Golbolde Hedef Avrupa Şampiyonluğu

Golbol Avrupa Şampiyonası için hazırlıklarını tamamlayan erkek ve kadın golbol milli takımları, Konya'daki şampiyonayı altın madalyayla kapatıp, 2012 Londra Paralimpik Oyunları'nın ardından yeni bir tarih yazdırmak istiyor.


Golbol Avrupa Şampiyonası, 4 Kasım'da Konya 100| Yıl ve Atatürk spor salonlarında yapılacak mücadelelerle başlayacak. Şampiyonaya 14 ülkeden erkek ve kadın kategorilerinde olmak üzere 20 takım katılıyor. Yaklaşık 6 aydır çeşitli illerde kamp yapan golbol milli takımları da Konya'da şampiyonanın başlamasını bekliyor. 2012 Londra Paralimpik Oyunları'nda kazandıkları bronz madalyayla Türkiye'ye önemli bir başarı kazandıran golbol branşının yeni hedefi; Avrupa Şampiyonluğu.

Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyonun 3 bin 440 sporcusunun olduğunu, bunlardan yaklaşık 600'ünün golbol oynadığını belirtti.

Çetin, golbolün görme engellilere özgü, bu kişilerin rehabilitasyonu açısından son derece önemli bir spor olduğunu söyledi.

Ülke olarak bu sporu yapmaya çok geç başladıklarını vurgulayan Çetin, "Türkiye'de golbol yurt dışından gelen antrenörler tarafından 1992-93 yıllarında anlatıldı, ancak 2000'den sonra yavaş yavaş oynanmaya başlandı. Golbole geç başladık ama şu an durumumuz iyi. Bize ders veren, golbolü öğreten ülkeler artık rakibimiz bile değil. Örneğin İngiltere'den hoca getirmiştik ama şimdi onlardan daha iyiyiz. Londra'da takım sporlarında bronz madalya alıp bir ilki başararak tarihe geçtik" diye konuştu.

- Golbole teveccüh arttı

Türkiye'de golbole olan teveccühün arttığını dile getiren Çetin, yaklaşık 70 spor kulübünün bulunduğunu, erkeklerde 3, bayanlarda ise 2 lig düzenlediklerini aktardı.

Çetin, Konya'da üst düzey mücadelenin olacağı, organizasyon açısından güzel bir şampiyonaya imza atacaklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu şampiyonada ilk 3'ü hedefliyoruz. Spor müsabakaları her türlü sonuca açık, ama çocuklarımızın hedefi buradan altın madalyayla ayrılıp, dünya şampiyonasına katılmak. Bunu başaracaklarına inanıyorum. Başarıdan ziyade, onların mücadeleleri önemli. Müsabakalar ücretsiz izlenebilecek. Katılımcı ülkelerden canlı yayın yapacak olanlar var. Vatandaşlarımızı ve basınımızı salonlarda görmek istiyoruz. Sporun yanında, görme engellilerin neler yapabildiklerini görmelerini istiyoruz."

- Golbol nedir?

Golbol, 1946 yılında Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sett Renidle tarafından, savaşta görme yetilerini kaybeden gazilerin rehabilitasyonuna yardımcı olmak amacıyla icat edilmiş bir oyun. Üçer kişilik iki takım ile oynanan golbolde, her takımda en fazla üç yedek oyuncu bulunuyor. Bir orta çizgisiyle ikiye bölünmüş dikdörtgen biçiminde cimnastik salonu sahasında zilli bir topla oynanan oyunun amacı, karşı tarafın savunmasına karşı topu yuvarlayarak kale çizgisinden geçirmek.

Kaynak: AA