecek ödül töreninde alacak.

- Maraton parkuru

Organizasyonun en büyük koşusu olan 42 kilometre 195 metrelik maraton, Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden, saat 09.00'da başlayacak.

Atletler, köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek ve sahil yolunu izleyerek Karaköy'e ulaşacak. Galata Köprüsü'nden sonra Eyüp'e yönelecek maratoncular, Feshane'den sonra dönüş yaparak Unkapanı üzerinden Yenikapı'ya inecek. Bakırköy'den yapılan dönüşle sahilden Gülhane Parkı'na kadar uzanan parkur, parkın içinden geçerek Sultanahmet'teki At Meydanı'nda sona erecek.

- 15 Kilometre Koşu parkuru

15 Kilometre Koşu parkuru, Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden, saat 09.00'da başlayacak.

Köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek koşucular, sahil yolunu izleyerek Karaköy'e varacak. Yarışmacılar, Unkapanı Köprüsü'nün altından devam ederek Balat'ta bulunan Rum Kilisesi'nden sonra, Yusuf Şücaattin Anbari Camisi önünden yapılacak dönüşle birlikte maraton güzergahından ayrılacak. Sahilden devam eden yarış, Eminönü'nde İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde tamamlanacak.

- 10 Kilometre Koşu parkuru

10 Kilometre Koşu, maraton koşusu çıkışının yaklaşık 250 metre gerisinden, saat 09.00'da başlayacak.

Köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak, Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek atletler, yeniden yapımı için inşaatı süren BJK İnönü Stadı, Fındıklı, Tophane, Galata Köprüsü istikametini izleyerek Eminönü'nde İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde koşuyu tamamlayacak.

- Halk Yürüyüşü parkuru

Organizasyon kapsamında gerçekleştirilecek Halk Yürüyüşü, Altunizade Köprüsü altında, saat 09.30'da başlayacak.

Boğaziçi Köprüsü'nü geçecek katılımcılar, Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a indikten sonra, sahil yolunu izleyerek Dolmabahçe'de yürüyüşlerini tamamlayacak.

- Ulaşım

35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda atletlerin geçeceği yollar 07.00-14.30 saatleri arasında trafiğe kapatılacak.

Katılımcılar göğüs numaralarını gösterip, İETT, metro, deniz otobüsleri ve şehir hatları vapurlarına ücretsiz binebilecek.

Taksim Meydanı, Mecidiyeköy ve Sultanahmet Ayasofya Müzesi yanından kalkacak İETT otobüsleri başlangıç noktasına ücretsiz servis yapacak.

- Köprü güvenliği

35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda Boğaziçi Köprüsü'nde ortaya çıkacak rezonans riskine karşı Halk Yürüyüşü'ne katılanlar köprüye gruplar halinde alınacak ve köprü yürünerek geçilecek.

2010 yılında köprünün katılımcıların koşması ve çeşitli aktivitelerde bulunması nedeniyle köprüde rezonans meydana gelmişti. Bu nedenle geçen sezonki güvenlik önlemleri bu yıl da uygulanacak. Güvenlik önlemleri kapsamında katılımcıların köprü üzerinde beklenmesi önlenecek ve bu konuda gerekli tedbirler alınacak.

- Onur konuğu Elvan Abeylegesse

35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda bu yılın onur konuğu milli atlet Elvan Abeylegesse olacak.

Daha önce maratona onur konuğu olarak Etiyopyalı Haile Gebrselassie, Rumen Gabriela Szabo ve ABD'li Carl Lewis gibi atletler katılmıştı.

Bu yıl onur konuğu olan Elvan, ilk defa maraton koşarak altın madalya mücadelesi verecek.

Ayrıca yarışta hem erkek hem de kadınlarda birçok altın kategori atlet koşacak.

- Toplam para ödülü bir milyon dolar

Organizasyonda toplamda bir milyon dolar para ödülü dağıtılacak.

Maraton koşusunda birinci olan atletlere 50 bin dolar verilecek. İkinciler 25 bin, üçüncüler de 15 bin dolar ödül alacak.

Yarışta Türk sporcular arasında yapılacak tasnif sonucu birinci olan atletlere 20 bin dolar ödül verilecek.

15 Kilometre Koşusu'nun birincileri ise 4 bin dolar ödülün sahibi olacak.

- Notlar

- Organizasyonda 150'i aşkın yerli ve yabancı basın mensubu görev yapacak. Gazeteciler, koşuyu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin üstü açık araçlarından da takip edebilecek.

- Maraton koşucuları için zaman sınırı 5,5 saat olacak. Bu süreden sonra tüm parkur trafiğe açılacak. Halen parkurda bulunan koşucular kaldırımdan koşmaya devam edebilecek.

- Organizasyonda yaklaşık 9 bin kişi görev yapacak.

- Göğüs numarası olmayanlar yarışa alınmayacak.

- Avrupa'dan Asya yönüne yaya geçişlerine izin verilmeyecek.

- Yarış alanına güvenlik ve altın kategori koşulları nedeniyle görevliler dışında kimse alınmayacak.

- Koşucular için 3 kilometreden sonra her kilometrede bir işaret olacak.

- Her 5 kilometrede bir elekronik kronometre konulacak.

- Android ve İOS işletim sistemli telefonlar için Vodafone İstanbul Maratonu aplikasyonu yapıldı.

Kaynak: AA