'Türkiye'de Hiçbir Zaman Geleceğini Göremiyorsun'

Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımının teknik direktörü Mircea Lucescu, "Türkiye'de çalışmak gerçekten çok zor. Hiçbir zaman geleceğini göremiyorsun" dedi.


Beşiktaş ile bu akşam oynayacakları özel maç için İstanbul'da bulunan Rumen teknik adam, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Türkiye'de kendisinin hala aranan isim olmasından gurur duyduğunu ifade eden Lucescu, şunları söyledi:

"Öncelikle bana değer verilmesi hoşuma gidiyor. Her zaman aday teknik adam olarak gösterilmem tabii ki gurur verici. Arkamda güzel anılarla Türkiye'yi bıraktım. Bu ülkeden insanların gözünde saygın bir yerim var. Taraftarlarla kavga etmedim, basınla takışmadım ve kimsenin kalbini kırmadım. Fakat şimdi uzun zamandır başka bir takımın başarısı için savaşıyorum. Çok iyi bir ekip oluşturdum. Ukrayna'da büyük zaferlere imza attık, UEFA Kupası dahil 18 kupa kazandık. Orada yıllardır sadece bir başkanım var. Türkiye'de ise her iki yılda bir başkan değişiyor. Her başkan kendi teknik direktörünü getirmek istiyor. Bir başkan değişince yerine gelen seni beğenmiyor. Galatasaray'da bu sıkıntıyı yaşadım. İlk seneki kadroyu ikinci yılda bozdular. Beşiktaş'ta da aynı sorunlar yaşandı. Yönetim kadro ile çok oynadı. Shakhtar'da ise gayet rahatım. Kadroya kimse karışmıyor. Bu şartlarda Türkiye'de çalışmak gerçekten çok zor. Hiç bir zaman geleceğini göremiyorsun."

- "Türk asıllı futbolcuların Almanya forması giymesi büyük kayıp"

Türk Milli Takımı'nın son yıllarda yaşadığı başarısızlık hakkında da konuşan tecrübeli teknik adam, yaşanan sıkıntının geçici olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

" Türk Milli Takımı, benim Türkiye'de çalıştığım dönemde daha başarılıydı. O zamanlarda Beşiktaş da Galatasaray da Avrupa'da çok iyiydi. Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde Türk takımları büyük zaferlere imza atıyordu. Bu başarılar da milli takıma olumlu yansıdı ve Türk Milli Takımı, Güney Kore'de dünya üçüncüsü oldu. O ekip Türk futbol tarihine geçti. Ben de o başarının bir halkası olmaktan gurur duyuyorum. Gururluyum, çünkü o dönemde Galatasaray'dan 8 futbolcu millli takımda yer alıyordu. Gerçekten o dönem millli takım için iyi periyottu. Şimdi ise her ülkenin başına gelebilecek bir durum yaşanıyor. Bazen müthiş zaferler kazanırsın, bazen de üzülürsün. Ancak Türkiye bunun üstesinden gelecek güçte. Çünkü bu ülkede futbola büyük bir ilgi var. İnsanlar statları dolduruyor. Futbol sevgisinin olduğu yerde başarı da gelir."

Avrupa'da forma giyen gurbetçi futbolcuları da büyük bir hayranlıkla izlediğini aktaran Lucescu, bu isimlerden Türkiye'nin daha çok faydalanması gerektiğini belirtti.

Avrupa'da özellikle Almanya'da forma giyen Türk futbolcuların iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Rumen teknik adam, "Mesut Özil'in nerelere geldiğini hepimiz gördük. İlkay Gündoğan da aynı durum yaşandı. Şimdi Emre Can'ı çok başarılı buluyorum. Türk asıllı oyuncuların Alman Milli Takımı forması giymesi üzücü bir şey. Gerçekten büyük kayıp.Türkiye'nin bu yetenekleri kaptırmaması lazım" diye konuştu.

- "Dentinho'nun performansı tam bir düş kırıklığı oldu"

Shakthar Donetsk'ten Beşiktaş'a transfer olan ancak bekleneni bir türlü veremeyen Dentinho'nun durumuna kendisinin de çok şaşırdığını dile getiren tecrübeli teknik adam, Brezilyalı futbolcunun performansının kendisi için büyük bir düş kırıklığı olduğunu söyledi.

"Dentinho'dan bu kötü performansı beklemiyordum" diyen Lucescu, şöyle devam etti:

"Corinthians'ta güzel işler çıkardı. İki yüze yakın maçta forma giymiş tecrübeli bir isim. Shakthar'da ise bazen yedek kalma durumu yaşadı. Beşiktaş'a 90 dakika oynamak için gitti. Şimdi onunla konuşup derdinin ne olduğunu soracağım. Dentinho'nun performansı benim için gerçekten büyük düş kırıklığı oldu. Bu durumdan sadece kendisi sorumlu. Ne teknik direktörün ne de yönetimin bir suçu yok. Her zaman İstanbul'da rahat olduğunu, ailesinin burayı çok sevdiğini söyleyip dururdu. Sorun ne anlamış değilim. Bu durumu Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic ile de görüşeceğim. "

- "Hem milli takım hem de kulüp takımı çalıştırmak artık imkansız"

Fatih Terim'in Galatasaray'dan ayrılması konusunda da bir değerlendirme yapan Lucescu, iki takımı çalıştırmanın imkansız olduğunun altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

"Fatih Terim hakkında özel bir yorum yapamam. Ancak hem milli takımı hem de kulüp takımı çalıştırmak artık imkansız. Bir yandan kulüp takımı çalıştırıyorsunuz, diğer yandan da milli takıma ligdeki rakip takımlardan oyuncu seçmeye çalışıyorsunuz. Dinamo Bükreş'te görev yaparken aynı zamanda Romanya Milli Takımı'nı da çalıştırmıştım. O zaman dünya futbolu daha temposuz oynanıyordu. Şimdi ise tempo yüksek ve buna dayanmak çok güç."

Galatasaray'da Fatih Terim'in yerine göreve getirilen Roberto Mancini'nin başarısız sonuçlar üzerine eleştirilmesini doğru bulmadığını da belirten Lucescu, "Mancini, başarılı bir kariyeri olan güçlü bir teknik direktör. Şu an onu eleştirmenin haksızlık olduğunu düşünüyorum. Onun daha zamana ihtiyacı var. Galatasaray'da başarılı olacağına inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA