Bm Ekibinden Katar'a 'İşçi Tavsiyesi'

Katar'da incelemelerde bulunan Birleşmiş Milletler'e bağlı ekip, göçmen işçilerin hakları konusunda Katar'a 15 maddelik bir tavsiye listesi sundu.


BM Göçmen Hakları Özel Raportörü Francois Crepeau'nun başkanlığındaki ekip, ülkedeki göçmen işçilerin çalışma koşulları ve bu alanda atılması gereken adımlara yönelik raporunu tamamladı.

BM ekibi, 2022'de Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan ve bir süredir işçi hakları konusunda sert eleştirilere maruz kalan Katar'a, "işçilere sendikalaşma hakkı verilmesi, kefalet sisteminin kaldırılması ve işçi haklarını güvence altına alacak yasaların hazırlanması" başta olmak üzere 15 maddeden oluşan bir tavsiye listesi sundu.

Bir hafta boyunca ülkedeki işçi kamplarını gezen ve çalışma koşullarını gözlemleyen BM ekibinin raporunda, bazı kampların son derece kötü şartlara sahip olduğu ve bu durumun Katar gibi bir ülkenin itibarına ''gölge düşürdüğü'' belirtildi.

Nüfusunun yüzde 88'i çalışmak üzere ülkeye gelen göçmenlerden oluşan Katar, dünyadaki en yüksek göçmen oranına sahip ülke.

Körfez ülkelerinde uygulanan kefalet sistemine göre çalışmak üzere ülkeye gelecek olan kişiye, bir kurum ya da şahsın kefil olması gerekiyor. Göçmen işçilerin, iş değiştirmekten ülke dışına çıkışına kadar birçok hakları kefiline bağlı olduğu için söz konusu sistem suiistimale açık görülüyor.

Kaynak: AA